NavMenu

Marko Aćerbi, direktor za sajamske manifestacije Udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma - Italija ima u ponudi sve što Srbiji treba

Izvor: eKapija Utorak, 27.06.2017. 11:38
Komentari
Podeli
Marko AćerbiMarko Aćerbi
Italijansko udruženje FederUnacoma je asocijacija koja okuplja sve proizvođače poljoprivrednih mašina u Italiji na nacionalnom nivou. Kada je reč o italijanskoj industriji poljoprivrednih mašina, ona zauzima značajno mesto, to je možda jedna od vodećih grana cele privrede. U svakom slučaju, Italija je na drugom mestu na svetu po proizvodnji i izvozu poljomehanizacije.

Vrednost godišnjeg prometa prevazilazi 7,5 mlrd EUR i italijanske poljoprivredne mašine praktično stižu do 180 zemalja, odnosno tržišta.

- Ono što je zanimljivo i važno kad je reč o italijanskoj industriji poljoprivrednih mašina jeste da je reč o širokoj lepezi proizvoda, raznolikom dijapazonu i ponudi koja može da odgovara potrebama poljoprivrednika od onih u pustinjskim krajevima, preko mediteranskih, do krajnjeg severa planete - kaže u intervjuu za eKapiju Marko Aćerbi, direktor za sajamske manifestacije FederUnacoma.

eKapija: Predstavite nam vašu organizaciju.

- Cilj naše organizacije je podrška kompanijama članicama - dakle, sve što se tiče tehničkog aspekta pomoći, kao i sertifikovanje za evropsko i svetsko tržište. Između ostalog, jedan od glavnih zadataka je i internacionalizacija preduzeća koju FederUnacoma obavlja u saradnji i tesnoj sprezi sa organizacijama poput Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE. Znači, pratimo brojke, statističke podatke, kako bismo videli koji su nivoi uvoza, izvoza, tržišnih kretanja...

Između ostalog, sektor za medije i promociju je posebno posvećen pružanju pomoći i podrške članicama FederUnacoma kada je reč o plasmanu proizvoda, kontaktima sa javnošću i tako dalje...

eKapija: Kakva su dosadašnja iskustva iz Novog Sada i saradnja sa srpskim kompanijama?

(Foto: kovop58/shutterstock.com)
- Kada je reč o sajmovima, još jedna od glavnih aktivnosti FederUnacoma je upravo organizacija takvih smotri, posebno dve – EIMA koja se održava u Bolonji i Agrilevante koji se održava u Bariju. Sajamska delatnost je jedna od ključnih, tako da se već uspostavljaju značajni kontakti.

Inače, postoji duga tradicija učešća FederUnacoma na sajmu u Novom Sadu, jer je federacija još 1963-1965. organizovala kolektivnu izložbu italijanskih proizvođača poljoprivrednih mašina.

eKapija: Koliko su srpski poljoprivrednici upoznati sa kvalitetom italijanskih poljoprivrednih mašina i koliki je izvoz vaših članica u Srbiju?

- Italija je drugi izvoznik poljoprivrednih mašina u Srbiju, mada se države često smenjuju na čelu. Dakle, svakako jedna od vodećih zemalja. Uglavnom su u pitanju traktori i priključne mašine.

U Srbiji su prisutni skoro svi italijanski proizvođači traktora, kako oni za otvorena polja, tako i oni manji za voćnjake, vinograde i slično. Imao sam priliku da vidim Panonsku niziju na putu do Novog Sada i takav tip terena prosto traži određeni tip traktora, kako za ratarske kulture, tako za uljarice... Italija ima u ponudi sve što Srbiji treba, a bitno je i da postoji sličnost između dve zemlje – geografska i u pogledu poljoprivrede u centralnoj Italiji i Srbiji.

Prezentacija sajma Agrilevante Bari

Međunarodna izložba mašina, opreme i tehnologije za poljoprivredu - Agrilevante u Bariju biće održana od 12. do 15. oktobra 2017. godine. Ovaj sajam je najvažniji na Mediteranu u sektoru poljoprivredne mehanizacije. Organizuje ga FederUnacoma, a predstavlja inicijativu sajma Fiera del Levante.

Izložba je podeljena u šest proizvodnih lanaca - voće i povrće, cerealije, vinogradarstvo i proizvodnja vina, proizvodnja maslinovog ulja, stočarstvo i proizvodnja neprehrambenih useva za energetiku.

Agrilevante Bari se održava na površini od 50.000 m2, a u 2015. godini je zabeleženo 58.407 posetilaca i 310 izlagača, od čega 55 stranih.

Agrilevante prikazuje mašine, opremu i tehnologije pogodne za zemljište, klimatske uslove i useve u celom Mediteranskom basenu. Prikazuje i posebne izložbe - multifunkcionalnost u poljoprivredi i tehničke inovacije, a organizuje i B2B sastanke, konferencije, seminare i radionice.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Inovacije u agraru" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.