NavMenu

Ajaj Svarup, indijski ambasador u Beogradu - Srbija i Indija moraju biti ekonomski bliske

Izvor: Biznis Sreda, 13.08.2008. 18:27
Komentari
Podeli

Ajaj SvarupAjaj Svarup

Sada postoje brojne mogućnosti za obnavljanje privredne saradnje između Indije i Srbije koja je protekle dve decenije gotovo zamrla, a ona ne samo da može da se dovede na pređašnji nivo, već i da se produbi, rekao je Ajaj Svarup, indijski ambasador u Beogradu.

Ekonomska saradnja između Srbije i Indije doživela je kulminaciju 1988-1989. godine kada je dostigla vrednost od oko 500 miliona dolara. Zbog pogoršanih uslova i sankcija UN, u dekadi devedesetih došlo je do prekida privrednih veza između Srbije i Indije, koje su prošle godine počele da se obnavljaju. Prošlogodišnja trgovinska razmena između dve zemlje iznosila je 107 miliona dolara, što iznosi samo jedan deo postojećih potencijalnih mogućnosti.

Inače, ova nedelja će biti veoma bitna za oko milijardu stanovnika Indije. Oni će 15. avgusta proslavljati Dan nezavisnosti od britanske kolonijalne vladavine. Iako su nezavisnost dobili pre 61 godinu, Indijci su tek 2007. godine ostvarili najveći rast u toku poslednjih 20 godina. Impresivnih 9,6 odsto privrednog rasta prošle godine, kao i rast od 8,5 odsto tokom prethodnog trogodišnjeg perioda svrstalo je ovu jednu od najmnogoljudnijih zemalja na svetu, u sam vrh naprednih demokratija.

Kako biste opisali odnose između Indije i Srbije?

- Iako mnogi od nas više pamte period Nesvrstanog pokreta, koji su između ostalih, i osnovali naši lideri, saradnja između naše dve zemlje seže još dalje u prošlost. Naš slavni pesnik Rabindranat Tagora, dobitnik Nobelove nagrade, posetio je Beograd 1926. godine i od tada se njegova poezija izučava u okviru školskog nastavnog programa na Balkanu. Možda će vam zvučati neverovatno, ali u srpskom jeziku i sanskritu, klasičnom indijskom jeziku, postoji 300 reči sličnog zvuka, značenja, pa čak i dosta gramatičke sličnosti. Ovo je doprinelo da se među nama održe veze zasnovane na izvanrednom uzajamnom razumevanju i poštovanju.

Ali to se ne ogleda u našoj ekonomskoj saradnji....

- Još uvek ne, ali s obzirom na to da je između naše dve zemlje postojalo čvrsto ekonomsko partnerstvo, ne postoji razlog da tu saradnju ne dovedemo na isti nivo na kojem je ranije bila.

U kojim segmentima bi naše dve zemlje mogle najviše da sarađuju?

- Ima toliko toga. Pre svega u poljoprivredi, prehrambeno-prerađivačkoj industriji, IT sektoru, finansijskim i drugim uslugama, farmaciji i biotehnologiji, automobilskoj industriji, saobraćajnoj infrastrukturi, energetskom sektoru, turizmu i još mnogo drugog.

Sve ovo zvuči pomalo neverovatno. Za mnoge biznismene iz Srbije Indija je samo jedan od dalekih zemalja sa ogromnim tržištem, za koje oni nemaju dovoljno potencijala...

- To je predrasuda. Svakako da ne očekujemo, niti nam je potrebno da nas Srbija hrani, ali, na primer, podvizi Instituta za ratarstvo iz Novog Sada i Instituta za kukuruz iz Zemuna su odlični. Oni imaju svoja ogledna polja kod nas i mogu da proizvode mnogo više semena, što za indijsko tržište, što da iz njega izvoze u druge zemlje, s obzirom na klimatske uslove koje imamo. Eto, to je jedan od mogućih načina da se sarađuje.

Ovde u ambasadi oformili smo mali kol-centar, koji pomaže srpskim biznismenima da pronađu sve što im treba. Na primer, ako neko hoće da sazna o proizvodnji bicikala u Indiji, mi mu damo sve brojeve telefona i sve podatke o fabrikama koje se time bave.

Šta to može Srbija indijskim turistima da ponudi, pored vašeg Tadž mahala?

- Morate da razumete da čak 300 miliona stanovnika Indije čini višu srednju klasu, a da čak 60 odsto življa ima ispod 30 godina. Ti mladi napredni ljudi imaju novca i željni su drugih destinacija. Vi imate Mokru goru, Kopaonik, Dunav, Savu i ostale reke, nacionalne parkove, fascinantne manastire... To sve morate objediniti i ponuditi turoperaterima. Svake godine Indija širom sveta šalje deset miliona turista. Ako bi Srbija uspela od toga da privuče barem 0,5 odsto, to bi bilo veoma značajno za srpski turizam.

Primećujemo veliko interesovanje indijskih investitora za Srbiju, ali osim IT parka u Inđiji, nije došlo ni do jedne konkretne saradnje.

- Ako mislite na IMT i IMR, vaše industrije traktora, mislim da je priča o eventualnom učešću indijskih kompanija u privatizaciji ovih kompanija proizvod medijskih spekulacija.

Da li imate informaciju o eventualnom učešću Indijaca u privatizaciji "Jata"?

- Ambasada nema informacije da je neka avio-kompanija iz Indije zainteresovana za privatizaciju "Jata". Svojevremeno je najveći indijski međunarodni avio-prevoznik "Air India" pokazao interesovanje za uspostavljanje aranžmana o saradnji sa "Jatom", ali na osnovu najnovijih indikacija, "Air India" je trenutno veoma zauzeta planiranom integracijom sa domaćim avio-prevoznikom "Indian Airlines".

Šta još Srbija može da ponudi Indiji?

- Bio sam skoro u jagodinskom "Yuhoru" i potpuno sam impresioniran. Vi u Srbiji zaista imate dobru prehrambenu industriju i tehnologiju prerade, kao i dobre stručnjake, što bi moglo da se iskoristi u Indiji, da bude dobra prilika za srpske kompanije. Smatram da za srpske firme postoje velike mogućnosti u Indiji. Planiramo da pravimo ogroman autoput koji će spojiti četiri velika grada Nju Delhi, Mumbaji, Čenej i Kalkutu, odnosno krajnji jug sa severom i istok sa zapadom. "Putevi Srbije" i ostale firme mogu da učestvuju u projektima izgradnje u Indiji, dok bi Institut "Mihajlo Pupin" mogao da pruži stručnu pomoć u postavljanju integrisanog sistema na naplatnim rampama, što bi bilo od koristi u Indiji.

Ipak sve i dalje "visi u vazduhu". Kad možemo očekivati opipljive poslove?

- Pretpostavljam da će se barem neke stvari konkretizovati kasnije ove godine prilikom zasedanja indijsko-srpskog Poslovnog saveta. Imali smo u aprilu sastanak u Nju Delhiju, na nivou vlada, kada je bilo Prvo zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje. Tom prilikom je bilo razgovora o nekim konkretnim poljima saradnje. Takvi bilateralni susreti su veoma bitni. Nadam se da će se prilikom sledećeg susreta naših privrednika desiti i konkretni aranžmani.

Šta je recept za uspeh? Šta je Indija uradila u poslednjih pet godina da bi doživela tako veliki privredni rast?

- Mi smo sve prilično liberalizovali. Niske carinske i poreske stope, otvaranje privrede i činjenica da imamo obrazovane i visokostručne kadrove, sve su to faktori koji su doveli do ubrzanog ekonomskog rasta u svim sektorima privrede, uključujući sektor usluga, proizvodnje i poljoprivrede. Ipak, svesni smo da još dosta toga treba da se uradi. Infrastruktura, socijalni razvoj, briga o zaštiti životne sredine... Ne bih voleo da nas svet percepira kao da smo "sveznalice" i da smo dostigli svoj maksimum. Naprotiv, u Indiji još mnogo toga treba menjati i pored ogromnog privrednog rasta.

Može li popularni BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) biti protivteža G8 grupi?

- BRIK je kovanica koju je izvela Goldman Sach investment bank koja je 2001. godine ove četiri zemlje svrstala među one koje ostvaruju najbrži i najveći privredni rast. Procena te banke je da bi do 2050. godine ove zemlje mogle sustići ili premašiti ekonomski značaj pojedinih zemalja članica sadašnje G8. BRIK nije političko-vojni savez niti ekonomska organizacija. U okviru grupe ne postoji formalno uređenje. Ministri spoljnih poslova ove četiri zemlje sastali su se prvi put 16. maja ove godine u Jekaterinburgu radi neformalne razmene gledišta. Činjenica je da je većina svetske populacije nastanjena upravo u ovim državama, ali apsolutno ne postoji nikakva ideja da bi ova grupa mogla da bude protivteža ili da uđe u konfrontaciju sa drugim grupama zemalja. Sve zemlje BRIK podržale su Srbiju u nastojanjima na očuvanju svog teritorijalnog integriteta time što nisu priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Mi verujemo da se međunarodno priznate granice ne smeju prekrajati bez saglasnosti obe strane.

Poziv na pretplatu na Biznis www.biznisnovine.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.