Izvor: RTS | Petak, 25.08.2017.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Goran Knežević, ministar privrede - Srbija će dostići 3% rasta BDP-a

(Foto: YouTube)
Prognoza za privredni rast smanjena je sa 3% na 2,5%, a ministar privrede Goran Knežević za RTS kaže da se došlo do zaključka da dinamika ostvarivanja tog rasta ne ide željenim putem. Kao razlog, ministar navodi teške vremenske uslove, ali je, kako navodi, i optimista da ćemo stići stopu rasta koju smo zacrtali na početku godine.

- Imali smo tešku zimu, kada i rudarstvo, i energetika, i građevinarstvo nisu radili punim kapacitetom. Imali smo i lošu hidrolišku situaciju, gde se proizvodi 40% manje struje, zatim katastrofalnu sušu koja je bila jedna od najvećih posle 2012 godine - rekao je Knežević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dodaje da je u razgovoru sa direktorima preduzeća iz ovih oblasti čuo da im je rad u ovakvim uslovima bio težak, te da su na minus 20 stepeni morali da greju cevi da bi funkcionisala proizvodnja.

Ipak, ministar naglašava da je Srbija u 2016. godini, pored teških reformi i mera fiskalne konsolidacije, ostvarila "sjajne makroekonomske rezultate" - od rasta direktnih investicija, do smanjenja nezaposlenosti i rasta BDP-a.

Knežević navodi da ima razloga za optimizam, jer ima dosta projekata koji mogu da dovedu do povećanja privrednog rasta.

- Pre svega rast izvoza, koji je između 10 i 12% veći nego prošle godine, rast proizvodnje... Imamo i radnu grupu koja prati redovno kretanja BDP-a i mere za njegov rast - rekao je ministar.

Već su, kako kaže, preduzete odgovarajuće mere, a to se pre svega odnosi na velike infrastrukturne radove.

Zahvaljujući dobrom stanju u budžetu, tamo gde imamo projekte i kompletnu dokumentaciju, umesto u 2018. radićemo u 2017. godini, rekao je Knežević.

Ističe da sve može uticati na rast BDP-a do kraja godine - od navodnjavanja do prokopavanja kanala.

- Osim investicija i izvoza imamo mogućnost potrošnje. Posle razgovora sa MMF-om u septembru, imaćemo povećanje plata i penzija. Imamo odličan rad, od RTB Bor, do fabrika iz Petrohemisjkog kompleksa, i počinje da radi Fiat posle kolektivnog odmora. Optimista sam da ćemo stići tu stopu rasta koju smo zacrtali na početku godine - rekao je Knežević.

Ministar je naveo i da država preduzima mere, ali da to ne može da se postigne preko noći, naročito ukoliko zemlju zadese elementarne nepogode poput jakih zima, velike suše ili poplava.

- Morali smo da uđemo u proces finansijske konsolidacije jer smo bili pred bankrotom. Imali smo plate i penzije koje su jele 50% našeg budžeta. Radimo na boljem rastu naše privrede - rekao je Knežević.

Šta će biti sa Gošom?

Upitan kako država može da pomogne radnicima Goše, Knežević je rekao da je mnogo toga već učinjeno i, kako kaže, više nego za sve druge privredne subjekte u Srbiji.

- Sve smo pokušali ali oni moraju da počnu da rade. Mi im organizujemo da dobiju posao na puno mesta, međutim neće niko da radi sa njima kada su oni u štrajku - rekao je Knežević.

Dodao je da bi kočnica u razgovorima moglo da bude to i što su radnici proglasili svoj štrajk kao politički.

- Lično sam bar desetak puta razgovarao sa štrajkačkim odborima. Izvolite, dođite, vrata su vam otvorena - rekao je Knežević, ali napomenuo da država ne želi da razgovara o političkim zahtevima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.