NavMenu

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije - Za kongresnu industriju zainteresovani privatni investitori

Izvor: eKapija Petak, 17.03.2017. 16:36
Komentari
Podeli
Marija LabovićMarija Labović
Godina za nama je pokazatelj da Srbija može ozbiljno da računa na turizam. U 2016. godini ostvaren je dvocifren rast broja dolazaka i stranih i domaćih turista, i samim tim ostvaren je i rekordni prihod od milijardu evra. Kongresni turizam i poslovni turisti u čitavoj priči zauzimaju važno mesto, jer je njihova potrošnja nekoliko puta veća od potrošnje redovnog turiste. Prošle godine organizovano je 70 međunarodnih događaja koji Srbiju svrstavaju u top 50 destinacija u svetu, kaže u intervjuu za eKapiju direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

- Procena je da su samo ovi događaji generisali oko 10 mil EUR za Srbiju u direktnim prihodima. Na ovo je neophodno dodati i sve prihode od organizacije različitih događaja korporacija i domaćih udruženja. Da Srbija ima očekivanja od kongresnog turizma pokazuje i investiranje privatnog kapitala u renoviranje i otvaranje novih kongresnih kapaciteta.

eKapija: Osim Beograda, koja je još destinacija tražena kada je kongresni turizam u pitanju?

- Beograd je svakako dominantna međunarodna kongresna destinacija. Zatim, Novi Sad je taj koji sve češće potvrđuje da svojim kapacitetima može da parira već razvijenim destinacijama u Evropi i svetu. Značajno unapređenje kongresne infrastrukture u prethodnom periodu pokazalo je da Zlatibor i Kopaonik ozbiljno pretenduju na ovo tržište, čime omogućuju celogodišnje poslovanje svojih destinacija. Na ovim destinacijama privatne inicijative pokazuju proaktivan pristup tržištu, i stoga uspevaju da se pozicioniraju. Povećanjem frekvencije letenja i Niš postaje značajna poslovna i kongresna destinacija, a ovome pogoduje i prepoznatost niškog univerziteta, pogotovo u segmentu tehničkih nauka i medicine. Subotica i Palić su već tradicionalne kongresne destinacije i njih treba posmatrati integralno, jer u kombinaciji daju odlična iskustva za kongresne goste i set interesantnih doživljaja, kao i specijalne prostore za organizaciju događaja. Konačno, imajući u vidu da značajni smeštajni kapaciteti postoje i u banjama, banje Srbije poput Vrnjačke Banje ili Sokobanje takođe mogu računati na ovo tržište.

eKapija: Kako ocenjujete stanje kongresne infrastrukture u Srbiji?

- Pre gotovo deceniju Srbija nije imala adekvatne hotelske kapacitete. Veliki problem predstavljala je i avio dostupnost, različite vizne barijere, nedovoljno ulaganje u promociju kongresnih kapaciteta, kao i generalna zatvorenost tržišta prema novim destinacijama. Danas, tržište je upravo gladno novih destinacija i novih iskustava, što može da ide u prilog Srbiji, jer na ovom talasu dalje treba nastaviti planiranje i realizaciju aktivnosti. U prethodnih 10 godina struktura hotelskog tržišta u Beogradu, ali i celoj Srbiji, se značajno povoljno izmenila. Značajan broj novih kapaciteta je otvoren i danas rade kao odlični lokalni brendovi ili kao prepoznati međunarodni brendovi, ili su pak nasleđeni kapaciteti renovirani i nivo kvaliteta doveden na međunarodni nivo. Danas, hotelski sektor je taj koji podržava sve dalje aktivnosti i podstiče razvoj kongresnog turizma generalno, ali i kreiranje novih poslovnih mogućnosti. Takođe, razvojem nacionalnog avio prevoznika, kao i otvaranjem tržišta za low cost kompanije, pitanje dostupnosti Srbije se više ne postavlja, a sa interkontinentalnim letovima postajemo interesantni i prekomorskim klijentima iz SAD, Kine i Indije. Ipak, ne smemo zaboraviti i izazov koji se tiče infrastrukturnog stanja Sava centra, kongresnog centra koji je po svojim gabaritima jedini u regionu i među većim u ovom delu Evrope, koje je u potpunosti, sa manjim ulaganjima, nasleđeno iz nekog ranijeg perioda.

eKapija: Da li se u narednom periodu očekuje renoviranje Sava centra i kakve bi to rezultate kreiralo?

- Krajem 2016. godine nadležne institucije u Beogradu su otvorile javni poziv za ponude u pronalaženju mogućih modela partnerstva u procesu rekonstrukcije i vođenja Sava centra. Verujemo da ćemo u skorom periodu dobiti odgovor na ovo pitanje. Nezavisno od toga ko je pokazao interesovanje i kakav će model kasnije i da se implementira, neophodno je da se pitanje renoviranja i rekonstrukcije konačno reši. Time bi se ciklus ulaganja u kongresnu infrastrukturu koji su započeli hoteli konačno zatvorio i Srbija bi time dobila jedan moderan kongresni centar koji će kvalitetom svoje infrastrukture omogućiti pozicioniranje na međunarodnom kongresnom tržištu i prihvat nekih od najvećih i najprestižnijih međunarodnih kongresa. Ne smemo zaboraviti na nekoliko decenija dugu tradiciju Sava centra i kontinuitet u odnosu sa klijentima, što će svakako biti plus po okončanju potencijalnog renoviranja.

eKapija: U Strategiji razvoja turizma Srbije, kongresni turizam je naveden kao prioritetan. Shodno tome, kakve aktivnosti TOS planira?

- Aktivnosti TOS-a u narednom periodu, kao i u prethodnih deset godina, u sferi kongresnog turizma se realizuju kroz Kongresni biro Srbije, departman TOS-a koji je u pootpunosti fokusiran na integraciju i promociju Srbije na međunarodnom kongresnom tržištu. Shodno tome, aktivnosti će biti usmerene na podizanje broja međunarodnih događaja asocijacija, kao i međunarodnih korporativnih skupova i podsticajnih putovanja. Takođe, određene aktivnosti će biti fokusirane na standardizaciju kongresne industrije. Veoma je bitno da se naglasi da sve aktivnosti na ovom polju TOS i Kongresni biro rade u uskoj koorodinaciji sa predstavnicima industrije, jer se time postižu sinergetski efekti.

eKapija: Na koji način se klijenti odlučuju za kongresnu destinaciju?

- Način odlučivanja kongresnih klijenata je veoma specifičan i vođen je poslovnim motivima koji se suštinski razlikuju od klasičnih turista, ali i poslovno putovanje može imati jedan mali turistički deo. Kongresni gosti posećuju kongrese i slične događaje kako bi predstavili svoje naučne radove, upoznali se sa novim dostignućima, dobili uvid u nove tehnologije, predstavili svoje proizvode. Shodno tome biraju destinacije koje će im omogućiti da na lakši način ostvare svoje poslovne ciljeve i potrebe. Kongresni organizatori biraju destinacije koje ispunjavaju tehničke i kvalitativne uslove, u kojima će se ujedno njihovi delegati osećati zadovoljno. To zvuči jednostavno, ali je reč o veoma kompleksnom procesu koji podrazumeva specifična znanja predstavljanja i prodaje destinacije klijentu.

eKapija: Prema vašem iskustvu, šta organizatori međunarodnih kongresa naglašavaju kao prednost Srbije/Beograda kao destinacije, a šta kao mane?

- Kvalitet po zaista realnoj ceni je ono što klijenti znaju da cene. Takođe, na to uvek dodaju kako profesionalni tako i ljudski odnos zaposlenih u direktnoj komunikaciji, gde shvataju da je cilj pre svega da se ispune svi njihovi zahtevi. Veoma pozitivne reakcije dobijamo sa aspekta realizacije događaja. Ujedno, organizatori kongresa su zadovoljni opcijama za pre i post kongresne ture, različitošću dodatnih i turističkih iskustava koja njihovi delegati ostvaruju. Opcije za društvena dešavanja, poput svečanih večera i prijema, je takođe nešto što je pozitivno ocenjeno. Naravno, moramo da budemo svesni i svojih mana, kojih je zaista malo. Klijenti ističu da imaju nekada i zadršku prilikom dolaska, imajući u vidu različita dešavanja tokom devedesetih godina, ali ta zadrška i sumnja već nekoliko sati po dolasku nestaju. Takođe, klijenti nam savetuju da radimo blisko sa krajnjim pružaocima usluga, kao što su restorani, kako bi se tradicionalna srpska dobrodošlica predstavila na umereniji način, kao što je recimo smanjenje porcija u restoranima.

eKapija: Koji će biti fokus TOS-a u razvoju i promociji kongresnog turizma u 2017. godini?

- Isto kao u 2016. godini, i u ovoj godini fokus Kongresnog biroa je na proaktivnoj prodaji Srbije kao kongresne destinacije. Ovo će biti realizovano kroz proces isticanja kandidatura za organizaciju međunarodnih događaja, u vezi sa čim ćemo i dalje blisko sarađivati sa našim uvaženim profesorima, doktorima, stručnjacima i kongresnom industrijom. Fokus će, takođe, biti i na inspekcijama destinacije, u tom smislu očekujemo oko 100 klijenata kojima ćemo biti u prilici da pokažemo i dokažemo da Srbija ima kapaciteta i mogućnosti, kao i spremnosti da organizuje njihove događaje. Takođe, učestvovaćemo i na dva najveća kongresna sajma, IMEX i IBTM. Ne treba zaboraviti da ove godine TOS obeležava 10 godina aktivnosti Kongresnog biroa i fokusa na kongresni turizam, pa ćemo nastojati da tokom godine u nekoliko navrata to adekvatno obeležimo.

Marija Kambić

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Kongresni turizam i poslovna putovanja - Iskoristi šansu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.