Izvor: eKapija | Utorak, 04.04.2017.| 07:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milica Nestorović, lizing menadžerka u kompaniji GTC - Na razvoj poslovnog prostora najviše utiče dolazak stranih kompanija

Milica Nestorović
Milica Nestorović
Globe Trade Centre (GTC), jedna od vodećih kompanija za nekretnine u CEE i SEE, u Srbiji uspešno posluje više od 15 godina. Kompanija GTC Srbija izgradila je više od 80.000 kvadratnih metara poslovnog prostora A klase u centralnoj poslovnoj zoni Novog Beograda, u kojima se danas nalaze sedišta najvećih domaćih i međunarodnih kompanija. Do sada su u Beogradu otvorili 4 kompleksa - GTC House, GTC Square, 19 Avenue i FortyOne.

U 2017. godinu ušli su sa dva nova projekta - šoping centrom Ada Mall i poslovnim kompleksom Green Heart.

Milica Nestorović, lizing menadžerka u kompaniji GTC, u intervjuu za eKapiju kaže da je od samog starta namera GTC-a bila da u Srbiju donese nove standarde svakim novim projektom.

- Ponosni smo na svaki od naša četiri poslovna projekta, ali je nekako logično da ovaj poslednji, FortyOne koji je izgrađen u periodu od 2014. do 2017, nakon pauze od više od 5 godina, ima posebnu važnost. On je simbol nove ere građevinske industrije u Srbiji i standard zelene gradnje koji je postao nezaobilazan.

eKapija: Poslovni objekat FortyOne je prva poslovna zgrada u Beogradu izgrađena u skladu sa GOLD LEED standardima. Šta to konkretno znači?

- LEED sertifikacija ima najrigoroznije kriterijume za ocenu objakata po pitanju zelene gradnje. To podrazumeva različite inovacije, a pre svega: korišćenje lokalnih materijala, određeni tretman otpada, izbor materijala koji ne ugrožavaju životnu sredinu, standarde po pitanju osvetljenja objekta tokom noći, kao i tretman i izbor biljaka u okiru kompleksa. Zatim - korišćenje solarnih panela, korišćenje kišnice, izbor materijala i uređaja koji će minimizirati potrošnju struje, promocija i obezbeđenje uslova za dolazak zaposlenih na posao biciklom ili javnim prevozom, u nameri da se smanji korišćenje automobila i zagađenje životne sredine i sl.

eKapija: Uselili ste ceo FortyOne, da li to potvrđuje navode da Beogradu nedostaje kvalitetan kancelarijski prostor? Kakva je situacija danas?

- Kompleks FortyOne veličine 27.000 m2 izgrađen je u tri faze i useljen u rekordnom roku od godinu i po dana od završetka prve faze. Takav odgovor tržišta najbolja je potvrda da GTC sa posebnom pažnjom pristupa kako dizajnu tako i funkcionalnosti svojih objekata i ispunjava očekivanja naših renomiranih zakupaca. Naš apsolutni imperativ je zadovoljstvo naših zakupaca, a s obzirom na to da se većinom radi o internacionalnim kompanijama, koje su upoznate sa svetskim standardima poslovnog prostora A klase, nakon ovako uspešno završenog projekta smo uvereni da su oni prepoznali kvalitet usluge koju nudimo.

FortyOne
FortyOne
U poslednjih godinu dana na tržištu kancelarijskog prostora je evidentirana značajna građevinska aktivnost što je posledica i povećane tražnje i dolaska novih kompanija u Srbiju kao i daljeg razvoja onih kompanija koje svoj biznis razvijaju već više od 10 godina u našoj zemlji. U svakom slučaju trenutno se nalazimo u fazi povećane potražnje za kancelarijskim prostorom. U odnosu na region, utisak je da je Beograd postao regionalni centar i da se većina kompanija odlučuje da deo biznisa relocira u Srbiju prvenstveno zbog potencijala naše radne snage i povoljnog poslovnog ambijenta.

eKapija: Kakav poslovni prostor danas biraju kompanije? Koji su njihovi zahtevi? Koliko se to menjalo sa godinama?

- Većina kompanija insistira na dobrim uslovima rada svojih zaposlenih, što podrazumeva kako funkcionalnost samog prostora tako i komforan ambijent koji ima sve dodatne sadržaje koji su neophodni zaposlenima u toku radnog vremena - supermarket, apoteka, restoran, hemijsko čišćenje, teretana, pekara, frizer, banka i sl. Sasvim je logično da se zahtevi zakupaca iz godine u godinu podižu, a to je najizraženije kod kompanija koje se bave specificnim delatnostima. Pre svega mislim na IT kompanije koje zahtevaju perfektne uslove po pitanju IT infrastrukture i električnih instalacija u okviru objekta. GTC Srbija, kao deo internacionalne kompanije, ima mogućnost da podeli iskustvo sa kolegama iz Evrope i regiona i zasada smo spremno dočekivali svaki novi zahtev našeg klijenta. Pomeranje granica i standarda nas inspiriše da rastemo i razvijamo se, zajedno sa našim zakupcima.

eKapija: GTC ulazi u novi projekat, izgradnju office centra Green Heart. Na prvi pogled se vidi da će to biti jedinstven objekat - otkrijte nam neke detalje.

- Green Heart će svakako biti jedinstven projekat, posebno u smislu ambijenta, koji podrazumeva zelenu oazu u okviru samog kompleksa i poslovni prostor sa terasama na svakom spratu, koje imaju pogled na park unutar kompleksa. Kada je reč o tehničkom delu, biće primenjeni najviši standardi opremanja poslovnog prostora, koji do sada nisu primenjeni u Srbiji. Svakako nastavljamo trend zelene gradnje, koji je usklađen sa ambijentom samog kompleksa.

Poruka koju želimo još jednom da pošaljemo na tržište je da posebnu pažnju posvećujemo ljudima koji u našim zgradama provode više vremena nego u sopstvenim domovima. Ne sumnjamo da ćemo stvoriti novo, inspirativno i kreativno okruženje, u kome će uživati svi koji budu imali sreću da tu borave.

eKapija: Sa druge strane, ulažete i u ritejl. Nedavno je počela izgradnja tržnog centra Ada Mall. Koje su specifičnosti arhitektonskog rešenja?

Ada Mall
Ada Mall
- Ada Mall je prvi šoping mol najnovije generacije u Beogradu gde akcenat nije isključivo na prodajnom prostoru, zatvorenom u veliku kutiju bez prozora. Ada Mall se uklapa i u parametre bitne za ekonomsku sredinu, a naročito Adu Ciganliju. Sam oblik mola izveden je iz oblika jezera, prati konfiguraciju terena, ima dosta terasa i zelenila, veliki otvoreni zeleni krov koji će građani Banovog brda moći da iskoriste, kao i delove terasa, da se spuste direktno na Adu, bez prelaženja ulice ili ulaska u centar. Prodavnice i butici smestiće se na prva tri sprata, dok će se na ostalima nalaziti kafići, restorani i dodatne, višenamenske prostorije.

eKapija: Koliko ste ugovora o zakupu već potpisali? Da li će doći neki novi brendovi?

- Ada Mall, sa adresom u Radničkoj ulici, prostiraće se na više od 34.000m2 i uz jedinstveno šoping iskustvo ponudiće Srbiji brendove kojih do sada nije bilo u našoj zemlji. Nova destinacija imaće pet spratova komercijalnog prostora i tri nivoa podzemnog parkinga sa oko 1.000 parking mesta, povezanih u jednu celinu. Trenutno smo u finalnoj fazi pregovora sa "anchor" zakupcima.

eKapija: Na nedavnoj konferenciji o nekretninama bilo je reči o tome da se prodajni koncepti prilagođavaju tržištu, te da se u Srbiji razvio novi koncept ritejl parka. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

- GTC nema u planu da u bliskoj budućnosti razvija koncept retail parkova, koji su namenjeni za sekundarne gradove ili određenje/manje delove grada. Niže inicijalno ulaganje, kraći period izgradnje, kao i mogućnost fazne izgradnje su ključni pokretači sve većeg interesovanja investitora za ritejl parkove širom Srbije. Povrat investicije je dosta kraći u odnosu na ulaganje u šoping molove, a takođe mora se uzeti u obzir da u Srbiji jedino Beograd i Novi Sad mogu da "izdrže" više šoping molova modernog formata.

eKapija: Kakve su prognoze za kretanje cena kancelarijskog i maloprodajnog prostora? Hoće li biti većih turbulencija?

- Ne očekujemo veće promene u narednom periodu. Cene kancelarijskog i maloprodajnog prostora su u blagom porastu i nadamo se da će se taj trend zadržati. To je ujedno i pokazatelj oporavka i rasta čitave ekonomije.

eKapija: Osim u Beogradu, da li planirate investicije u drugim gradovima u Srbiji?

- Zasada nemamo takvih planova.

eKapija: Koje su glavne prepreke za investiranje i poslovanje u Srbiji? Koje su vaše preporuke u cilju lakšeg poslovanja i gradnje novih objekata?

- Imajući u vidu nivo investicija u Srbiji, možemo reći da je GTC zadovoljan poslovnim ambijentom u našoj zemlji i da nemamo većih problema u realizaciji projekata. U svakom slučaju, izbor profesionalnog tima i dobro spremljena dokumentacija i biznis plan mogu da pomognu svakom u realizaciji bilo koje poslovne aktivnosti.

eKapija: Koja je pozicija Srbije u odnosu na zemlje regiona, po investicijama u nekretnine?

- Možemo da zaključimo da smo kao zemlja u poslednje 2 godine postali atraktivniji za investicije i da se građevinska aktivnost vraća na nivo pre krize 2008. godine. Ni zemlje u regionu ne zaostaju po tom pitanju. Mađarska, Rumunija i Bugarska su znatno razvijenije po pitanju veličine tržišta poslovnog prostora. U slučaju da se tražnja za našom radnom snagom nastavi, očekujemo da se investicije nastave u kontinuitetu.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.