Izvor: eKapija | Nedelja, 26.02.2017.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slaviša Lečić, SAP Senior Presales Specialist - Kompanije koje digitalizaciju ne budu prepoznale na vreme, neće moći dugo da opstanu

Slaviša Lečić
Slaviša Lečić
Zamislite traktorske gume koje daju informacije poljoprivrednicima o vlažnosti zemljišta ili temperaturi. Zamislite dodatnu vrednost koju bi farmeri mogli da imaju od toga, a sa druge strane kakav uticaj bi ova mogućnost imala na dosadašnji tradicionalni model prodaje guma. To je samo jedan od primera kako digitalna ekonomija utiče na industriju.

Kompanija SAP organizovaće 1. marta tradicionalni skup za SAP korisnike, a vodeća tema će biti digitalizacija. Učesnici skupa imaće priliku da vide kako nove generacije tehnologija utiču na industrije menjajući poslovne modele i koje su to vrednosti koje one danas donose poslovanju.

- Kao i uvek, našim korisnicima ćemo kroz praktične primere pružiti realno iskustvo korišćenja rešenja. Prikazaćemo im novu generaciju ERP rešenja SAP S/4 HANA i njene mogućnosti. Pored toga, sve češće čujemo IoT, a šta je to, kako se integriše u poslovanje i postojeće okruženje, kao i koje su njegove glavne koristi detaljno ćemo prezentovati u Aranđelovcu. Ipak, najveća vrednost ovog skupa je razmena iskustva među korisnicima koji su već iskusili digitalnu transformaciju - kaže u intervjuu za eKapiju Slaviša Lečić, SAP Senior Presales Specialist.

eKapija: Predstavite nam SAP S/4HANA rešenje za koje kažete da je budućnost poslovanja.

- S/4HANA je nova generacija SAP ERP rešenja koja koristi sve prednosti in-memory tehnologije, platforme, uz pojednostavljenu arhitekturu, potpuno redefinisan korisnički interfejs i intuitivno iskustvo za krajnje korisnike, ujedno omogućava i napredne analitičke procese. Ove inovacije ne donose samo povećanje efikasnosti, već i dodatne funkcije za planiranje i simulaciju u mnogim konvencionalnim poslovima. Zapisivanje transakcija u S/4HANA pruža krajnjim korisnicima aktivnu podršku prilikom odlučivanja u realnom vremenu na osnovu podataka iz internih i eksternih izvora.

eKapija: Kako digitalna ekonomija menja tržište?

- Postoji mnoštvo primera i činjenica da digitalna ekonomija menja poslovne modele nezavisno od industrije. Tako možemo da damo primer kompanije koja prodaje traktorske gume. Recimo da kompanija senzorima prikuplja informacije i da svojim kupcima, farmerima može da ponudi i dodatne usluge kao što su snabdevanje informacijama o vlažnosti zemljišta ili temperaturi. Zamislite dodatnu vrednost koju bi farmeri mogli da imaju od toga i kakav uticaj bi ova mogućnost imala na dosadašnji tradicionalni model prodaje guma. Ovo je samo jedan od primera, a sigurno je da promene koje nosi digitalna ekonomija utiču na svaku industriju i svaku funkciju u jednoj organizaciji.

eKapija: Sve više se govori o digitalnoj transformaciji. Koje vrednosti ona donosi?

(Foto: watcharakun/shutterstock.com)
- Vrednost koju digitalizacija donosi je vidljiva direktno i matematički, tako menjanjem poslovnih procesa i definisanjem novih poslovnih modela koje ona obezbeđuje dolazi do smanjenja troškova i povećanja mogućnosti za ostvarenje profita. Primer za smanjenje troškova mogu da budu rešenja za održavanje kojima možemo da predvidimo kvar na određenoj opremi, zatim delujemo preventivno i time izbegavamo dodatne troškove. Sa druge strane povećanje potencijala za ostvarenje prihoda je neizostavno sa novim mogućnostima prodaje dodatnih usluga.

Naglasio bih još da su krajnji korisnici centar zbivanja digitalne ekonomije i digitalna transformacija pre svega njima donosi vrednost, tako zamislite sebe kao korisnika bankarskih usluga danas i pre samo nekoliko godina. S tim u vezi ona i indirektno, preko zadovoljenja potreba kupaca donosi vrednost kompanijama.

eKapija: Koji je njen uticaj na različite industrije?

- Digitalna transformacija dotiče sve industrije, iako je njen uticaj na određenu grupu značajniji. To je recimo primer telekomunikacija, gde se prihodi od tradicionalnog poslovanja smanjuju, ali se ujedno javljaju nove poslovne prilike. Drugi primer velikog uticaja digitalizacije je bankarska industrija gde se gotovo kompletna komunikacija sa krajnjim korisnicima obavlja putem interneta, tako da korisnici sve transakcije mogu da izvrše putem mobilnih telefona bez odlaska u banku. Ove promene značajno menjaju ponudu i način komunikacije sa krajnjim korisnicima. Interesantno je da se bez obzira na industriju menja model interakcije sa kupcima, odnosno korisnicima, oni sada zahtevaju personalizovani pristup što se odražava na organizacijske procese, od planiranja lanca snabdevanja, proizvodnje, pa do distribucije i marketinga.

eKapija: Šta zapravo znači izraz Internet of Things? Kako to funkcioniše u praksi?

- U najgrubljem smislu IoT možemo da prevedemo kao internet stvari, a suštinski IoT predstavlja povezanost identifikovanih uređaja (senzora) u okviru postojeće internet infrastrukture, što za cilj ima prikupljanje i razmenu informacija. Time u realnom vremenu povezane "stvari", odnosno informacije o stanju stvari olakšavaju donošenje proaktivnih poslovnih odluka i omogućavaju razvoj novih poslovnih modela. Tipično IoT model povezuje informacije o uređajima, sistemima i uslugama i pokriva različite protokole, domene i aplikacije, čime se uvodi automatizacija i omogućava korišćenje naprednih aplikacija.

Primer uspešnog IoT projekta je Luka Hamburg koja se našla ispred dva izazova, prvo je njena pozicija u urbanom području grada što joj onemogućava proširenje, kako bi ispratila potrebu za povećanjem kapaciteta. Dnevno je kroz grad za potrebe luke prolazilo 40.000 kamiona, te je drugi problem predstavljalo zagađenje i gužva koju ti kamioni izazovu. Povezivanjem svih učesnika od uprave luke preko državnih organa i logističkih centara do vozača u realnom vremenu preko SAP HANA Cloud platforme (HCP), Upravi Luke obezbeđen je osnov za donošenje odluka i mogućnost da konsoliduju raspored, zadatke i komuniciraju preko mobilnih uređaja sa svim učesnicima vodenog, drumskog i aviosaobraćaja. Tako u upravi prate kamione i koordinišu u skladu sa trenutnom situacijom saobraćaja, a vozači sve podatke i uputstva primaju preko mobilnih uređaja. Ukoliko nemaju zakazano vreme ili zakasne, nije im dozvoljen ulazak u grad, već čekaju novo odobrenje usaglašeno sa ostalim dešavanjima, čime se rešava problem gužve i zagađenja. Ujedno senzorima na semaforima koji prepoznaju broj kamiona u svakoj ulici reguliše se otvaranje zelenog svetla, izbegavaju se zastoji i postiže efikasnost.

Kroz praćenje i analizu svih informacija u realnom vremenu stiče se sveobuhvatni uvid, tako da SAP tehnologija pomaže svojim klijentima da automatizuju svoje poslovanje i da ostvare uštede i stvore nove izvore prihoda.

eKapija: U kojim industrijama je Internet of Things najzastupljeniji?

- IoT nije zavisan od industrije, tako najnovija SAP platforma pokriva procese i povezuje proizvode, uređaje, opremu, infrastrukturu, vozila i zaposlene, a to su resursi svake industrije.

eKapija: Marketing je ključan deo digitalne transformacije, a potrošač u centru zbivanja – kako kompanije mogu da iskoriste ovaj trend?

- Danas, u digitalnoj ekonomiji korisnici očekuju personalizovano iskustvo kroz svaki kanal kojim požele da komuniciraju sa vama. Marketing danas mora da razume kontekst u kojem se nalazi korisnik, odnosno kupac: šta su njihove želje, šta trenutno radi, šta će najverovatnije raditi u budućnosti. Bez ovih uvida marketari ne mogu da predvide, a kamoli zadovolje potrebe kupca. SAP Hybris marketing platforma pruža pogled na kupca od 360 stepeni i sofisticiranim alatima može da se predvidi ponašanje potrošača, što omogućava prostor za uticaj na njegovu odluku. Zamislite fiktivnu situaciju da ste vlasnik pekare koja isporučuje pecivo na kućnu adresu i da želite da sprovedete kampanju za povećanje prodaje. Zamislite sada da imate alat koji može da uradi segmentaciju svih stanovnika određenog grada koji su u subotu uveče na društvenim mrežama govorili o izlasku u grad. A zatim da targetirano sprovedete kampanju na društvenim mrežama u nedelju ujutru koja uz pecivo nudi besplatan jogurt. To bi značajno uticalo na prodaju, jer biste na pravom mestu i u pravom trenutku svojim korisnicima ponudili baš ono što im treba. Zamislite sada šta je ovim alatom moguće recimo u bankarskoj ili nekoj drugoj industriji.

eKapija: Koliko su pomenuta napredna rešenja dostupna korisnicima u Srbiji? Koliko je interesovanje?

- Digitalna ekonomija je globalan fenomen i ne zna za geografske kriterijume. Kompanije u Srbiji to prepoznaju i koriste naša rešenja kako bi i sami diktirali promene poslovnih modela. One kompanije koje trend digitalizacije ne budu prepoznale na vreme, neće moći dugo da opstanu, jer kao što sam ranije rekao u nekim industrijama već vidimo opadanje prihoda koji dolaze iz tradicionalnih modela poslovanja.

Marija Kambić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE