Izvor: Cord Magazin | Utorak, 09.05.2017.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nikola Jevtić, generalni direktor Alti Logistike - Logistika uspeha

Nikola Jevtić
Nikola Jevtić
Kao što svaki uspešan početak, bazira na dobroj pripremi i realnom biznis planu, tako su i u Alti Logistika kroz analizu tržišta, raspoloživost budžeta, projekcije cash flow i puno entuzijazma i energije, za samo 16 meseci koliko su prisutni na tržištu došli do preko 300 zadovoljnih klijenata.

Danas je kompanija Alti Logistika posvećena ispunjenju svetskih standarda, koji podrazumevaju brzu reakciju, temeljnost i posvećenost svakoj transportnoj pošiljci i carinskom postupku, kao i konstantna briga o svakom klijentu.

Alti Logistika uživa visoku reputaciju na tržištu transporta i logistike. Kako ste uspeli da se tako pozicionirate u roku od nepune dve godine?

- Stabilan organski portfolio od preko 300 zadovoljnih klijenata koje smo inicirali u prvoj godini poslovanja je bila ključna tačka, da se u smislu rejtinga, dobro pozicioniramo na tržištu logistike. Takođe, ovome je u velikoj meri doprinelo poverenje koje smo gradili sa klijentima. Kvalitetom usluga koje pružamo, nastojimo da kontinuirano opravdavamo poverenje i nastavimo sa daljim razvojem i unapređenjima. Naše usluge i njihov kvalitet se ogledaju u vrednostima koje negujemo, a to su: pouzdanost, efikasnost, profesionalnost.

Želim da napomenem da je za jedan uspešan "start up" projekat jako bitno razmišljati unapred. Počeli smo sa dobro osmišljenim i preciznim biznis planom. Izazovan i ostvariv budžet je bio predmet višestrukih analiza, praćenje i kontrola rezultata i troškova na dnevnom nivou je bila neophodna, sve u cilju da se svakog momenta podsećamo gde smo i gde treba da budemo do ostatka fiskalne godine. Pored iskustva, u sve navedeno smo uložili jako puno energije, ozbiljnim tempom nastavljamo, sve do ispunjenja naše misije i vizije u potpunosti.

Fokusirani ste na deo tržišta koji zauzimaju mala i srednja preduzeća. Šta mislite da je presudno za uspeh poslovne saradnje sa ovim tržišnim segmentom i kakva je njegova budućnost u domenu logistike?

- U prvih 12 meseci poslovanja kompanije bili smo fokusirani na mala i srednja preduzeća. Taj segment će nam uvek biti od važnosti i imaće bitan učinak u našem portfoliu, jer je nama svaki klijent podjednako važan bez obzira na veličinu. Paralelno sa navedenim segmentom tržišta razvijamo i razvijaćemo saradnju sa velikm preduzećima, fabrikama, proizvodnjama. Smatramo da su brzina odgovora, temeljnost i posvećenost svakoj transportnoj pošiljci i carinskom postupku, konstantna briga o klijentima presudni za poverenje koje nam se ukazuje.
Budućnost oba segmenta je u tome da mi kao društveno odgovorna kompanija podržimo razvoj transporta i logistike i da Srbija iskoristi dobru geostratešku poziciju koju ima i da se privreda kontinuirano razvija. Sledeći logičan korak je da će se razvijati infrastruktura, zatim će se pospešiti efikasnost saobraćaja. Takvi uslovi daju kao rezultat povećanje volumena robe koja se prevozi, što za posledicu ima pojavljivanje većih potreba tržišta za logističkim uslugama.

Cena, tačnost isporuke i sigurnost prevezene robe najvažniji su parametri pri izboru firme za transport i logistiku. Koji od ovih kriterijuma predstavlja komparativnu prednost Alti Logistike?

- Konkuretnost i sigurnost koju možete da pružite, su zasigurno stavke sa kojima krećete u trku u konkuretskom okruženju tržišta logistike. Tačnost je deo usluge za koju se takođe očekuje da bude ispoštovana. Alti Logistika nastoji da se istakne sa dodatnom vrednošću usluga koje pružamo. Naši klijenti znaju da smo posvećeni ispunjenju njihovih potreba i zahteva, jer za svaku industriju kreiramo specifična i po meri skrojena rešenja. Suština je da našim klijentima maksimalno olakšamo organizaciju logističkih usluga, da doprinesemo uštedi troškova i vremena.

Svakako imate dobar uvid u aktuelne trendove sektora transporta i logistike. Kako ih vi vidite i ocenjujete i po kojim uslugama se Alti Logistika ističe u odnosu na konkurentske kompanije iz sektora kojem pripadate?

- Trendovi u logistici su pod uticajem globalnih trendova kao što su globalizacija, pozicije ekonomskih centara, geopolitičke prilike, tehnološki razvoj, digitalizacija, nove strategije lanaca snabdevanja. Sve navedeno vidim i ocenjujem kao prilike koje treba da razumemo i kao zadatke za koje treba kapacitativno da se pripremamo shodno ponudi i potražnji na našem tržištu. Osnovna delatnost Alti Logistike je organizacija kompletne logističke usluge (međunarodni transport, carinsko posredovanje, kratkoročno i dugoročno skladištenje, distribucija). Fokus poslovanja nam je na međunarodnom i domaćem drumskom transportu. Transport je podsistem i krvotok logistike, nudimo i organizujemo pouzdan i kvalitetan servis, propraćen konkurentnim cenama i opravdan ispunjenim tranzitnim vremenima koja su očekivana.

Procenat sve više zadovoljnih klijenata koji nam kontinuirano povećavaju stepen ukazanog poverenja, polazna je tačka po kojoj ističemo uspešnost našeg poslovanja. U 2017. godini planiramo investicije u infrastrukturu koja će sa skladišnim kapacitetima moći da odgovori na zahteve sve kompleksnije ugovorne logistike. Takođe, u tekućoj godini planiramo rast poslovanja do 200% u odnosu na prihode iz prethodne godine. Sa logističkim centrom proširićemo i razviti naše poslovanje, fokus će kontinuirano ostati na kvalitetu transportnih usluga koje će imati više nego dobru potporu u infrastrukturnim, organizacionim i kao najbitnijim-kadrovskim rešenjima u koje kontinuirano ulažemo.

Imate mnogo iskustva u poslovanju na međunarodnom tržištu. Koliko je moguće principe tog poslovanja implementirati na domaćem tržištu?

(Foto: Don Pablo/shutterstock.com)
- Principe je moguće u dobroj meri implementirati, organizovan način rada održavati i kontinuirano ga unapređivati osluškujući potrebe i zahteve klijenta sa jedne strane i sa druge strane konkurenciju, koja je dobra, jer nas motiviše da mi budemo bolji. Razvijena tržišta na raskrsnicama međunarodne logistike su razvijena samo zato što se kontinuirano unapređuju i rade na inovacijama, naravno sume koje se investiraju u infrastrukturu i industriju su takođe značajne, kao i tehnologija koja se u proteklih 20 godina rapidno razvila. Potrebno je da se u većoj meri kapitalizuje naša geostrateška pozicija i principi i načini organizacije poslovanja koji su se pokazali kao praktični i produktivni, prepoznaju i primene na našem tržištu, a što je već uveliko aktuelno i prisutno na međunarodnom tržištu.

Svi su svesni značaja koje carinske procedure imaju za sektor logistike. Koliko je, prema vašoj oceni, u carinskim procedurama, Srbija harmonizovana sa EU?

- Što se tiče carinskih procedura tri postupka su najzastupljenija: tranzit, uvoz, izvoz. Početkom 2016. god, Republika Srbija je pristupila uvođenju zajedničkog tranzitnog postupka NCTS koji je već prisutan u 28 zamalja EU i 4 zemlje EFTE. Poznato je da Uprava carina Srbije ima strategiju za potpunu automatizaciju carine, za sve postupke.

Na današnji dan, tranzitni postupci su implementirani i automatizovani skoro u potpunosti, sledeći je plan automatizacije za izvoz robe, pa za uvoz robe. To je proces koji će trajati, kako za sada stvari stoje u pitanju je srednjoročan do dugoročan vremenski okvir, do potpune automatizacije.

O kompaniji

Osnovna delatnost Alti Logistike je organizacija kompletne logističke usluge (međunarodni transport, carinsko posredovanje, kratkoročno i dugoročno skladištenje, distribucija), dok je fokus poslovanja na međunarodnom i domaćem drumskom transportu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE