NavMenu

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije - Do jula otvaranje još nekih poglavlja

Izvor: Blic Ponedeljak, 10.04.2017. 18:25
Komentari
Podeli
Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević očekuje da će do 1. jula, odnosno do kraja predsedavanja Malte EU, biti organizovana još jedna međuvladina konferencija, ali će od odluke država članica Unije zavisiti koliki broj poglavlja ćemo tada otvoriti.

- Koliko poglavlja, ne mogu da preciziram, to je odluka država članica, ali mi ćemo predstaviti i imati bar u tom momentu četiri poglavlja u Briselu - rekla je Miščević za Tanjug.

Pregovaračke pozicije za poglavlja 29 o carinskoj uniju i poglavlje 7, intelektualna svojina, već su u Briselu, kaže Mišcević.

Navodi da se spremaju još dve pregovaračke pozicije za poglavlje 6, kompanijsko pravo i poglavlje 30, koje se odnosi na spoljne ekonomske odnose.

- Mi ćemo sa ova četiri poglavlja biti potpuno spremni, odnosno predati svu dokumentaciju koja je potrebna već do kraja ovog meseca, a onda države članice dalje ocenjuju kada će i da li će doći do otvranja poglavlja - rekla je Miščević.

Upitana o kompleksnosti tih poglavlja, objasnila je da sem poglavlja koja se odnose na obrazovanje, kulturu i mlade i istraživanje i razvoj koja smo već otvorili i zatvorili, nijedno drugo poglavlje nema takvu vrstu automatskog zatvaranja.

Naš cilj jeste, dodaje, i to je bio zadatak pregovaračkih pozicija, da najpre sagledamo stanje u kome se trenutno nalazimo kada je reč o prenošenju prava i evropskih standarda u domaće pravo.

- U poglavljima - carinska unija, kompanijsko pravo, intelektualna svojina i spoljni ekonomski odnosi, mi što se stepena i nivoa zakonodavstva tiče, stojimo jako dobro i posao u narednom periodu ne bi trebalo da bude težak - navodi Miščević.

Nema, kaže, puno pravila u oblasti kompanijskog prava i spoljnih ekonomskih odnosa, jer je to članstvo u STO koja vodi ovaj posao, a u oblasti prava intelektualne svojine stojimo jako dobro i na dobrom smo nivou.

- Ovde će naš akcenat biti na implementaciji. Ono što treba da dokažemo tokom razgovora o zatvaranju ovih poglavlja jeste da smo u stanju da implemetiramo sve ono što smo usvojili u domaćem pravu - zaključila je Miščević.

Nema jedinstvene politike EU prema Rusiji

Miščević je u ponedeljak (10. aprila 2017. godine) bila na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije na kojem je predstavila izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije EU tokom predsedavanja Slovačke od juna do decembra 2016. i i izveštaj za period januar - mart ove godine, koji su članovi odbora usvojili.

Odgovarajući na pitanje članice odbora iz DS Gordane Čomić da li će biti pomaka u usvajanju izveštaja o skriningu za poglavlje 31 koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku do kraja 2017. godine s obzirom na protivljenje Baltičkih zemalja i Poljske, Miščević je rekla da procenjuje da će se to dogoditi do kraja ove godine.


- Mislim da će Estonija, koja će u drugoj polovini godine biti predsedavajuća EU, biti zainteresovana da izveštaj sa skrininga bude usvojen - rekla je Miščević.

Kaže da EU nema jedinstvenu politiku prema Rusiji i da Unija ima prinudne mere prema Rusiji u konkretnom slučaju, te da je obaveza i države kandidata kao i države članice da nastoje da se usklađuju.

Podsetila je da je obaveza Srbije da, kao država koja ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, postupno usklađuje svoju spoljnu politiku do momenta članstva.

(Foto: shutterstock.com/klenger)
Otvoreno osam poglavlja


- Možemo tumačiti na različite načine. Ne da ne želimo, nismo u stanju da se u potpunosti uskladimo, ali time ne kršimo SSP - navodi Miščević.

Srbija je do sada otvorila osam poglavlja u pregovorima sa EU, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Podnoseći izveštaj pred skupštinskim odborom, Miščević je govorila o pripremi pregovaračkih pozicija za više poglavlja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.