Izvor: Biznis | Petak, 08.08.2008.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Biznis)Snežana Despotović, vlasnica i menadžerka preduzeća "Nives" - Niške folije putuju uskoro za Evropu

Snežana Despotović (Foto: b)

Na čelu vodećeg distributera polimera u Srbiji, kao i lidera među proizvođačima filtera za prečišćavanje vode za domaćinstvo, više od decenije i po stoji Snežana Despotović. Ona je vlasnica i menadžerka "Nivesa" iz Niša, a pre osnivanja sopstvenog preduzeća bila je direktorka uspešnog trgovinskog preduzeća i direktorka prve registrovane privatne štedionice.

- "Nives" se bavi trgovinom polimerima i reciklažom plastike, a baš za ovu vrstu biznisa sam se odlučila, jer sam počela privatni posao u vreme sankcija 1992. godine, kada je repromaterijal bio deficitarna roba. Za privatni biznis sam se odlučila i da bih deci pružila više i bolje od onoga što sam sama imala radeći za platu - kaže Snežana.

Kupuju nove mašine

Pomoć države skoro da nikad nije imala. Ipak, iz projekta za razvoj nerazvijenog područja je dobila, preko "Siepe", oko 150.000 EUR, ali su uslovi banaka za garanciju državi bili takvi da taj novac nije ni koristila. Prvu i jedinu pomoć dobila je u junu ove godine, u iznosu od 250.000 dinara za unapređenje poslovanja - sertifikaciju radi izvoza za Evropsko tržište.

Danas je "Nives" vodeći distributer polimera u Srbiji sa najvećim asortimanom iz više zemalja Evrope, kao i iz Azije i Amerike. "Nivesov" prošlogodišnji promet bio je vredan 840 miliona dinara, a plan za ovu godinu je milijardu dinara. To niško preduzeće je ekskluzivni zastupnik nekoliko evropskih proizvođača polimera i plasira robu uglavnom na domaće tržište, a uvozi iz Mađarske, Austrije, Češke, Bugarske, Grčke i drugih zemalja.

"Nives" je, pored distribucije polimera, prošle godine započeo i kompletnu reciklažu otpadne plastike. Tada je u firmi zaposleno, pored postojećih 15, još 20 mladih ljudi, a do kraja godine planira se još 20 radnih mesta, jer stižu još dve kompletne linije za reciklažu sa ukupnim kapacitetom 20-25 tona na dan. Ovo pojačanje trebalo bi da omogući "Nivesu" sledeće godine proboj na evropsko tržište.

- Za iduću godinu planiramo nabavku opreme za preradu recikliranog materijala, pa ćemo se pojaviti kao izvoznici folije na evropsko tržište. U planu je uvećanje prometa polimera za 50 odsto - kaže Despotovićeva.

Kreću i sa konfekcijom

Prema njenim rečima, "Nives" je i lider među proizvođačima filtera za prečišćavanje vode za domaćinstvo. Za taj proizvod su dobili zlatnu medalju na Beogradskom sajmu "Belplast" 2004. godine. Filter je napravljen u saradnji sa Institutom za istraživanje materijala u Beogradu i to isključivo od prirodnih minerala, metala, polpropilena i aktivnog uglja, tako da odstranjuje iz vode štetne supstance, teške metale, a ostavi vodi ono što je dragoceno - minerale.

"Nives" je 2003. godine privatizovao četkaru "Nada Tomić-Natom" i nastavio program četkarstva. Početkom ove godine privatizovao je i tekstilnu industriju "Zatex" i time proširio delatnost i na proizvodnju konfekcije. Snežana Despotović kaže da su zbog toga primili i deset novih radnika, sa perspektivom da zaposle još 10-15 žena za program tekstila.

Ocenjujući prilike u Srbiji za razvoj biznisa, vlasnica "Nivesa" tvrdi da uslovi nisu sjajni ni za kakav posao, pa ni za privatni.

- Industrija grca u problemima, nazaposlenost je najveća u Srbiji, primanja su za minimum egzistencijalnih potreba. Za privatni biznis situacija je još teža, jer se svi srećemo sa enormno visokim kamatnim stopama za kredite, a za kvalitetne hipotekarne dugoročne kredite uglavnom nemamo uslova, jer većina objekata u Srbiji nije uknjižena - objašnjava Despotovićeva.

- Što se tiče posla reciklaže, sačekajte da država donese odgovarajuće zakone, jer je trenutno ovo Sizifov posao - zaključuje vlasnica "Nivesa" i savetuje da se za svaki biznis u koji se ulazi moraju imati znanje o tom poslu, svestrane informacije, volja i upornost.

Brojna priznanja

Snežana Despotović je dobitnica nagrade Regionalne komore Niš kao najuspešnija preduzetnica regiona za 2007. godinu, dobitnica specijalne nagrade Udruženja poslovnih žena Srbije "Cvet uspeha za ženu zmaja" za društveno odgovoran rad na reciklaži plastike i dobitnica povelje "Kapetan Miša Anastasijević" Privredne komore Srbije i "Media Inventa" Novi Sad kao najuspešnija preduzetnica za 2007. godinu.

Poziv na pretplatu na Biznis www.biznisnovine.com


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.