NavMenu

Ognjen Kisin, izvršni direktor kompanije Konstruktor Konsalting - Osim industrijskih i poslovnih objekata, fokus stavljamo i na stanogradnju

Izvor: eKapija Utorak, 16.05.2017. 08:06
Komentari
Podeli
Ognjen Kisin u razgovoru sa studentima građevineOgnjen Kisin u razgovoru sa studentima građevine
Kompanija Konstruktor je svoje poslovne aktivnosti započela 2004. godine, osnivanjem prve firme u grupi - Konstruktor Konsalting, čija je osnovna delatnost projektovanje i izvođenje objekata visokogradnje. Do sada su realizovali više od 125 objekata, ukupne površine oko 350.000 m2. Preduzeće radi po sistemu "ključ u ruke", dakle potpuna usluga za investitora, od definisanja koncepcije objekta, celovitog projektovanja, do realizacije svih neophodnih dozvola i izvođenja radova. Konstruktor Konsalting je danas vodeća kompanija u Konstruktor Grupi i glavni generator poslova i prihoda.

O razvoju kompanije, realizovanim projektima, investicijama i planovima u intervjuu za eKapiju govorio je Ognjen Kisin, izvršni direktor Konstruktor Konsaltinga.

eKapija: Na koji način se Konstruktor grupa razvijala? Kako je širila portfolio?

- Kako se razvijao biznis, tako su se osnivale i nove firme. Prva važna prekretnica je bila 2011. godina i osnivanje Konstruktor metala, kao preduzeća za proizvodnju čeličnih i aluminijumskih konstrukcija. Maksimalni mesečni proizvodni kapaciteti kreću se oko 500 tona čelične konstrukcije i oko 1.500 m2 aluminijumskih sistema. Iste godine se osniva i klasična trgovinska firma, Konstruktor distribucija, specijalizovana za trgovinu visokokvalitetnim građevinskim materijalima, pre svega K-bondom (brendirani alukobond, koji se po unapred specificiranim tehničkim karakteristikama proizvodi i brendira za potrebe Konstruktora), termoizolacionim sendvič panelima austrijske kompanije Brucha i raznim vrstama čeličnih materijala.

Sa daljim aktivnostima penetracije tržišta građevinskih usluga i novim projektima na kojima radi, Konstruktor prepoznaje potrebu da investira u mašine i svu prateću opremu koja se koristi za potrebe zemljanih i građevinskih radova na gradilištu. S tim u vezi se 2016. godine osniva posebna firma, Konstruktor oprema, i značajno se ulaže u mehanizaciju, montažne skele, oplatne sisteme i flotu kamiona koji se koriste u prvim fazama svakog građevinskog projekta, pri čemu se očekuje da ovaj biznis bude i uslužni servis za druge građevinske firme na tržištu.

Tokom ove godine se osniva i peta firma u sastavu Grupe, Konstruktor Real Estate, specijalizovana za razvoj investicionih projekata sa kojima se već započelo.

Na nivou svih preduzeća Konstruktora zaposleno je više od 100 radnika, pri čemu dominiraju građevinski inženjeri, arhitekte, elektroinženjeri i mašinski inženjeri. Poslovni prihodi su tokom prethodnih godina konstantno rasli, sa prosečnom godišnjom stopom koja se kretala oko 15%.

Ukratko, to je Konstruktor danas - sigurno među tri vodeće kompanije u domenu projektovanja i gradnje montažnih objekata i među pet vodećih kompanija u visokogradnji u Srbiji. Konstruktor je grupa koja se dalje razvija i investira u nove biznise, što se potvrđuje odličnim finansijskim performansama, stalnim rastom i stabilnošću u poslovanju. Kompanija funkcioniše u integrisanom informacionom sistemu u okviru koga su povezane procedure rada i kontrole kvaliteta, u skladu sa ISO standardima.

eKapija: Angažovani ste na velikom broju poslova. Koje biste istakli kao najvažnije?

Stop.Shop u NišuStop.Shop u Nišu
- Konstruktor je do pre 4 godine dominantno bio angažovan na projektovanju i gradnji montažnih objekata, kao što su proizvodne hale i logistički centri, raznih tehničkih karakteristika i površina. Međutim, od 2013. godine se specijalizacija proširuje na ritejl parkove, pa su tako, na primer, samo za jednog investitora - Immofinanz Group iz Austrije, do sada izvedena dva Stop.Shop retail parka, i to u Nišu (oko 14.000 m2) i Valjevu (oko 7.000 m2), dok se treći objekat istog tipa izvodi u Lazarevcu (oko 11.000 m2). Ukupno smo izgradili pet ritejl parkova.

Dve su se strateške stvari u promeni (proširenju lepeze) biznisa desile za Konstruktor tokom 2016. godine, koje su postavile temelje i za poslovanje za sve naredne godine. Ugovorili smo veliki projekat gradnje najmodernije poslovne zgrade kompanije LIDL u Staroj Pazovi, čime se Konstruktor dokazao kao uspešan konkurent u novom poslovnom segmentu – gradnji poslovnih zgrada najkvalitetnijeg nivoa gradnje. Ušli smo u segment stambene gradnje, kroz uspešnu realizaciju prve lamele Zelene avenije u Zemunu od oko 4.000 m2, kao i nastavak gradnje lamele 2 i 3 na istoj lokaciji, gde će biti dodatno izgrađeno oko 8.000 m2.

eKapija: Za učestvovanje u ovako velikim projektima potrebni su visoki standardi usluga i značajni izvođački kapaciteti. Šta kompaniju Konstruktor Konsalting preporučuje za realizaciju velikih građevinskih poslova?

Proizvodna hala Indoadriatic u InđijiProizvodna hala Indoadriatic u Inđiji
- Jednako su nam važne obe strane građevinskog biznisa – investitori, koji su nosioci projekata, ali i različiti poslovni partneri (podizvođači, dobavljači...) koji su u funkciji našeg biznisa. Za realizaciju svojih projekata Konstruktor biraju renomirani strani i domaći investitori, od kojih se mnogi obraćaju da radimo za njih i na drugom i trećem objektu po redu.

Verujemo da investitori prepoznaju da je koncept Konstruktora baziran na već viđenim iskustvima u pristupu graditeljskom poslu na Zapadu, a to je objedinjeno projektovanje i izvođenje, odnosno distribuiranje investitoru kompletnog proizvoda. Istovremeno, kroz fer odnos, tokom svih ovih godina je izgrađen krug podizvođača i dobavljača koji partnerskim pristupom u pravom smislu reči, doprinose uspešnoj realizaciji projekata izuzetno zahtevnih u pogledu kvaliteta i rokova.

eKašija: Konstruktor oprema je najmlađi član Konstruktora, osnovana sa ciljem pripremnih i zemljanih radova. Recite nam nešto više o opremi i vozilima koje posedujete, kao i o radovima koje možete da realizujete?

Hotel Marriott u BeograduHotel Marriott u Beogradu
- Konstruktor oprema je osnovana sa ciljem samostalnog savladavanja prve faze izvođenja radova koja se tiče zemljanih radova i pripreme gradilišta. Usluge Opreme su, pre svega, za sada orijentisane na građevinske projekte unutar Konstruktor Grupe, ali je firma potpuno osposobljena i za pružanje usluga trećim licima. Mehanizacija i vozni park obuhvataju više od 40 radnih mašina i vozila, ali i montažne građevinske skele i oplate.

eKapija: Poznati ste po izgradnji industrijskih objekata po sistemu "ključ u ruke". Od prošle godine ste aktivni i u stanogradnji. Kako ste zadovoljni poslovanjem u oblasti izgradnje stambenih nekretnina?

- Konstruktor je obazrivo pristupio ulasku u segment stambene gradnje, sve do onog momenta dok nismo prepoznali kvalitetnog investitora koji ima odličan projekat na veoma atraktivnoj lokaciji u centru Zemuna. Ovih dana se završava prva lamela, intenzivno se ušlo u gradnju druge i treće lamele (i skoro svi stanovi su prodati i u ovim objektima), sa rokom završetka za godinu dana, dok se očekuje da zajedno sa investitorom krenemo i u gradnju preostale dve lamele krajem ove godine, čime će se zaokružiti ukupan projekat od oko 20.000 m2.

eKapija: U realizaciji poslova imate i podizvođače. Kakve kompanije birate za partnere?

- Naši partneri su zajedno sa nama u poslu, jako pažljivo ih biramo i uvek od njih tražimo ono što i pred sebe postavljamo kao cilj – maksimalan kvalitet po prihvatljivoj ceni. Osnovni principi menadžmenta, koje razvijamo zajedno sa podizvođačima, utemeljeni su na znanju, radu i profesionalizmu.

Ipak, u poslednje vreme veoma zabrinjava nedostatak visokokvalitetnih ljudskih resursa u realizaciji projekata i angažovanju podizvođača na srpskom tržištu. To nadomešćujemo dugoročnim vezama sa kvalitetnim pulom partnera u pojedinim oblastima građevinskog biznisa i besprekornim izvršavanjem obaveza prema podizvođačima i dobavljačima.

eKapija: Da li planirate neke nove investicije u opremu, objekte, ljude?

- Investicije su osnova razvoja Konstruktora. Pri tome su nam jednako bitne investicije u opremu i ljude. Još od 2010. godine, kada smo izvršili ozbiljne investicione aktivnosti u domenu proizvodnje, pa do danas, investiranje je proces koji se ne zaustavlja u Konstruktoru, i to pre svega iz profitnih marži koje su ostvarene u prethodnim godinama, bez dodatnog zaduživanja i opterećivanja tekućeg poslovanja.

Istovremeno, ulaganje u ljude se potvrđuje najvišim iznosima različitih beneficija (plata, bonusa i drugih nadležnosti) koje se za pojedine struke mogu dobiti u srpskom građevinskom sektoru. Konstruktor samo u inženjerskom timu ima više od 40 zaposlenih raznih profila, u proizvodnim pogonima više od 50 kvalitetnih radnika, angažuje visokoprofesionalni menadžment itd.

eKapija: Kakvi su planovi za naredni period?

- Izdvojio bih tri stuba razvoja biznisa u narednom periodu: potvrđivanje liderske pozicije na srpskom tržištu u domenu projektovanja i gradnje po sistemu "ključ u ruke" proizvodnih, logističkih objekata i ritejl parkova, zatim dalju specijalizaciju u domenu visokvalitetnih poslovnih zgrada, kao i još jači razvoj biznisa u domenu stambene gradnje, kroz razvoj novih projekata.

Naša namera u budućnosti je da, pre svega, održimo kurs koji je zadat još na osnivanju. A to je da kvalitet, profesionalizam, predanost i pošten rad nema alternativu. Tako se ponašamo prema sebi, pa takav pristup razvijamo i sa svim našim poslovnim partnerima, pre svega investitorima, ali i podizvođačima, dobavljačima i drugim saradnicima. Naravno, fer odnos prema državi, plaćanje svih obaveza i poreza u punom iznosu i na vreme i kontinuirano dodatno zapošljavanje u svim našim firmama, kao i različiti oblici društveno odgovornog ponašanja su potvrda da smo pozitivan deo privrede i društva Srbije.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Infrastruktura - Gradnja danas za bolje sutra" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.