Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.10.2017.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aleksandra Bogunović, suvlasnica preduzeća Bexing - Kad žena vodi proizvodnju vatrogasnih vozila

Aleksandra Bogunović
Za sebe kaže da je radoznala, ali i večiti štreber. Odrastajući "u proizvodnim halama", uz oca, upijala je tajne mašinske struke od najranijih dana. Oduvek je, kaže, znala da će raditi u porodičnoj firmi. Petogodišnju pauzu, u periodu "između porođaja i pelena", iskoristila je da završi i kurs dizajna u školi Del Lusso iz Milana. U međuvremenu je počela i da se bavi trčanjem, pa se tako može podičiti i sa 6 medalja sa polumaratona.

Aleksandra Bogunović je suvlasnica kompanije Bexing, diplomirani inženjer mašinstva, majka troje dece. Žena koja je preuzela porodičnu firmu nakon smrti oca, odvažno korača u sferi ovog "muškog" posla. Preduzeće Bexing, osnovano 1990, bavi se proizvodnjom, servisom i održavanjem specijalnih vatrogasnih i komunalnih nadgradnji i svih vrsta vatrogasne i komunalne opreme.

Bexing danas ima dvadesetak stalno zaposlenih, od toga 5 mašinskih inženjera. Za 27 godina poslovanja, pod ovim brendom proizvedeno je stotinak specijalnih vatrogasnih i komunalnih vozila koja se danas nalaze na ulicama Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, pa čak i Afrike. Bexing je snabdevač svih velikih kompanija u Srbiji koje imaju zakonsku obavezu da poseduju vatrogasna vozila - NIS-a, Aerodroma Beograd, EPS-a, mnogobrojnih rudnika, a njihov najveći kupac je MUP, odnosno Sektor za vanredne situacije.

- Oduvek sam znala da ću raditi u našoj porodičnoj firmi. Odrasla sam uz oca u proizvodnim halama. Veoma rano me je uveo u svet biznisa vodeći me na poslovna putovanja, sastanke, upoznajući me sa ljudima iz naše branše. Sa tom namerom sam i upisala Mašinski fakultet, a uporedo sa studiranjem sam radila u firmi. Po diplomiranju sam donela odluku da ipak pripravnički staž, kao inženjer, odradim u tadašnjem Jat Airways-u. Tamo sam provela skoro 5 godina, od čega 3 na mestu šefa nabavne službe. Nakon Jata, provela sam jos 2 godine u Europenu, na mestu menadžera prodaje - kaže Aleksandra Bogunović u razgovoru za eKapiju, dodajući da su kontakti, uz znanje i iskustvo, najdragocenije što nosi iz tog perioda.

Dok je u Jatu i Europenu naučila kako veliki sistemi funkcionišu, u porodičnom poslu, naučila je "da radi sve".

- Kada radite u maloj porodičnoj firmi ne možete sebi da priuštite da se u nešto ne razumete. Moj posao takođe podrazumeva i aktivno učestvovanje u samoj proizvodnji, od definisanja tehničkih karakteristika naših proizvoda, preko planiranja proizvodnje, pa i kontrolu samog proizvodnog procesa i pružanje post-prodajne usluge, tj. servisa - kaže naša sagovornica.

Jednim od najvećih uspeha smatra to što je uspela da očuva stabilnost poslovanja, nakon smrti oca - osnivača i direktora kompanija, sa kojim je do tada Bexing poistovećivan.

- Ne samo da smo izašli iz krizne situacije, nego smo i unapredili poslovanje - kaže naša sagovornica.

Predan rad i veliki uspesi, zaslužni su što se Aleksandra Bogunović našla u finalu nadmetanja za priznanje EY preduzetnik godine u 2016, kao i u najužem izboru za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja. Priznaje da joj nije bilo lako kada je stala za kormilo Bexinga.

- Prvenstveno sam razmišljala o tome da li ću ispuniti očeva očekivanja, jer je on bio moj najstroži kritičar. Tek sada, iz ove perspektive, razumem zašto i u potpunosti podržavam njegove postupke - kaže Aleksandra.

Osvajanje Istočne Evrope

Bexing je danas u mogućnosti da bez dodatnih investicionih ulaganja godišnje proizvede 30 vozila, u zavisnosti od tipa i složenosti. Uz odgovarajuću investiciju taj broj bi mogao da bude i do 100 vozila godišnje, dodaje naša sagovornica.

U planu je, kaže, kupovina najsavremenijih mašina i opreme, koja bi im omogućila značajno proširenje proizvodnih kapaciteta, kroz promenu tehnologije proizvodnje, kao i smanjenje troškova.

Intenzivno rade i na izlasku na nova tržišta, kao i na daljem širenju saradnje sa kompanijom Rosenbauer, sa kojom su prošle godine proslavili dve decenije zajedničkog rada.

- Sa dugogodišnjim ino partnerom pregovaramo o zajedničkom izlasku na tržišta Istočne Evrope i tržišta bivših Sovjetskih republika. Naročito su nam interesantne države sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini - dodaje naša sagovornica.

Aleksandra je posebno ponosna na to što kompanija prati svetske trendove, počevši od primene najsavremenijih programa za projektovanje vozila, koji omogućavaju izradu 3D modela i olakšavaju izradu svih neophodnih proračuna.

- To smatram svojim ličnim uspehom, jer sam naišla na veliki otpor u početku, posebno od starijih kolega. Na kraju su ipak priznali da je to dobro za nas i danas taj softver uveliko primenjujemo. Takođe, kompanija je, zahvaljujući podršci EU i EBRD-a, dobila i softver za planiranje i praćenje proizvodnje, koji je izrađen prema našim potrebama u čemu smo ponovo lideri u branši i što naša konkurencija sada pokušava da isprati. Kada čujete da se drugi iz branše ugledaju na vas, to samo potvrđuje da ste na dobrom putu.

"Male - velike" firme

Biti preduzetnik ili preduzetnica u bilo kojoj zemlji, pa i u našoj, nije lako, smatra naša sagovornica.

- Preduzetnik sam sebi nameće izuzetno visoke standarde koje često drugi teško prate, a što se prevazilazi strpljenjem i ličnim primerom. U mom slučaju prepreka ima dosta, posebno uzevši u obzir da je moje radno okruženje pretežno suprotnog pola i da se od žena načelno ne očekuje visok nivo potkovanosti tehničkim znanjem. Ja to uspešno demantujem, s obzirom na struku, ali i činjenicu da sam u ovoj branši još od studentskih dana.

"U maloj porodičnoj firmi ne možete sebi da priuštite da se u nešto ne razumete", kaže Aleksandra Bogunović
Iako su rezultati velikih firmi impozantni - u poređenju sa malim i srednjim porodičnim firmama kao što je Bexing, činjenica je da udeo malih i srednjih porodičnih firmi prema velikim neprekidno raste, podseća naša sagovornica.

- Optimalna kombinacija malih, srednjih i velikih preduzeća predstavlja ključ uspešnih ekonomija. Upravo zbog toga i smatram da bi država morala da pruži veću podršku preduzetnicima bilo ženskim ili muškim, kao i malim i srednjim preduzećima i da im ponudi odgovarajuće podsticaje iako ne zapošljavaju hiljade radnika.

U pauzi između pelena...


Aleksandra za sebe kaže da je oduvek bila radoznala osoba, ali istovremeno i odličan đak, "pravi štreber".

- Nakon završene 15. Beogradske gimnazije prirodno-matematičkog smera, 2002. sam završila Mašinski fakultet, smer za Hidroenergetiku, sa prosečnom ocenom 9,00. Za vreme studija sam radila kod oca u firmi, ali sam takođe dve godine zaredom, zahvaljujući programu razmene studenata tehnike, bila na praksi u Austriji, što je na mene imalo veliki uticaj. Takođe, 2006. sam završila master studije na Ekonomskom fakultetu, u saradnji sa poslovnom školom HEC iz Pariza.

Da je prava "zmajica", Aleksandra je pokazala i na ličnom planu. Petogodišnju "pauzu" zbog rođenja dece, iskoristila je za neke nove pobede.

- U pauzama između pelena i porođaja završila sam jednogodišnji kurs dizajna enterijera u školi Del Lusso iz Milana, koja u Beogradu ima svoj ogranak. Takođe, posle 3 porođaja i viška od nekih 16 kg, počela sam da trčim, najpre rekreativno, da bih sada mogla da se pohvalim da imam 6 medalja sa isto toliko pretrčanih polumaratona.

S.Š.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.