Izvor: eKapija | Utorak, 13.06.2017.| 07:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke - Unapređenje energetske efikasnosti predstavlja mudar izbor

Igor Anić
ProCredit banka je tokom proteklih godina značajno promenila i unapredila svoje poslovanje, vodeći računa o tome da što manje negativno utiče na životnu sredinu. Tako je banka svojim primerom pokazala da se ulaganja u energetsku efikasnost i očuvanje životne sredine višestruko isplate, kao i da ulaganja u takva rešenja nisu ekonomski neopravdana i deo nekog modernog trenda.

U intervjuu za eKapiju, Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke, kaže da je unapređenje energetske efikasnosti tema koja iz godine u godinu postaje sve aktuelnija u Srbiji i to sa punim pravom.

- Razlog tome je činjenica da sve veći broj ljudi u Srbiji shvata koje su konkretne koristi od investiranja u EE rešenja, kao i da je to danas jedan od najjednostavnijih i najisplativijih načina da poboljšaju svoj komfor života, ali i da svoju proizvodnju učine jeftinijom i konkurentnijom na tržištu.

eKapija: ProCredit banka kontinuirano ističe važnost ulaganja u energetski efikasna rešenja. Zbog čega je ta tema toliko važna?

- ProCredit banka je pre devet godina počela sa intenzivnom promocijom i podrškom u finansiranju energetski efikasnih rešenja. U proteklom periodu smo na tom polju ostvarili odlične rezultate i velikom broju preduzeća, mnogim poljoprivrednim proizvođačima i građanima dosad smo odobrili i isplatili oko 110 mil EUR kredita namenjenih upravo investicijama u energetski efikasna rešenja, kao i u obnovljive izvore energije i ostale mere zaštite životne sredine.

eKapija: Koje konkretno programe ima banka u oblasti povećanja energetske efikasnosti?

- ProCredit banka je pre više godina kreirala kreditnu ponudu namenjenu svim građanima, privrednicima i poljoprivrednicima koji su zainteresovani da kroz različite investicije i unapređenja u svom domu ili proizvodnji osiguraju značajne uštede i u isto vreme poboljšaju uslove života ili rada.

Zahvaljujući kreditima za unapređenje energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije ProCredit banke, našim privrednicima se pruža mogućnost da pod izuzetno povoljnim uslovima unaprede svoju produktivnost, smanje troškove po jedinici proizvoda, ali i da zbog manje potrošnje struje ili goriva osiguraju značajne uštede.

Upravo ove pogodnosti su razlog zbog kog sva unapređenja energetske efikasnosti predstavljaju mudar izbor i rešenje koje u potpunosti otplaćuje samo sebe.

(Foto: Shutterstock)
Ovim kreditima domaća preduzeća i preduzetnici mogu da finansiraju nabavku energetski efikasnih mašina i opreme, da investiraju u svoje sisteme za grejanje i hlađenje, postavljanje izolacije, rekonstrukciju osvetljenja i uopšte da investiraju u sve projekte koji će rezultirati manjom potrošnjom energije i manjom emisijom ugljen-dioksida.

Takođe, tu su i naši zeleni investicioni krediti, koji su namenjeni građanima i zahvaljujući kojima naši klijenti mogu pod veoma povoljnim uslovima da postave toplotnu izolaciju na svom domu, zamene prozore i vrata, uvedu ili modernizuju sistem grejanja i kupe energetski efikasne kućne uređaje ili belu tehniku. Svakako, tu je i primena najsavremenijih rešenja poput postavljanja solarnih panela ili instalacije toplotnih pumpi, a značajnu novinu predstavljaju i naši stambeni krediti za kupovinu novih i energetski efikasnih stanova, koje odlikuje izuzetno povoljna kamatna stopa.

Osim finansijske podrške, ProCredit banka svojim klijentima omogućava i konkretne stručne preporuke i detaljne proračune u kojoj meri će planirana investicija smanjiti njihove mesečne račune i u kom periodu će, zahvaljujući uštedama, ta investicija otplatiti sama sebe.

eKapija: U vašem portfoliu imate i EKO segment. Šta on sve obuhvata?

- Ovde je reč o segmentu i investicijama koje smo mi kao banka podržali, a za koje se pouzdano zna da doprinose očuvanju životne sredine ili, pak, njenom unapređenju. Tu spadaju investicije u proizvodnu opremu i mašine, solarne elektrane, biogasna postrojenja, kao i mnoga druga rešenja koja su ekološki opravdana i koja naša banka ne samo finansijski podržava, već i intenzivno promoviše. Generalno govoreći, investicije se u ProCredit banci se mogu kvalifikovati kao zelene ukoliko klijentima obezbeđuju minimalno 20% uštede u energiji i/ili emisijama ugljen-dioksida, kao i kada imaju pozitivan uticaj na zemlju, vodu i vazduh (npr. organska poljoprivreda, prečišćavanje voda i sl.)

eKapija: Objasnite nam šta zapravo znači "zeleno finansiranje". Koje sve oblasti obuhvata?

- "Zeleno finansiranje" je naziv za koncept koji ProCredit banka, kao i čitava ProCredit grupa, već dugo primenjuju u svom poslovanju. Tu je reč o promociji i finansijskoj podršci investicija koje doprinose unapređenju energetske efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije, ali i investicijama koje doprinose zaštiti životne sredine.

U tom pogledu, koncept "zelenog finansiranja" u našoj banci obuhvata tri relativno različite oblasti i to finansiranje energetski efikasnih rešenja, finansiranje i podrška investicijama u obnovljive izvore energije, kao i podrška ekoloških projekata.

eKapija: Koja od navedenih oblasti je najtraženija?

- Za nas kao banku su sve tri oblasti podjednako važne. Svaka investicija u bilo kojoj od ove tri oblasti značajno doprinosi očuvanju sredine u kojoj živimo i radimo, a veoma često se njihovi uticaji značajno preklapaju.

Naša banka je dosad odobrila i isplatila najveći broj pozajmica upravo za projekte unapređenja energetske efikasnosti, a nakon toga gotovo podjednako slede pozajmice koje imaju za cilj ulaganja u obnovljive izvore energije i ekološki opravdane projekte.

eKapija: I ProCredit banka neguje visoke standarde u pogledu uticaja svog poslovanja na životnu sredinu. Recite nam nešto više o tome?

- Naša posvećenost očuvanju životne sredine i unapređenju energetske efikasnosti se ne zaustavlja samo na finansiranju projekata i odobravanju pozajmica klijentima koji planiraju da učine određene pomake u tim oblastima.

Naime, naša banka je tokom proteklih godina značajno promenila i unapredila svoje sopstveno poslovanje, upravo vodeći računa o tome da što manje negativno utičemo na sredinu u kojoj živimo i radimo.

Upravo zbog toga, naša banka je značajno modifikovala i promenila svoje poslovanje. Investirali smo u LED rasvetu u svojim ekspoziturama, efikasnu klimetizaciju, prva smo banka u Srbiji koja je otvorila svoju zelenu ekspozituru u Nišu, a osim toga naša banka je prva finansijska institucija u Srbiji koja je nabavila veći broj u potpunosti električnih automobila i njima zamenila svoje standarde automobile koji troše benzin i dizel.

Kao potvrdu ispravnog puta u smislu zaštite životne sredine, ProCredit banka je krajem 2016. uskladila svoje poslovanje sa međunarodnim standardom ISO 14001:2015 (Environmental Management System) i tako postala jedina finansijska institucija koja je sertifikovala svoj sistem za upravljanje zaštitom životne sredine.

Naša želja je da svojim primerom pokažemo da se ulaganja u energetsku efikasnost i očuvanje životne sredine višestruko isplate, kao i da ulaganja u takva rešenja nisu ekonomski neopravdana i deo nekog modernog trenda.

Veoma nam je drago što sve veći broj preduzeća i proizvođača u Srbiji razmišlja o investicijama u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i ekološki opravdana rešenja. Za ulaganja u ove projekte ima puno prostora i potencijala u našoj zemlji i uvereni smo da će Srbija u narednim godinama dodatno iskoristiti sve svoje potencijale koji postoje u toj oblasti.

Kompletan sadžaj Tematskog biltena: Kreiranje nove vrednosti - reciklaža, obnovljiva energija, ekologija možete pročitati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.