Izvor: eKapija | Utorak, 04.04.2017.| 06:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sanja Baštić, konsultant u kompaniji Danos - Potražnja za premium poslovnim prostorom beleži rast

Sanja Baštić
Intenziviranje aktivnosti u sektoru poslovnog prostora beleže se od 2015. godine i taj trend se nastavio i u 2016. Veliki broj domaćih i stranih investitora prisutnih na tržištu završavaju postojeće i započinju ili najavljuju nove projekte, kaže u intervjuu za eKapiju Sanja Baštić, konsultant u kompaniji Danos.

Kako objašnjava, investitori su fokusirani na Beogradu kao prestonici i centar svih važnih institucija, kompanija i poslovanja.

- Prošla godina je bila jedna od najdinamičnijih godina što se izgradnje tiče, a kraj 2016. godine Beograd je dočekao sa više od 800.000 m2 poslovnog prostora. Potražnja za poslovnim prostorom u 2016, takođe, beleži rast u odnosu na 2015 - kaže za eKapiju Sanja Baštić.

eKapija: Koji su najčešći zahtevi zakupaca kancelarijskog prostora?

- Zahtevi zakupaca su različiti i zavise najčešće od delatnosti i same kompanije, npr. IT kompanije vole "open space" dok se advokatske kancelarije odlučuju na podeljene kancelarije. Najčešće to bude kombinacija ova dva. Generalni zahtevi se tiču lokacije, površine, dužine zakupa i budžeta koji je na raspolaganju. Ostali zahtevi koji se tiču opremanja i ostalih karakteristika su tema zaedničkih dogovora sa investitorom ili vlasnikom. Kada govorimo o tipovima poslovnog prostora, većina kompanija se odlučuje na klasične poslovne prostore dok određene delatnosti u koje spadaju marketinške kompanije, privatne klinike, internacionalne škole preferiraju reprezentativne i luksuzne kuće i stanove na Dedinju, Senjaku, Vračaru ili Voždovcu.

eKapija: Kakav je odnos cene i kvaliteta poslovnog prostora?

- Odnos cene i kvaliteta je dobar i u najvećoj meri realno oslikava karakteristike prostora i visinu zakupa. Ustalio se određeni raspon cena u odnosu na vrstu klasu poslovnog prostora. Poslovni prostor klase A varira u rasponu od 14.5-16.5 e/m2 uz servisne troškove u visini od 2.5-3.5 e/m2. Klasa B poslovnog prostora može se naći za 10-12 e/m2 gde servisni troškovi zavise od vlasnika ali ne prelaze 2e/m2 (negde ih i nema). Zakup stambenog prostora koji se koristi u poslovne svrhe varira od 6-10 e/m2 i zavisi od lokacije, površine, dužine zakupa i stanja u kome se prostor nalazi.

eKapija: Šta pokazuju projekcije, kako će se cene poslovnog prostora dalje razvijati?

- Prema našim projekcijama cene poslovnog prostora u narednom periodu se neće bitno menjati. Trenutno najveći i najbrojniji klijenti su iz IT sektora kao grane industrije koja se najbrže razvija i raste.

eKapija: Kakva je potražnja za poslovnim prostorom premium kvailteta?

(Foto: StockLite/shutterstock.com)
- Moram istaći da novi projekti poslovnih zgrada intenzivno prate sve zastupljenije trendove u gradnji i projektovanju koji se odnose ne samo na arhitektonska rešenja već i na samu izgradnju koja će ispunjaviati visoke standarde. Pomenula bih tzv."pametne zgrade", objekte koji sadrže materijale i sisteme koji doprinose manjoj potrošnji energije i što jednostavnije rukovanju kao i "zelene zgrade" sa energetskom efikasnošću na vrhunskom nivou. U 2016. godini šest objekata je završilo proces a četiri dobilo prestižnu zlatnu LEED PLAKETU (Leadership in Energy and Enviroment Design). Tu bih, između ostalih, pomenula GTC FORTYONE. Iz gore navedenog želim da napomenem da su klijenti prepoznali napore investitora te potražnja za premium prostorom beleži rast u odnosu na prošle godine.

eKapija: Kakva je potražnja za poslovnim prostorom nižeg i srednjeg kvailteta?

- Kompanije sa nižim budžetima za iznajmljivanje poslovnog prostora su jedan od značajnih klijenata koji svoju potražnju usmeravaju ka projektima srednjeg kvaliteta ili kako bismo mi u agencijskom sektoru rekli, klasama B poslovnog prostora. Beograd u većoj meri pokriva i pokrivaće klijente čiji su upiti moderne poslovne zgrade ali je tu i dalje deo klijenata koji se zbog budžeta kojim raspolažu i u nedostatku dobrog poslovnog prostora srednje kategorije i dalje odlučuju za stambene nekretnine za prostor u kome će poslovati. Jedan od načina da se to reši je da se poslovne zgrade građene pre 30-ak godina, a njih ima u svim delovima grada, rekonstruišu i adaptiraju kako bi poboljšali ponudu kancelarijskog prostora klase B.

eKapija: Osim Beograda, kakva je ponuda i potražnja u drugim gradovima Srbije?

- Kao što sam napomenula, najveći deo investicija i projekta odnosi se na Beograd. Gradovi kao što su Novi Sad, Kragujevac i Niš svojom ponudom u najvećoj meri mogu da odgovore na trenutnu potražnju. Što se sekundarnih gradova tiče ponuda i potražnja je mahom na lokalnom nivou i najčešće su to rekonstrukcije i adaptacije uz mali broj izgradnje novog poslovnog prostora.

eKapija: Ima li potrebe za izgradnjom novih kancelarijskih prostora? Imate li informaciju o dolasku novih investitora?

(Foto: mariakraynova/shutterstock.com)
- U proteklom periodu mogli smo da čujemo i pročitamo najave novih investicija u izgradnju poslovnog prostora. Poslednji u nizu su najave MPC -a o izgradnji druge poslovne kule na Ušću i predstavljanje projekta Skyline čiji je investitor AFI Europe, ukupne površine 68.000 m2 od kojih će poslovna kula iznositi 30.000 m2. Na tržištu poslovnog prostora pored domaćih investitora najznačajniju ulogu i dalje igraju izraelski investitori. Određena interesovanja postoje a njihova realizacija u najvećoj meri zavisi od ukupne ekonomske i političke situacije.

eKapija: Kakva je za Danos bila 2016, a kakve su projekcije za 2017. godinu?

- Za Danos je 2016 godina je bila uspešna u svakom pogledu. Nastavili smo da poslujemo i blisko sarađujemo sa najvećim brojem stalnih klijenata dok smo sa druge strane uspostavili odličnu saradnju sa novim klijentima. Ono čime se možemo pohvaliti je da klijenti prepoznaju našu stručnost, odgovornost i posvećenost kako bismo adekvatno odgovorili na upite i zahteve zbog kojih su nas kontaktirali. Takođe svakom klijentu pristupamo sa namerom da pronađemo najbolje rešenje za njihove potrebe.

eKapija: Koji su planovi kompanije za naredni period?

- U narednom periodu pored dosadašnjih aktivnosti intenzivno ćemo raditi na razvoju svih sektora u kompaniji, fokusirati se na klijente sa kupoprodajnim zahtevima kao i na proširenju ponude u agencijskom sektoru. Pored toga nastavićemo da ulažemo u stručno i poslovno usavršavanje naših zaposlenih kao i aktivno učestvovanje na tržištu.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.