NavMenu

Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije od 2008.godine

Izvor: eKapija Sreda, 09.07.2008. 10:05
Komentari
Podeli

Rođen je 1956. godine u Trsteniku. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Od 1981. do 1996. radio je kao reditelj, umetnički direktor i upravnik Kruševačkog pozorišta. U sezoni 1996/97. godine bio je upravnik Pozorišta Atelje 212. Od 1997. do 1999. upravnik je Narodnog pozorišta u Beogradu.

Upravnik je i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta od decembra 2000. godine.

Režirao je više od 70 predstava u srpskim, bosanskim i grčkim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju („Prokleta avlija“, „Derviš i smrt“, „Zlatno runo“, „Koreni“, “Tvrđava”). Režirao je opere i mjuzikle. Osnivač je Beogradskog festivala igre.

Profesor je glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Predstave Nebojše Bradića igrane su u pozorištima bivših jugoslovenskih republika, u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Češkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Rusiji, Grčkoj, Albaniji, Turskoj.

Dobitnik je najznačajnijih domaćih pozorišnih nagrada. Prvi je dobitnik nagrade „Nikola- Peca Petrović“ za najboljeg jugoslovenskog pozorišnog menadžera. Na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ dobio je devet nagrada za najbolju režiju. Nagrađen je Sterijinim nagradama za najbolju savremenu scensku adaptaciju, dramatizaciju i režiju.

Dobitnik je „Joakimovog prstena“ za doprinos pozorišnoj umetnosti, kao i nagrade “Zlatni vitez” za režiju na istoimenom festivalu u Moskvi. Bavi se teatrologijom i esejima. Objavio je knjigu dramatizacija romana „Prokleta avlija“ i „Derviš i smrt“. Član je umetničkih udruženja i stručnih tela više kulturnih institucija i manifestacija.

Oženjen je.

izvor : www.srbija.sr.gov.yu

Pogledajte razmišljanja gospodina Bradića o funkciji ministra OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.