NavMenu

Vladimir Ivanković, generalni direktor Centra za razvoj ljudskih resursa i menadžmenta – čovek uči dok je živ

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.07.2008. 10:58
Komentari
Podeli

Vladimir IvankovićVladimir Ivanković

Obrazovanje je bitan faktor koji doprinosi konkurentnosti preduzeća, a veštine, znanja i stavovi zaposlenih imaju vodeću ulogu u razvoju firme, tačnije kompetencije radnika se svrstavaju u intelektualni kapital kompanije. Treba ohrabriti mlade i starije ljude u Srbiji da koriste svaku priliku za učenje i sopstveno usavršavanje, kako u školskoj klupi tako i van nje. To je jedan od načina da se naša zemlja približi "ekonomiji zasnovanoj na znaju" – navodi u intervjuu za eKapiju Vladimir Ivanković, generalni direktor Centra za razvoj ljudskih resursa i menadžment i borac za afirmaciju neformalnog obrazovanja u Srbiji.

Pristalica koncepta "celoživotnog učenja", napominje da je usavršavanje van formalnog obrzovanja sve popularnije u Evropi jer doprinosi povećanju zaposlenosti i može da odgovori na brze promene koje donosi savremeno društvo.

- Sa konceptom "National Vocational Qualification" susreo sam se još 1996. godine u Zimbabveu. Živeo sam tamo neko vreme i listajući oglase za posao susreo sam se sa oznakom NVQ. Naime, u konkursima, kao uslov bilo je navedeno posedovanje diplome neke od državnih škola ili NVQ. Kasnije sam tek saznao šta to zapravo znači i tada je počelo moje interesovanje za "nacionalne stručne kvalifikacije" – navodi Ivanković dodajući da je Zimbabve, kao zemlja Komonvelta i bivša kolonija Velike Britanije, preuzela taj sistem "brzog snabdevanja privrede potrebnim veštinama".

Ivanković napominje da je u Zimbabveu završio šestomesečnu specijalističku obuku Instututa za kadrovski razvoj (Chartered Institute of Personnel Development) iz Velike Britanije i njome dopunio znanje stečeno na Fakultetu za menadžment Braća Karić, na kome je diplomirao prvi u generaciji sa prosekom iznad 9. To je bilo vreme kada je Zimbabve, u dužem vremenskom periodu, beležio veoma visok nivo privrednog rasta i kada su vodeće globalne kompanije i finansijske institucije poslovale u toj zemlji.

Kada se vratio u Beograd, bio je generalni sekretar Opšteg udruženja samostalnih privrednika Beograda, a kasnije je postao deo tima Privredne komore Srbije.

Privredna komora Srbije

- U Privrednoj komori Srbije sam od početka 2002. godine bio angažovan kao savetnik u Centru za menadžment, čiji je osnovni zadatak bio da kroz razvoj savetodavnog servisa i lakšeg pristupa novim kompetencijama (veštinama), omogući brži razvoj privrede. Između ostalog, radeći na analizama potreba za veštinama po sektorima privrede, uvideli smo da postoji ogroman jaz i potreba da se sistem obrazovanja prilagodi potrebama privrede. U to vreme Ministarstvo prosvete i sporta je intenziviralo reformu stručnog obrazovanja, i uvideli smo da jedino kroz partnerstvo i zajedničke aktivnosti sa Ministarstvom i ostalim partnerima, možemo da ostvarimo rezultate i pomognemo privredi da kroz pristup novim veštinama poveća konkurentnost. Od tada, bez obzira na političke promene u MPS, izazvane izbornim ciklusom, Privredna komora je učestvovala u svim reformskim aktivnostima i projektima - navodi sagovornik eKapije.

Vladimir IvankovićVladimir Ivanković

- Učestvovao sam u reformi stručnog obrazovanja u Srbiji od 2002. godine koje je sprovodilo Ministarstvo obrazovanja i sporta, na čelu sa Gašom Kneževićem. Tada smo dogovorili i osnivanje centra pri PKS koji bi bio podrška reformi stručnog obrazovanja u Srbiji, čiji sam bio prvi direktor. Takođe bio sam u najužem timu koji je pisao dva strateška dokumenta: Strategiju i politiku razvoja stručnog obrazovanja i Strategiju obrazovanja odraslih, koje je Vlada RS, usvojila krajem 2006. godine. Ne mogu a da nepomenem, tada veoma zapažen rezultat Centra za stručno i profesionalno obrazovanje PKS, oličen u rezultatima rada Stalnih komisija za identifikaciju potreba u profilima zanimanja- ISOR komisije. Iskustva iz tog perioda u vezi sa učešćem u projektima Reforme stručnog obrazovanja u Srbiji (CARDS VET), EURECNA u Šumadijskom okrugu, GTZ VET projektu i drugim su u velikoj meri doprinela razvoju mojih socijalnih kompetencija, jer usaglašavanje i razvoj partnerskih odnosa je ponekad bio naporan pregovarački proces.

On navodi da je ponosan na to što je, unutar PKS, započeo jedan pionirski posao, koji se ogleda u većem uticaju i ovlašćenjima poslovnog sektora na obrazovanje.

- Nažalost, ponekad sam imao utisak, da je taj posao, nedovoljno podržan interno ali sam siguran da smo otvorili jedan važan proces čiji će rezultat jednog dana biti i stvaranje sistema nacionalnih stručnih kvalifikacija, pomenutih na početku ovog razgovora. A osnovni zadatak tog sistema je da brzo snabde privredu sofisticiranim kompetencijama, jer osnovno pitanje svake moderne tržišne privrede je kako da ugradi dodatnu vrednost i znanje u svoje proizvode ili usluge.

Centar za razvoj ljudskih resursa i menadžment

- Iz Privredne komore Srbije otišao sam kada sam odlučio da se pridružim supruzi Nadi u Centru za razvoj ljuskih resursa i menadžment. Centar se finansira kroz ponudu trening i savetodavnih usluga namenjenih poslovnom i javnom sektoru prema najsavremenijim standardima koji se primenjuju u profesionalnom razvoju zaposlenih. Pored toga Centar je realizovao ili realizuje više desetina projekata iz razvoja preduzetništva, zapošljavanja, razvoja obrazovanja i obučavanja i sl. Naša kompanija je nacionalni predsatvnik Evropske licence poslovnih kompetencija (European Business Competence* Licence – EBC*L) – navodi sagovornik eKapije i dodaje da je misija njihove firme da pomogne preduzećima u onim oblastima gde se znanje izgubilo.

Evropska licenca poslovnih kompetencija (European Business Competence* Licence – EBC*L) je uspostavljena kao sertifikat poslovnih znanja potrebnih za prvi ulazak u poslovni svet, donošenje finansijskih odluka, nadzor i upravljanje finansijskom stranom projekta, otpočinjanje novog posla.

Prema rečima Ivankovića standarde i procedure, za koje smatra da su osnov svakog posla, uveli su i u poslovanje sopstvene firme.

- U našem radu primenjujemo sistem vrednosti koji smo strpljivo izgrađivali i koji se zasniva na zadovoljstvu naših partnera i izgradnji poštenih odnosa unutar i izvan Centra. Osim toga Centar primenjuje savremene menadžment alate i procedure u vezi sa razvojem sopstvenih usluga, kao na primer ISO 10015 - kvalitet u treningu zaposlenih.

Porodica Ivanković

- Supruga Nada je moja velika podrška i oslonac. Zajedno smo još od devedesetih godina. Upoznali smo se na studentskim demonstracijama, a tri godine nakon toga smo se venčali i danas imamo dvoje dece Anastasiju i Rastka. Sada smo i u istom poslu i zaista odlično funkcionišemo -

Porodici Ivanković, ako je suduti prema rečima glave porodice, posao nije prioritet. Prioritet su deca jer im je najveći cilj da stvore pogodnu klimu za njihovo odrastanje.

- Danas je teško vaspitavati decu, jer živimo u vremenu koje nema prave vrednosti i ideologiju. Moja i Nadina ideja je da deci prenesimo vrednosti poštenja, ljubavi, razumevanje za druge ljude, tolerantnosti – navodi Vladimir Ivanković.

Ivankovići slobodno vreme provode u prirodi, izletima van Beograda i ponekim putovanjem na daleke destinacije. Tenis im je još jedna porodiča ljubav. Vladimir Ivanković, bivši igrač Zvezde, kažu da tenis rekreativno igraju bar dva puta nedeljno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.