Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.04.2017.| 13:54

Robert Gasser, generalni direktor Courtyard by Marriott City Center - Voleo bih da u Beogradu vidim hotel sa zabavnim parkom

Robert Gasser
Prva godina poslovanja beogradskog hotela Courtyard by Marriott City Center završena je više nego uspešno, a kvalitetom usluge već su uspeli da se izbore i za titulu br 1 Courtyard hotela u Evropi.

Robert Gasser, koji je početkom 2017. došao na mesto generalnog direktora, u razgovoru za eKapiju kaže da će nakon postavljanja dobrih temelja ove godine biti usmereni na širenje tržišta, te privlačenje posetilaca iz Skandinavskih zemalja - kako turista, tako i onih iz MICE sektora.

Zahvaljujući vrhunskoj lokaciji na Trgu republike, u samom srcu Beograda, hotel Marriott zanimljiv je različitim grupama gostiju - od poslovnih ljudi, do onih koji su Srbiju posetili samo turistički. Od narednog meseca, goste očekuju raznovrsne promocije u hotelskom restoranu i Credo baru, a zanimljivost je da su obezbedili i kutak za pušače - Credo terasu.

U razgovoru za eKapiju, Gasser se osvrnuo i na situaciju na hotelskom tržištu Beograda, istakavši da bi u budućnosti voleo da u Beogradu vidi hotel sa zabavnim parkom.

eKapija: Iza vas je prva godina poslovanja. Kako ste zadovoljni rezultatima - koliko ste imali gostiju, kolika je bila prosečna zauzetost soba? Šta je obeležilo 2016?


- Kako je 2016. bila prva godina poslovanja, mogu reći da smo dobro postavili ciljeve, ali i nivo kvaliteta kojim želimo sve to da postignemo. Zahvaljujući izvanrednoj lokaciji, ugostili smo više od 18.000 gostiju, a prosečna okupiranost tokom prethodne godine iznosila je više od 70%, mnogo više nego što su bila naša očekivanja.

Postavili smo temelje u pružanju izvrsne usluge, zbog čega smo proglašeni za br 1 Courtyard hotel, u Evropi. To je jedinstven uspeh unutar našeg brenda.

eKapija: Ko su gosti hotela Courtyard by Marriott Belgrade City Center, koja je vaša glavna ciljna grupa?

(Foto: marriott.com)
- S obzirom na to da je kapacitet našeg hotela 114 soba, imamo mogućnost da se fokusiramo na sve vrste posetilaca, od turista do poslovnih ljudi. Opet, zahvaljujući lokaciji, naš hotel je interesantan posetiocima Beograda svih 7 dana u nedelji: radnim danima onima koji su u Beogradu poslom, dok vikendom dočekujemo turiste.

eKapija: Uz izuzetnu lokaciju, šta je najvažnija karakteristika vašeg hotela, po čemu se prvenstveno izdvajate od konkurencije?

- Lokacija je svakako naš glavni atrubut - pogled na sam centar grada prija svima, bez obzira na to da li ste svratili na kafu ili uživate u našim "home made" kolačima. Druga sjajna stavka je to što smo jedan od retkih objekata koji je opredeljen kao nepušački, ali je ipak vodio računa o tržištu, te smo obezbedili prostor za pušenje – Credo terasu. Taj korak su i pušači i nepušači ocenili kao pozitivan.

eKapija: Nakon uspešnog starta, na čemu će biti fokus u 2017?

- Prošla godina bila je fokusirana na postavljanje temelja dobrog poslovanja, dok će naša strategija za 2017. biti usmerena i ka tome da proširimo tržište ka novim zemljama, te da prikažemo Beograd kao nezaobilaznu destinaciju. Jedan od prvih poteza ka tom cilju je i upoznavanje Skandinavskih zemalja sa našom ponudom - pre svega turista, ali i MICE tržišta (poslovni turizam, prim. aut), sa posebnim fokusom na letnji i jesenji period.

eKapija: Koje sve dodatne sadržaje hotel Marriott nudi gostima, da li pripremate i neke novine na tom polju, za naredni period?

- Ova godina biće usmrena na promovisanje ponude Credo restorana i bara. Želimo da razbijemo predrasude o hotelskim restoranima i pokažemo da su kvalitetna usluga, kao i kvalitetna hrana, dostupne po pristupačnim cenama. Sa tim ciljem, kreirali smo promocije tokom cele godine, kojima želimo da Beograđane pozovemo da nas posete i uvere se u kvalitet. Gosti će od aprila moći da nas posete svakog dana i da uživaju u raznolikoj ponudi - od "ladies night" sredom, gde je dame obezbeđen popust od 50% na kolače i lokalna pića, preko večeri koktela uz muziku, do vikend ponude pasta...

eKapija: U beogradski hotel došli ste nakon mnogobrojnih gradova u Marriott lancu širom sveta. Kakvi su dosadašnji utisci? Koliko se vaša nova funkcija razlikuje od dosadašnjih angažovanja?

- Zaljubio sam se u ovaj grad, njegove ljude, hotel i naš mladi tim. Lično, vidim mnogo prilika za Beograd, kada je reč o turizmu i hotelskom biznisu. Najveće razlike između Beograda i drugih evropskih gradova, poput Praga, Budimpešte i Kopenhagena, jesu u tome što su njihove uprave razvile jaku marketinšku mrežu oko turizma. Upravo u tome leži najveći potencijal za razvoj Beograda.

Robert Gasser i deo tima
eKapija: Kako ocenjujete stanje u hotelskom biznisu u srpskoj prestonici? Kakva je ponuda beogradskih hotela, da li ona odgovara tražnji? Smatrate li da nam neodstaju određeni kapaciteti?

- Beograd ima zastupljene sve kategorije hotela, od onih sa jednom, pa do 5 zvezdica. Voleo bih da u Beogradu vidim i neku vrstu resort hotela, ili možda čak hotel sa zabavnim parkom, verujem da bi doprineo promociji grada na više nivoa. Upravo to su postigli otvaranjem zabavnog turističkog parka u Kopenhagenu, gde je broj turista porastao za 70%.

eKapija: Jedan od važnih aspekata Marriot International je i društveno odgovorno poslovanje. Koliko i Beograd prati ovaj trend?

- Jedna od 5 ključnih tačaka poslovanja Marriott International je upravo to da vodi računa o zajednici. Bili smo deo humanitarne akcije "You eat, we give", gde je deo novca od prodaje Credo burgera doniran SOS dečjim selima Srbije. To je samo početak, u planu nam je da preko leta ugostimo mlade ljude iz SOS dečijih sela i pružimo im šansu da nauče nešto o hotelskom poslovanju dok borave kod nas. Svakodnevne akcije kojima pomažemo zajednicu su deo našeg poslovanja, tako da nas često možete videti kako sređujemo okolinu, sadimo drveće itd...

eKapija: Koji su, po vašem mišljenju, ključni faktori za dobro funkcionisanje bilo kog hotela?

- Ovo pitanje je jedno od onih koje svaki uspešan menadžer mora postaviti sebi. Samo ulaganjem u tim i dobrim odnosom prema svakom članu možete postići da svako od njih daje svoj maksimum. Samim tim, postigli ste zadovoljstvo među saradnicima, ali i gostima i klijentima kompanije. Snažnom inicijativom i kreativnošću, svaki član Courtyard Belgrade City Center tima je doprineo dosadašnjem dobrom poslovanju. To je i moj najveći uspeh.

Milica Milosavljević
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.