NavMenu

Rade Pribićević, "Danube Food Group" - Za ovu godinu planirano je 8 mil EUR investicija

Izvor: e Magazin Utorak, 29.07.2008. 15:51
Komentari
Podeli

Rade Pribićević

Nakon objavljivanja rezultata Komisije za zaštitu konkurencije, koja tvrdi da kompanija "Danube Food Group" (u čijem sastavu se nalaze "Imlek" i "Mlekara Subotica") ima monopol u srpskoj mlekarskoj industriji, ovaj sistem našao se pod lupom brojnih srpskih medija, komisija i sudova. Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove "Salforda", investicionog fonda koji je vlasnik "Danube Food Group", ne priznaje optužbe, ističući da prema njihovim istraživanjima tržišni udeo ove kompanije u Srbiji iznosi 36 odsto a ne 47, što zakon određuje kao monopolski položaj.

E magazin: Zašto smatrate da niste monopolisti?

Rade Pribićević: Činjenica je da je Komisija za zaštitu konkurencije, ispitujući stanje na tržištu otkupa sirovog mleka krajem prošle godine, donela zaključak da mlekare u našem sastavu imaju tržišno učešće koje prelazi 40 odsto i da se u određenom segmentima taj navodni monopol zloupotrebljava. Ta tvrdnja nije tačna iz više razloga. Pre svega zato što je Komisija mereći naše tržišno učešće u otkupu sirovog mleka pogrešno procenila relevantno tržište uzevši u obzir samo one količine sirovog mleka koje otkupljuju mlekare, a postoji jedan veliki deo tržišta gde se mleko ne otkupljuje od mlekara jer nije adekvatnog kvaliteta. Naš tržišni udeo ne prelazi 36 odsto. Što se tiče tvrdnje da mi taj dominantan položaj zloupotrebljavamo, Komisija nam je stavila na teret stavke koje su uobičajene za funkcionisanje cele industrije, odnosno svih mlekara u Srbiji, koja nema dovoljno akreditovanih nezavisnih laboratorija pa zato mlekare, naše ali i druge, u sopstvenim laboratorijama ocenjuju kvalitet. Poslednju reč po ovom pitanju izreći će sud. Imajući u vidu da smo pred Vrhovnim sudom pokrenuli spor protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije, verujemo da će na osnovu svih argumenata koje smo podneli ova institucija ili preinačiti to rešenje, ili ga bar vratiti Komisiji na ponovno rešavanje.

E magazin: Kolike su otkupne cene mleka? Lokalne mlekare su spustile cene farmerima, da li je i Dunav hrana grupa to uradila?

Rade Pribićević: Prošle godine smo imali veliki poremećaj na tržištu otkupa sirovog mleka. Uzrok tome bila je suša koja je pogodila region, ali i veliki porast cena energenata, koji se odrazio na sve. Otkupna cena sirovog mleka u 2007. godini porasla je za oko 70 odsto – početkom godine bila je 18, da bi već u novembru dogurala do 30 dinara. S obzirom na to da nivo cena za većinu mlekara nije bio održiv, sve osim onih koje posluju u okviru "Danube Food Group" su je smanjile. "Imlek" i "Mlekara Subotica" nisu to uradili, ali će od 1. jula ukinuti dodatak na cenu, jedan dinar po litru, koji je prošle godine isplaćivan zbog suše. Ne treba kriti ni da država nije reagovala na situaciju. Naprotiv, ona je prošle godine znatno smanjila subvencije koje isplaćuje proizvođačima za sirovo mleko.

E magazin: Postoje li planovi za izvoz?

Rade Pribićević: Srbija proizvodi dovoljno mleka za sopstvene potrebe, a postoji i dodatni kapacitet koji bi mogao da omogući izvoz. Pre nekoliko godina evropska komisija odobrila je našoj zemlji izvoz mlečnih proizvoda na EU tržište, što je veliki potencijal, koji verujemo da ćemo iskoristiti. Obe mlekare u našem sastavu su u procesu dobijanja izvozničke dozvole, pa je u ovom trenutku teško proceniti koliki bi to izvoz bio. Mogu samo reći da je u planu da počne ove godine. Dosad iz Srbije nije bilo moguće izvoziti mlečne proizvode, a sada kada je to omogućeno, izdvojiće se oni koji odgovorno posluju, jer su za izvoz potrebni adekvatan kvalitet, odgovarajuća ambalaža, kao uslovi da se na evropskom tržištu mlečni proizvodi izbore za svoje mesto na policama.

E magazin: Koliko ste dosad investirali u poslovanje?

Rade Pribićević: Samo u polju primarne proizvodnje investirali smo oko 40 miliona evra u poslednje četiri godine. Posledica je znatno bolji kvalitet sirovog mleka. Kad smo ušli u Srbiju, samo je pet odsto mleka odgovaralo evropskim standardima. Danas je to više od 60 odsto, koje Imlek i subotička mlekara otkupljuju. Za ovu godinu planirano je osam miliona evra investicija.

Autor: Ivana Ristić

izvor:

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.