NavMenu

Miroslav Hribljan, direktor razvoja INDAS - Pogled na IIoT iznutra i vizija budućnosti industrije

Izvor: eKapija Utorak, 21.11.2017. 07:02
Komentari
Podeli

Miroslav HribljanMiroslav Hribljan
Internet-of-Things (IoT), najprostije rečeno, je mreža inteligentnih računara, uređaja i objekata koji prikupljaju i međusobno dele ogromne količine podataka. Ti podaci se obično šalju u cloud, gde se združuju i međusobno dopunjuju kako bi se iz njih izvukle korisne informacije koje su onda kroz internet dostupne krajnjim korisnicima. Praktikovanje IoT koncepta u industriji se naziva Industrial-Internet-of-Things (IIoT), ili Industrial Internet, ili Industrija 4.0. Iz prakse u proteklih nekoliko godina već postaje jasno da će IIoT revolucionisati industrijsku proizvodnju omogućujući prikupljanje i razmenu mnogo većih količina podataka, mnogo većom brzinom i mnogo efikasnije nego ranije. Gotovo sve veće, ili bar one inovativne proizvodne kompanije su krenule u implementaciju neke vrste IIoT koncepta investirajući u inteligentne uređaje i sisteme u njihovim fabrikama, kaže u razgovoru za eKapiju Miroslav Hribljan, direktor razvoja u kompaniji INDAS.

eKapija: Kako je INDAS došao na ideju razvoja rešenja za IIoT?

- Pre oko 12 godina, za naše projekte i aplikacije sa distribuiranim industrijskim objektima bila su nam potrebna rešenja koja u tom trenutku nisu bila komercijalno dostupna, a za koja smo prepoznali da će za njima biti još više potrebe u budućnosti – korišćenje internet tehnologije za daljinski nadzor i upravljanje industrijskim procesima. Prvobitno smo formirali radnu grupu, koja je prerasla u R&D odeljenje, a koja je tokom ovih godina brojala i do 20 inženjera i programera posvećenih kreiranju ovakvih rešenja. Rezultat tog razvoja danas je set hardverskih proizvoda i softvera objedinjenih u inVIEW Platformu – rešenje za daljinski nadzor i upravljanje automatizovanim objektima primenom internet tehnologija, kao i za povezivanje sistema automatizacije sa nadređenim sistemima i strukturama podataka – upravo ono što je definicija IIoT danas.

eKapija: Gde se INDAS nalazi trenutno sa implementacijom ovakvih rešenja?

- Iza nas je već prilično velik broj projekata realizovanih na inVIEW Platformi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, u najrazličitijim mogućim aplikacijama, od nadzora i upravljanja distribuiranim objektima poput pumpnih stanica vodosnabdevanja, grejnih podstanica distribuiranih sistema grejanja ili naftnih bušotina na naftnim poljima, preko povezivanja podataka iz više geografski dislociranih fabrika, pa do integracije podataka iz kontrolno-upravljačkih sistema sa nadređenim sistemima za upravljanje kompanijom (ERP, MES, itd). Projekti su često motivisani prevazilaženjem nedostataka tradicionalnih rešenja za prikupljanje i prenos podataka u realnom vremenu, prvenstveno radi tendencije porasta količine podataka koji se smatraju relevantnim za optimizaciju procesa proizvodnje i povećavanje sveukupne efikasnosti. Takođe, nekad je glavni motiv implementacije IIoT rešenja bolja i blagovremena dostupnost informacija koje ti podaci nose onima koji te informacije trebaju, što dalje vodi u optimalno korišćenje ekspertskih resursa gde god oni bili – zahvaljujući pametnim telefonima i globalnoj dostupnosti interneta danas.

eKapija: Koji su po vašem viđenju trendovi daljeg razvoja industrije, odnosno vaših rešenja i proizvoda?

- Industrial-Internet-of-Things već ima, a smatra se da će i u narednim godinama imati još ozbiljniji uticaj na pravce razvoja industrije uopšte. Kompanije koje su već uvele ili krenule sa uvođenjem IIoT, značajno su poboljšale efikasnost i profitabilnost, a za očekivati je da će se taj trend nastaviti s obzirom na to da svest o efektima IIoT tehnologije raste. Kako rastu količine podataka koji se procesuiraju, raste i potreba za rešenjima koja su u stanju da tumače i prepoznaju zakonitosti i šablone u tim enormnim količinama nestruktuiranih podataka (BigData), kao i da povezuju podatke iz najrazličitijih mogućih izvora, da uspostavljaju mehanizme veštačke inteligencije koje podatke pretvaraju u tehnološka znanja. Mi u INDAS-u nastojimo da kao i dosad budemo u samom vrhu sa poznavanjem raspoloživih tehničkih rešenja i tehnologija, kao i da nastavimo sa razvojem sopstvenih proizvoda iz ove oblasti, uz želju da očuvamo fleksibilnost i jednostavnost naših rešenja – jer nas to izdvaja u odnosu na većinu konkurencije.

eKapija: Kakva je vaša vizija ovako ubrzanog razvoja internet tehnologija i softvera uopšte?

- Zamislite direktora koji ujutru seda u automobil i glasovnom komandom na svom mobilnom telefonu traži izveštaj o proizvodnji za prošli dan ili nedelju, sa svim bitnim pokazateljima, na šta stupa u govornu interakciju sa softverom koji prikuplja sve podatke i prezentuje ih kombinacijom govora, grafikona, dijagrama, prognoza... Sa ovakvim trendom razvoja softvera i tehnologije uopšte, ovakav scenario je vrlo bliska budućnost.

Kompletan sadržaj biltena Industrija - Nove tehnologije povećavaju konkurentnost pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.