NavMenu

Gordana Đurđević, suvlasnik firme "Slovo" Beograd - Nežne ruke izlivaju slova

Izvor: Biznis Ponedeljak, 30.06.2008. 13:48
Komentari
Podeli

Bila je jedna od malobrojnih žena na čelu livnice, a već deset godina vodi firmu koja nastavlja tradiciju prve srpske slovolivnice

Gordana Đurđević, po obrazovanju diplomirani ekonomista, suvlasnica je i direktorka preduzeća "Slovo". Ova firma se bavi proizvodnjom čeličnih i mesinganih markirača precizne izrade, čija je primena zastupljena u namenskoj proizvodnji, prehrambenoj industriji i farmaciji.

Od komercijaliste do suvlasnika

Na samom početku karijere Gordana je bila jedna od malobrojnih žena, možda i jedina koja je bila na čelu jedne livnice.

- Život nas nekada dovodi u situacije o kojima nismo sanjali, dileme za koje nismo ni slutili da će pred nas biti postavljene i obrte koji se dešavaju na kraju nekih vremenskih poglavlja. Moja generacija ekonomista, koja je studirala osamdesetih godina, uglavnom je maštala da radi u spoljnoj trgovini, nekom predstavništvu u inostranstvu. Ja sam maštala da se bavim kulturom, umetnošću, modom, a zaposlila sam se u industriji, u livnici - priča za Biznis Gordana.

Firma sa zastarelom opremom i proizvodnim programom za kojim se gasi tražnja (proizvodnja livenih slova namenjenih štamparskoj delatnosti), potpuno je slomila sve Gordanine iluzije.

- U "Slovolivnici" sam prošla put od komercijaliste, komercijalnog direktora, generalnog direktora, a od pre nekoliko godina sam i suvlasnik firme - kaže Đurđevićeva.

Posle deset godina rukovođenja preduzećem u periodu intenzivne transformacije iz tehnološko zastarele i tržišno neprofitabilne delatnosti u nove, moderne, ekološki čiste i tržišno konkurentne tehnologije, Gordana Đurđević je sa svojom firmom postala žena lider u industriji.

"Slovolivnica" inače ima bogatu prošlost i slavne osnivače. Još 1831. godine knez Miloš Obrenović osnovao je prvu slovolivnicu na predlog Dositeja Obradovića.

- Ove činjenice obavezuju. Te istorijski vredne mašine, nakon modernizacije proizvodnje, kao kulturno dobro poklonili smo Muzeju nauke i tehnike - naglašava Gordana Đurđević.

U desetogodišnjem periodu, prihodi od prodaje proizvoda i usluga kontinuirano su rasli. U periodu 1999-2002 uvećani su 260 odsto, u realnim pokazateljima, a u periodu 2002-2007 uvećani su 470 odsto. Investirano je u edukaciju kadrova i opremu. Uvođenje novih tehnologija je ostvareno kroz saradnju sa Tehnološko-metalurškim fakultetom u Beogradu.

- Danas "Slovo" živi novi život - kaže ponosno Gordana Đurđević.

Ništa bez motivacije

Proizvodni program obuhvata kako proizvode namenjene industrijskom obeležavanju (čelične i mesingane markirače visoke preciznosti izrade, čija je primena zastupljena u namenskoj proizvodnji, prehrambenoj industriji, farmaciji...), tako i proizvode koji se primenjuju u obeležavanju enterijera i eksterijera objekata (oblast vizuelne informatike i marketinške promocije).

"Slovo" danas ima 30 zaposlenih, a Gordana je nedavno bila nominovana za nagradu u kategoriji "naj model zapošljavanja" koju tradicionalno dodeljuje Klub poslovnih žena.

- Industrija je težak izazov za ženu sa obrazovanjem ekonomiste, ali me motiviše lični doživljaj proizvodnje kao plemenite delatnosti, u firmi koja ima dvovekovnu tradiciju i koja je deo istorije grafičke industrije Srbije.

Spremna za izazove

U okviru "Slova" je i jedna od najvećih pečatoreznica i gravirnica u Srbiji, kako po kapacitetu, tako i plasmanu. Otvoren je i pogon za emajliranje, u kojem se proizvode table sa nazivima ulica, naseljenih mesta, kućni brojevi...

- Uvek morate biti spremni da odgovorite na izazov. Energično i pre svega fleksibilno reagovanje na ekonomske i tehnološke promene, ali ne po svaku cenu su recept za uspeh - tvrdi Đurđević.

poziv na pretplatu na

- www.biznisnovine.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.