Izvor: eKapija | Utorak, 21.11.2017.| 07:13

Udo Eichlinger, generalni direktor kompanije Siemens - Digitalizacija je prilika da ojačate svoju poziciju

Udo Eichlinger
Siemens je prepoznao značaj digitalizacije koja je postala sastavni deo našeg svakodnevnog života, i velika pažnja je posvećena razvoju tehnologija koje povezuju realni i virtuelni svet. U intervju za eKapiju, Udo Eichlinger, direktor te kompanije u Srbiji, kaže da će mnogobrojne prednosti digitalizacije definisati našu blisku budućnost, a mi ćemo postati aktivni korisnici.

- Srbija definitivno ide napred, i promene predstavljaju jedan od procesa koji je i dalje na njenom putu, a mi smo tu da pomognemo zemlji da napravi neophodne korake u tom procesu. Radimo na tome u mnogim sferama, ali želim da izdvojim industriju, s obzirom na to da je digitalna revolucija u industriji nezaustavljiv proces.

eKapija: Za kompaniju Siemens digitalizacija je jedna od centralnih tema i pravac daljeg razvoja kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Koji su aktuelni projekti iz te oblasti?

- Kompanija Siemens jasno je identifikovala digitalizaciju kao jedan od najvećih pogona privrednog rasta, a zahvaljujući našem poznavanju procesa i tehnologija, u mogućnosti smo da kreiramo dodatnu vrednost za naše klijente. Postoje već razvijena softverska rešenja u domenu projektovanja koja omogućavaju realno kretanje po procesnim postrojenjima, kao što je Siemens COMOS alat za projektovanje procesa u industrijskim postrojenjima. Razvoj industrijskih softvera, kao i njihova integracija u proizvodne procese odvija se u znatno kraćim ciklusima upravo uz pomoć rešenja iz oblasti digitalizacije. Integralni deo pomenutih rešenja je bliska i intenzivna saradnja i komunikacija sa našim kupcima. Takođe, bitan segment ovog modela su i razne platforme bazirane na upotrebi procesnih podataka, koje značajno ubrzavaju usluge servisa i održavanja postrojenja. Brojne prednosti digitalizacije definisaće našu blisku budućnost, a mi ćemo postati njeni aktivni korisnici, a na razvoju novih rešenja se vrlo aktivno radi.

eKapija: Povezujući realni i virtualni svet oblikuje se proces digitalizacije. Koja su to rešenja koja unapređuju i uvećavaju dobit vaših klijenata osiguravajući im dugoročni uspeh na tržištu?

- Siemens je prepoznao značaj digitalizacije koja je postala sastavni deo našeg svakodnevnog života, i velika pažnja je posvećena razvoju tehnologija koje povezuju realni i virtuelni svet. Kroz Sinalytics platformu, u kojoj je umreženo više od 300.000 sistema, naši kupci su u mogućnosti da tokom obrade podataka uoče greške pre nego što se one dese u realnom vremenu. Pomoću "digitalnog blizanca" (eng. Digital Twin), inženjerima je u virtuelnom svetu omogućeno da simuliraju proces koji je potrebno sprovesti u proizvodnji, da testiraju sve opcije koje smatraju da se mogu sprovesti, i na kraju iskoriste samo one koje su dale najbolje rezultate. Na taj način se ostvaruje značajna ušteda svih potrebnih resursa koje bi testiranje u realnom sistemu zahtevalo.

eKapija: Nedavno ste obeležili 130 godina rada Siemensa u Srbiji. Tada ste istakli da vam je fokus promovisanje digitalizacije i digitalnih rešenja. Koji je status Srbije?

- Siemens je pionir novih tehnologija i rešenja za budućnost, pa je tako i u oblasti digitalizacije gde smo u Srbiji među prvim kompanijama pokrenuli ovu značajnu temu. Ove godine počeli smo sa ciklusom promovisanja prednosti digitalizacije kako bi privrednici videli sve povoljnosti prelaska na digitalan način proizvodnje i kako bi ojačali svoj portfolio i postali konkurentniji na tržištu. Srbija definitivno ide napred, i promene predstavljaju jedan od procesa koji je i dalje na njenom putu, a mi smo tu da pomognemo zemlji da napravi neophodne korake u ovom procesu. Radimo na tome u mnogim sferama, ali želim da izdvojim industriju, s obzirom na to da je digitalna revolucija u industriji nezaustavljiv proces. Ove godine organizovali smo Siemens Digitalization Road show, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde smo preduzetnicima predstavili inovativna rešenja naše kompanije. Siemens se trudi da edukuje preduzetnike, da im predstavi najnovije tehnologije koje postoje na tržištu i da kroz prikaz svojih rešenja prikaže sve prednosti digitalizacije. Sa nekoliko naših kupaca razrađujemo konkretne modele digitalizacije njihovih postrojenja ili delova postrojenja. U više industrijskih objekata implementirali smo Sisteme za upravljanje potrošnjom energenata kojima smo omogućili prve korake u digitalnoj analizi potrošnje energenata i praćenja proizvodnje. Nadam se napretku, iako su ovi projekti i dalje u ranoj fazi.

eKapija: Kako ocenjujete industriju u Srbiji. Koja su goruća pitanja koja se moraju rešiti? Gde vidite najveći potencijal za rast?

- Tržište u Srbiji je jako interesantno za investitore i mnogi se odlučuju da ovde osnuju kompanije i pokrenu proizvodnju. Naša fabrika za proizvodnju vetrogeneratora u Subotici uspešno posluje od 2003. godine, i mi smo otišli korak dalje i 2013. godine pokrenuli Sajam za dobavljače iz Srbije. To sve govori da smo našim poslovanjem zadovoljni, kao i privrednom klimom. Najveći potencijal za rast i jačanje srpske privrede svakako su razvoj infrastrukture, koji dalje dovodi do novih ulaganja i investicija.

Dobar primer koliko je digitalizacija značajna i koliko može da olakša poslovanje vidi se u prehrambenoj industriji, čije se tržište značajno menja poslednjih godina, a još veće i brže promene nas očekuju u budućnosti. Kupci prehrambenih proizvoda sve više teže personalizovanim proizvodima, koji će zadovoljiti njihove lične nutritivne, ali i estetske zahteve, dok će masovna serijska proizvodnja vremenom gubiti dah, a ovaj primer je moguć samo uz pomoć primene modernih digitalnih rešenja.

eKapija: Očekuje se da će do 2020. godine Siemens digitalno poslovanje imati dvocifren rast prihoda, a da će IoT biti ključna komponenta rasta. Koliko IoT rešenja menjaju industrijska rešenja koja poznajemo?

Sa proslave 130 godina rada u Srbiji
- Siemens svoju strategiju temelji na daljem razvoju digitalizacije i automatizacije, Siemens-ov otvoreni IoT operativni sistem MindSphere baziran je na cloud-u i namenjen je digitalnoj transformaciji kompanija, bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu industrije.

Siemens je razvio IoT operativni sistem za ono što mi danas nazivamo "umrežavanje sistema", gde pomoću sistemskih mrežnih tehnologija, uređaja i mašina stvaramo osnove za digitalno povezivanje industrije. Želim da istaknem da sva Siemens-ova rešenja na ovom polju pomažu proizvodnim kompanijama da zakorače u novu eru proizvodnje. Mi nudimo rešenja koja umanjuju troškove, unapređuju kvalitet krajnjih proizvoda kupaca, uz rast fleksibilnosti i efikasnosti. Ono što bih posebno istakao jeste skraćivanje vremena odgovora na zahteve tržišta, što je danas ključno za kvalitetno poslovanje i visok nivo konkurentnosti.

eKapija: Na sajmu u Hanoveru predstavili ste konkretne projekte – kako Siemens IoT tehnologiju može koristiti adidas u kreiranju obuće ili primena IoT u farmaceutskoj industriji. Koji još primeri bi adekvatno ilustrovali primenu IoT tehnologije?

- Na Hanoverskom sajmu koji je održan u aprilu, Siemens je predstavio najnovija rešenja i pokazao na koji način naši proizvodi za digitalnu transformaciju u industriji se dalje razvijaju. Izdvojio bih Integrated Mechatronics Engineering, zajedničku platformu za dizajn proizvoda, proizvodnog procesa i njegovu automatizaciju, simulaciju i virtualno puštanje u rad; Manufacturing Operations Management (MOM), koji omogućava da se ujedinjuju proizvodi i razvoj proizvodnih sistema sa delom proizvodnog planiranja i upravljanja procesima; i MindSphere – Siemens-ov IoT Operativni sistem baziran na cloud tehnologiji namenjen za industrijske korisnike, pomoću koga dajemo rešenja za prvu cloud infrastrukturu koja našim kupcima omogućava da ponude usluge korišćenjem podataka iz celog sveta objedinjenih pomoću njihovih aplikacija, kroz koje Internet of Things postaje realnost.

eKapija: Koje sve industrije pokrivaju vaša rešenja?

- Siemens u Srbiji zauzima poziciju jedne od vodećih kompanija u oblastima svog poslovanja, kao što su proizvodnja, prenos i distribucija energije, proizvoda i rešenja za tržište nafte i gasa, transporta i infrastrukture, rešenja za digitalnu proizvodnju i industriju, dajući doprinos realizaciji kapitalnih investicija u Srbiji i projekata energetske efikasnosti u svim oblastima svog portfolija.

eKapija: Kakvu digitalnu budućnost očekujete? Koji su novi putevi razvoja?

- Digitalizacija će unaprediti naše poslovanje i poslovanje privrednika. Ona je dugo očekivana promena koja donosi mnoge pogodnosti, kao što su veća fleksibilnost, produktivnost i kraće vreme dolaska finalnog proizvoda na tržište. Naša kompanija od svog osnivanja teži inovacijama i tehnologijama koje menjaju svet, tako smo i u ovoj oblasti pouzdan partner za tranziciju prelaska na digitalno. Ako želite da ostanete konkurentni na tržištu, i odgovorite na sve zahteve korisnika, digitalizacija je prilika da ojačate svoju poziciju.

eKapija: Siemens je najavio povećanje investicija u istraživanje i razvoj na globalnom nivou, a deo sredstava je namenjen i za digitalizaciju. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Osnivač i izumitelj kompanije Verner fon Siemens od samog početka uticao je da naša kompanija teži ka inovacijama i tehnologijama koje menjaju svet. Tako je i danas, kada je Siemens lider u oblasti digitalizacije koja je već sada bitan činilac svakog poslovanja. Tržišta se danas menjaju jako brzo, a privrednici treba te promene da isprate kako bi zadržali ili ojačali svoju poziciju. Bilo da govorimo o rešenjima za industriju, ili tehnologijama za proizvodnju i snabdevanje energijom, za automatizaciju zgrada ili optimizaciju prevoza, fokusirani smo da našim korisnicima ponudimo prave odgovore i rešenja koji će unaprediti njihovo poslovanje. Siemens je pravi partner svojim klijentima i pruža podršku na njihovom putu ka digitalnom preduzeću. U ovoj fiskalnoj godini smo povećali ulaganja u istraživanje i razvoj za oko 10% u odnosu na prethodnu godinu, koja će u najvećoj meri biti okrenuta digitalizaciji.

Marija Kambić

Kompletan sadržaj biltena Industrija - Nove tehnologije povećavaju konkurentnost pročitajte OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.