NavMenu

(Biznis)Andrej Kocič, predsednik Uprave "Grupe Triglav" - smetaju nam malverzacije i damping cena

Izvor: Biznis Četvrtak, 31.07.2008. 10:37
Komentari
Podeli

Andrej KocičAndrej Kocič

Slovenačka "Grupa Triglav" u Srbiju je došla sredinom 2006. godine kupovinom većinskog udela tadašnjeg "Kopaonik osiguranja". Današnje "Triglav Kopaonik osiguranje" jedno je od najbrže rastućih u okviru Grupe. Potencijal srpskog tržišta je enorman. Cifre koje ovde premije dostižu su fantastične u odnosu na neke druge zemlje iz regiona. Za Grupaciju će ovo tržište uskoro biti jedno od najznačajnih, procenjuje Andrej Kocič, predsednik Uprave "Grupe Triglav", ali tvrdi da u pojedinim segmentima osiguranja, poput osiguranja vozila, vlada "kaubojština" i da država što pre treba da uvede red na tržištu.

Kakva je konkurencija u oblasti auto-osiguranja u Srbiji, pošto preko polovine premije "Triglav Kopaonika" čini upravo ta vrsta osiguranja?

- U Srbiji je nelojalna konkurencija i ima dosta malverzacija. To vidim na osnovu podataka od kolega iz Beograda. Ali tu je problem kontrola, potrebna je rigoroznija kontrola Agencije za nadzor osiguranja i NBS. Kontrola postoji, ali trebalo bi je malo pojačati, ne samo od strane NBS, već i od strane udruženja na profesionalnom nivou, kako bi se društva međusobno korigovala. U ostalim vidovima osiguranja konkurencija je žestoka. Važno je da nema dampinga, da se ne ide ispod cene koja je dugoročno neizdrživa.

Kako onda uspevate da konkurišete na takvom tržištu?

- Uspevamo, ali teško, kada te konkurencija "pretiče sa desne" strane. Moje kolege su sposobne da na kraju godine društvo posluje u granicama normale u ovom segmentu u kom je velika mogućnost zarade. Imamo neku srednju dobit, jer imamo jaku kontrolu unutar samog društva.

Vi se zalažete za slobodno formiranje cena auto-osiguranja. Da li je Srbija spremna za to?

- Liberalizacija cena obaveznog auto-osiguranja je odlična stvar, ali onda treba da postoji i dobra kontrola, da se tehnički kriterijumi poštuju u svim društvima. Bitan je sistem bonus-malus, koji motiviše pojedince da voze odgovorno i pametno i društva treba da budu rigorozna u priznavanju tih bonusa. Sa jačom kontrolom biće spremna i Srbija.

Na koji način ćete nastaviti ekspanziju u regionu?

- Planiramo da kupimo društva srednje veličine, kao što je bio slučaj i sa srpskim društvom. Kad smo došli u Srbiju nismo imali mnogo toga da prilagođavamo, jer je ovo tržište dosta slično slovenačkom i put kojim se Srbija razvija sličan je putu Slovenije ka Evropskoj uniji, koji je možda bio lakši, ali će zato Srbija tim putem stići mnogo brže, jer nema vremena. Prilagođavali smo se najviše na području penzijskih osiguranja, jer su ovde zakoni dosta drugačiji nego u Sloveniji, kao i i tržište kapitala.

U kojoj zemlji regiona su najbolji uslovi za poslovanje?

- Teško bih odredio gde su najbolji uslovi, zato što mi kada smo pravili strategiju širenja nismo gledali gde su najpovoljniji uslovi. Odredili smo naš geografski fokus, a to su za sada zemlje iz užeg regiona, ući ćemo u svaku zemlju iz okruženja. Dilema postoji samo koje društvo da preuzmemo, manje ili veće, ili ono koje se bavi samo nekim vrstama osiguranja.

Tržišta u regionu su realno mala, a konkurencija je velika. Znači li to da je vama samo bitno da dođete u neku zemlju, iako znate da tamo nema realnog osnova za profit?

- Kada bismo se širili samo radi širenja, to bi bilo bez smisla. U svakoj zemlji je moguće zaraditi i mi svugde gledamo dugoročno. Došli smo i tu ostajemo i nije nam cilj da posle nekog vremena ta društva prodamo. Nije poenta zaraditi u prve dve do tri godine poslovanja, jer to nisu zrela društva i treba im dodatni kapital, a profit očekujemo tek nakon deset godina. Većina društava koje smo kupili je ostvarivala profit i pre, ne neki veliki, ali je postojao, tako da je realno očekivati da će i dalje biti tako.

Trenutno je udeo "Zavarovalnice Triglav" u ukupnom prihodu od premija cele Grupe oko 80%. Da li vam je cilj da se taj udeo smanji u korist ostalih društava u regionu i za koliko?

- Za tri godine očekujemo da će udeo van Slovenije biti jedna trećina ili oko 33% ukupne premije, zato što će ostala tržišta imati veće stope rasta od Slovenije, bar tako mi očekujemo.

U kojoj zemlji iz regiona su najbolje regulisani zakoni u oblasti osiguranja?

- Ni u jednoj zemlji nisu idealni uslovi. U svim državama smo se suočavali sa poteškoćama i prilikom preuzimanja društava, i ni u jednoj od ovih zemalja, uključujući i Srbiju, zakoni iz ove oblasti nisu tako dobro regulisani kao u Sloveniji. Važno je da sve te zemlje idu u pravcu Evropske unije, tako da će regulativa u neko dogledno vreme biti dobra u svim zemljama.

Koje zakone je u Srbiji najneophodnije doneti ili izmeniti?

- Zakonske regulative vezane za životno osiguranje, gde je najbitnije uvesti poreske olakšice kao motivaciju, tako da na kraju i pojedinci i država imaju koristi od toga, zatim zakon o penzijskom i zdravstvenom osiguranju. Imovinsko područje osiguranja je dosta dobro sređeno, međutim potrebno je donošenje zakona o obaveznom osiguranju, ali on se uskoro očekuje.

Da li ćete planirano širenje nastaviti kroz akvizicije postojećih društava ili ćete ulaziti na neka tržišta i grinfild investicijom?

- Uglavnom preuzimanjem društava, jer je naš cilj da postignemo deset odsto tržišnog udela u svakoj zemlji. Ako se ide grinfildom, tu su veliki rizici i traje predugo. Rizik postoji i na ovaj način, ali zato uvek dugo i dobro analiziramo društva, pre nego što ga preuzmemo. Važno nam je da društvo ima dobru infrastrukturu.

Zbog čega ste odustali od kupovine DDOR-a?

- DDOR je jedno od najboljih društava u Srbiji i odlična mu je infrastruktura. Odustali smo, jer smo naišli na prevelika cenovna očekivanja, bar ona koja su se pojavljivala u medijima, ali i zbog toga što smo odlučili da ta sredstva kojim bismo kupili DDOR raspršimo na druga društva, na manja društva u više zemalja. Taj put je imao i manje rizika i mnogo veći potencijal, tako da se ne kajemo.

"Triglav Kopaonik" je prošle godine poslovao sa gubitkom do visine kapitala od oko 150 miliona dinara. Koji su razlozi?

- Gubici su normalni, jer su rezultat podizanja rezervi. Društvo u Srbiji koje smo preuzeli nije imalo dovoljno rezervi. Imalo ih je, ali one nisu bile po zapadnoevropskim standardima, tako da ga sada polako dokapitalizujemo. Proporcija između rezervi i premije u Grupi je dva, odnosno dva puta više imamo rezervi od premije, a cilj nam je da to postignemo i kod "Triglav Kopaonik" osiguranja.

Hoće li i ove godine društvo u Srbiji poslovati sa gubicima?

- To ćemo videti, ne bi trebalo. Očekujemo i mali profit.

Andrej KocičAndrej Kocič

Da li ćete dokapitalizovati još neko društvo iz Grupe?

- Da, u svim zemljama, osim u Sloveniji, pa možda i tamo, i to krajem ove godine, zbog rasta stope poslovanja, iako smo skoro imali njegovu dokapitalizaciju. Štete koje su u Sloveniji nastale prirodnim nepogodama iznosiće oko 25 miliona evra, ali to je očekivano. To nije razlog eventualne dokapitalizacije slovenačkog društva, ali naravno da će uticati na poslovanje. Jedan deo štete preuzeće reosiguranje, ostatak ostaje "Triglavu", tako da ćemo imati manje dobiti na kraju godine, ali i to ćemo nadoknaditi.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com


Tagovi:
Andrej Kocič
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.