NavMenu

Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga - Hotelima u Zagrebu, Skoplju i Prištini zaokružujemo region

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.03.2017. 08:14
Komentari
Podeli
Živorad VasićŽivorad Vasić
Kompanija Delta Holding zadovoljna je rezultatima hotelijerskog biznisa u prošloj godini, koja je bila izuzetno dinamična. U 2016. počeli su izgradnju hotela InterContinental u Ljubljani i kupili Holiday Inn i Belexpocentar u Beogradu, a i za ovu godinu imaju ambiciozne planove.

- Ove godine ćemo završiti izgradnju hotela u Ljubljani, zatim, ako dobijemo dozvole, možemo početi gradnju InterContinental-a u Beogradu. Sa kompanijom IntetContinental Hotels Group imamo planove da otvorimo hotele i u Zagrebu, Prištini i Skoplju i da na taj način zaokružimo region – kaže u intervjuu za eKapiju Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga i direktor hotela Crowne Plaza Beograd.

eKapija: U Beogradu imate tri hotela. Koliko ste zadovoljni rezultatima?

- Treća godina poslovanja hotela Crowne Plaza Beograd bila je najbolja do sada, što je normalno, jer prvih pet godina rezultat raste. Kasnije dolazi do stabilizacije, kada bi trebalo da održavate rezultate do novog soft renoviranja. Prošle godine smo imali zauzeće od 71%. To je odličan rezultat, pogotovo ako se uzme u obzir da hotel ima 416 soba. Statistički gledano, tokom cele godine, 300 soba dnevno je bilo popunjeno.

Hotel Crowne PlazaHotel Crowne Plaza
U Crowne Plaza je ostvaren prihod od 5 mil EUR samo u sektoru hrane i pića, a 8 mil EUR u sektoru soba. Ukupan prihod je bio više od 13 mil EUR, a rezultat je premašio očekivanje InterContinental grupe. Još jedna zanimljivost je da smo uspeli da ostvarimo 46% profita u sektoru hrane i pića.

Hotel Holiday Inn i Belexpocentar su kupljeni krajem novembra. Postavili smo hotel na drugačiji način i definisali nove ciljeve za 2017. godinu. Belexpocentar je izuzetno potreban Beogradu, promenićemo ga i pripremiti uslugu "ključ u ruke". On ima veliki neiskorišćen potencijal u organizaciji događaja - taj prostor je ranije bio jako skup, ali cena se može korigovati ako u paketu ponudimo hranu, piće, ozvučenje, rasvetu, dekoraciju… Svakako, kreirali smo nove pakete i očekujemo veću popunjenost. Holiday Inn ima sedam sala i 140 soba. Prve godine očekujemo minimum 40% bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Smanjili smo troškove, planiramo da zauzeće soba dostigne 65-70% i da se broj događaja u Belexpocentru poveća. Sve ovo će doprineti da se ostvari naš očekivani profit od 2,2 mil EUR.

Park u samom centru grada na Slaviji izuzetno dobro posluje. On ima svoje stalne goste, odličan restoran, poslastičarnicu, garažu. Nedavno je renoviran i ima dobru uslugu. Sve to je rezultiralo profitom od 1 mil EUR.

eKapija: Kako se razvija izgradnja hotela InterContinental u Ljubljani?

InterContinental LjubljanaInterContinental Ljubljana
- U hotel InterContinental u Ljubljani smo uložili 50 mil EUR. To će biti najviši objekat u gradu, na 19. spratu će imati bazen i teretanu, a restoran kuvara sa Michelin zvezdicom. Sobe su površine 38 kvadrata, imaju velika kupatila sa kadom i tuš kabinom. Zainteresovani smo za poslovanje u Ljubljani, jer su njima potrebni internacionalni hoteli. Oni su zanimljivi turistima i broj gostiju se povećava. Primera radi, dok prosečna cena usluga u Srbiji pada, u Ljubljani raste.

eKapija: Najavili ste izgradnju još jednog hotela u Beogradu, zatim Zagreb…

- Projekat novog hotela u Beogradu je završen i čekamo neophodne dozvole. Ukoliko dobijemo sva odobrenja, gradnja bi mogla da počne čim završimo Ljubljanu. Zemiljšte smo kupili za 35 mil EUR. U pitanju je značajan projekat za grad, jer bi se uposlila građevinska industrija, a zaposlili bismo oko 200 radnika. U pitanju je hotel sa pet zvezdica. Takvi hoteli nedostaju glavnom gradu i uvereni smo da bi odlično poslovao.

Uporedo sa postojećim projektima, u saradnji sa InterContinental Hotels Group razvijamo nove. Namera nam je da otvorimo InterContinental u u Zagrebu, kao i Crowne Plaza hotele u Prištini i Skoplju. Mi bismo investirali, a InterContinental bi upravljao hotelima. To je jedinstvena formula koja je u dva grada dala uspeh, nema razloga da u novim projektima bude manje uspešna.

eKapija: Delta Holding je objavio da je zainteresovan za javno-privatno partnerstvo u rekonstrukciji i upravljanju Sava centrom. Šta se dešava na tom polju?

- Mi smo prepoznali šansu, jer je Sava centar povezan sa hotelom Crowne Plaza. Imali smo dobre razgovore sa gradom i želeli smo da uđemo kao partneri u rekonstrukciju. Informacija da je napravljen konzorcijum u sastavu Energoprojekta, Beogradskog sajma i Aerodroma Nikola Tesla i mogućnost da će Sava centar i dalje funkcionisati na državnom nivou, su za nas znak da stopiramo naša dalja ulaganja u know how i biznis plan. U ovom trenutku više nismo spremni da se interesujemo za Sava centar, bar dok nam Grad Beograd ne da neki signal. Nevezano za sve to, neophodno je da se Sava centar hitno renovira. To je jedina prepreka za razvoj kongresne industrije. Iskreno se nadamo da će ta poslednja prepreka - sa nama ili bez nas, biti prevaziđena.

eKapija: Osim Delta Holdinga i druge domaće kompanije su se fokusirale na kongresnu industriju. Koliko je jaka konkurencija u tom segmentu?

- Konkurencija je najzdravija stvar. Broj turista iz inostranstva raste, Air Serbia i Etihad su otvorili veliki broj direktnih aviolinija, imamo dobre hotele i restorane, a rekonstrukcijom Sava centra biće prostora da mnoge kompanije uspešno rade. Neophodno je i da se uradi infrastruktura i da se razviju i drugi gradovi. Srbija je jako lepa i trebalo bi da je strani turisti upoznaju.

Marija Kambić


Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Kongresni turizam i poslovna putovanja - Iskoristi šansu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.