Izvor: Promo | Četvrtak, 19.10.2017.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dragan Stokić, generalni direktor kompanije Atos Srbija - Zemljotres treće digitalne revolucije se već osetio

Dragan Stokić
Razvoj digitalnog poslovanja je neminovnost koja će nam se dogoditi pre ili kasnije. Nivo uspeha na tom putu zavisi od nivoa naše svesti koliko se savremeni privredni i društveni ambijent promenio i koliko je važno da mu se što pre prilagodimo da bismo ostali deo svetskog i evropskog tržišta, kaže za eKapiju Dragan Stokić, generalni direktor kompanije Atos Srbija.

Atos je partner kompaniji SAP u Srbiji, a vodeća tema nedavno završenog SAP foruma bila je digitalno poslovanje, te nam je prvo pitanje bilo usmereno na digitalizaciju u industriji.

- Ne tako davno, digitalizacija je bila jednostavna, dovoljno je bilo imati veb stranicu, ali su se vremena promenila. Dok ulazimo u doba u kome veštačka inteligencija, robotika, biotehnologija i ostalo počinju da imaju dubok uticaj na svet oko nas, ti dani izgledaju kao duga, daleka prošlost.

Uvek kažemo da je digitalizacija više nego samo tehnologija i mi u suštini to verujemo. Stvarno iskorišćavanje mogućnosti digitalnog sveta zahteva viziju da se vidi izvan onoga što se danas dešava i da shvata šta će se sutra desiti. Od unapređenja korisničkog iskustva klijenata do redefinisanja poslovnih modela, digitalne tehnologije omogućavaju organizacijama svih vrsta da potpuno izmene granice onoga što mogu biti. Ali, iako, se sve oko nas menja, jedna stvar ostaje konstantna: potreba za pružanjem prvoklasne usluge za kupce u svim sektorima gde smo prisutni.

eKapija: Kako digitalno poslovanje menja tržište i kako Atos kao kompanija doprinosi toj promeni?

- Novi poslovni modeli nameću promene zakona i regulative, pojednostavljuju se mnogi procesi, a istovremeno klijenti diktiraju da se promene definicije i karakteristike proizvoda i servisa kao i njihove cene. Klijenti postaju centar i vrednuju sve više otvorenost, transparentnost, brzinu ali i poštenje i korektnost informacija i mogućnosti komunikacije. I makroekonomske snage se menjaju. Tržište podleže novim, globalnim uslovima, raspoloživost resursa je drugačija kao i cene sirovina. Novi ključni trendovi su diktirani novim tehnologijama, automatizacijom uz korišćenje veštačke inteligencije. Osnovne poslovne aktivnosti se menjaju – sve veći procenat aktivnosti nabavke, prodaje, marketinga i servisa idu preko interneta i sve se više automatizuju.

Atos je prepoznao ove trendove i definisao svoj portfolio usluga kroz Digital Transformation Factory koji se sastoji od četiri osnovna stuba: Orchestrated Hybrid Cloud, SAP HANA by Atos, Atos Codex i Atos Digital Workplace. Ova ponuda usluga nije napravljena samo da bi pomogla našim korisnicima da brže sprovedu svoju digitalnu strategiju. To je, pre svega, aktivna, skalabilna i otvorena platforma koja omogućava brz rast budućeg digitalnog ekosistema svake kompanije.

eKapija: Ranije ste govorili o trećoj digitalnoj revoluciji. Šta možemo očekivati na tom polju?

- Atos je u svojoj strategiji pod nazivom "Journey 2020" istakao pojavu takozvanih digitalnih šokova koji će se desiti u poslovanju do 2020. godine. Zemljotres treće digitalne revolucije se već osetio na poslovnim tržištima. Organizacije i poslovni modeli su transformisani pod rastućim uticajem "Anything, anytime, anywhere". Idući dalje, podaci će nastaviti da igraju sve veću ulogu u određivanju poslovne vrednosti i oblikovanju poslovnih transakcija. Ekonomija podataka će sve više širiti na B2B svet, stavljajući sve veći naglasak na saradnji preduzeća. Platforme za razmenu podataka će postati pokretačka snaga za novu "Economy of Platforms" otvarajući mogućnost za bolje informisane i orkestrirane lance snabdevanja a sve u cilju ispunjavanja sve viših zahteva tržišta.

eKapija: Atos je partner kompaniji SAP u Srbiji i jedan od partnera kada govorimo o SAP HANA platformi. Kakvi su vam planovi za budućnost kad je upitanju saradnja sa SAP kompanijom i kakvi su primeri iz prakse?

- U budućnosti planiramo da se posvetimo novim implementacijama SAPS/4 HANA rešenja kao i migraciji postojećih klijenata na novu platformu. Posebno bih želeo da naglasim da uz podršku kompanije SAP radimo na lokalizaciji S/4 NAHA rešenja za tržište Srbije gde ćemo do kraja ove godine postati prvi partner koji će nuditi lokalizovano rešenje korisnicima za potrebe implementacije S/4 HANA rešenja. Svim potencijalno novim klijentima nudimo novo S/4 HANA rešenje koje je jedan od glavnih potfolio elemenata naše kompanije i u čijem razvoju svakako vidimo buduću perspektivu intenzivne saradnje između naših kompanija.

eKapija: Koliko su domaće kompanije spremne za SAP inovacije?

- Veliki broj kompanija u Srbiji već ima implementirano SAP rešenje tako da se u poslednjih nekoliko godina sve više realizuju proširenja postojećih i uvođenje novih naprednih rešenja koje donose unapređenja u poslovanju kompanije u različitim oblastima. Tu se pre svega misli na nova rešenja koja nisu deo standarnog ERP-a, kao što su Sourcing za potrebe nabavnih procesa, Success faktor iz domena ljudskih resursa, razne mobilne aplikacije u prodaji, upravljanju zalihama i održavanju, MDG (master data governance) za upravljanje matičnim podacima.Ono što dodatno omogućava unapređenje poslovanja kroz digitalizaciju je prelazak na S/4 Hana rešenje što je svakako najveća SAP inovacija u poslednjih nekoliko godina. Atos intenzivno radi na promociji svih SAP inovacija i može da se pohvali kao jedan od retkih partnera koji je većinu od ovih inovacija već implementirao kod određenih korisnika.

eKapija: Kakvi su rezultati kompanije Atos u Srbiji? Koliko ste zadovoljni poslovanjem u 2017. godini?

- Atos Srbija nastavlja da beleži dobre rezultate na širem području Jugoistočne Evrope gde je prisutan, a čija je Srbija sastavni deo. Posebno bih naglasio da je 2017. godina ključna za pozicioniranje Atosovog globalnog inovativnog digitalnog portfolia, uobličenog u Digital Transformation Factory. Naime, Hybrid Cloud, SAP HANA, Atos Codex i Atos Digital Workplace su digitalna rešenja budućnosti koje Atos Srbija već ove godine pozicionira na IT tržištu u Srbiji. U tom pogledu bilo je neophodno da nizom internih treninga pomenuti portfolio usvoje naši inženjeri i konsultanti u okviru Atosa Srbija, a do kraja godine planiramo da sa tom porukom izađemo i pred naše postojeće ali i potencijalne korisnike u okviru maketinške i prodajne incijative koju smo već pokrenuli i čiji bi odjek trebao biti primećen do kraja ove godine.

eKapija: Kakvi su vam planovi za budućnost i unapređenje digitalnog poslovanja u Srbiji?

- Kao što sam već pomenuo, Atos Srbija će u narednom periodu intenzivno raditi na promociji globalnog digitalnog portfolia. Pored lokalizacije S/4 HANA rešenja za srpsko tržište, intenzivno ćemo raditi na promociji Atos Digital Workplace rešenja, koje je delom implementirano kod nekih naših klijenata. Kao sistem integrator, zajedno sa našim partnerima, nudimo konsultantske usluge u oblasti prediktivne analitike, čiju potrebu najviše, u ovom trenutku, ima finansijski sektor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.