NavMenu

Miha Čebulj, direktor Ekspogrupe - MESSE BERLIN beleži izvanredne rezultate

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2017. 07:20
Komentari
Podeli
Miha ČebuljMiha Čebulj
Očekivalo se, da će zbog interneta sajamska privreda gubiti na važnosti i time na prihodima. Realnost pokazuje da lični kontakti, koje internet ne može zameniti, ne gube na važnosti i moje lično iskustvo je - da u vreme sajmova postignem duplo više kontakata od planiranih, kaže u intervjuu za eKapiju Miha Čebulj, direktor Ekspogrupe, koja je zvanični predstavnik MESSE BERLIN GmbH za Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

To su razlozi, kako kaže Čebulj, što sajmovi u kombinaciji sa kongresima povećavaju kapacitete i uvode nove manifestacije.

eKapija: Koji sajmovi nas očekuju u 2017. godini?

- U januaru smo imali sajam za sve ljubitelje hrane, poljoprivrede i hortikulture IGW-INTERNATIONAL GREEN WEEK, zatim u februaru sajam voća i povrća FRUITLOGISTICA, koji su svake godine u isto vreme. Najveća svetska turistička berza ITB upravo počinje 8. marta i traje do 13, a krajem marta nas očekuje sajam vodoprivrede WASSER BERLIN INTERNATIONAL (28.3.-31.3.). U aprilu će po prvi put biti sajam BUS2BUS 25. i 26.04. u saradnji sa BDO - Nemačkim udruženjem autobuskih prevoznika, a od 25. do 27.04. će se održati sajam IT-ja u medicini conhIT.

Sajam STAGE SET SCENERY (20-22.6.) predstaviće sve što je potrebno za produkciju u pozorištu, operi, na filmu, festivalima, koncertima i drugim priredbama, kao i za kreiranje TV i video sadržaja. U drugoj polovini godine najveći sajam biće ponovo IFA (1-6.9.), sajam bele tehnike i zabavne elektronike, a krajem novembra sledi nam i sajam novogodišnjih poklona BAZAAR (8-12.11.).

MESSE BERLIN organizuje i sajmove u Aziji: sajam bele tehnike i zabavne elektronike CE CHINA (4-6.05.) u Shenzhenu, ASIA FRUITLOGISTICA (6-8.9.) u Hong Kongu i ITB ASIA (25-27.10.) u Singapuru.

eKapija: Koji od tih sajmova može biti najinteresantniji privrednicima iz Srbije?

- Za privrednike iz Srbije najvažniji su svakako sajmovi FRUITLOGISTICA i ASIA FRUITLOGISTICA, onda turističke berze ITB BERLIN I ITB ASIA.

eKapija: Koji sajmovi beleže rast izlagača i posetilaca?

- Uglavnom se svi sajmovi pozitivno razvijaju, zbog toga su ukupni prihodi MESSE BERLIN u 2016. prevazišli 300 mil EUR, što je skoro duplo više od onih iz 2006. (168 mil EUR). Na svim sajmovima se na ukupno 2,3 miliona m2 predstavilo 32.000 izlagača i sve sajmove posetilo je 2,2 miliona posetioca iz 182 zemlje. O sajmovima je izveštavalo 30.000 novinara. Čitavi prihodi grada Berlina su zbog sajamske delatnosti iznosili 1,7 mlrd EUR.

eKapija: Koje usluge nudite izlagačima na sajmovima?

- Izlagačima nudimo informacije o sajmovima i nastupu na njima, planiranje, postavljanje štanda, procenu troškova sajamskog nastupa, pomoć kod izvođača dodatnih usluga, informacije o oglašavanju u nemačkim i međunarodnim publikacijama, informacije o angažovanju osoblja koje govori nemački, tržišne informacije o odgovarajućim granama industrije, pomoć kod organizacije događaja u vreme sajmova, pomoć kod traženja povoljnih mogućnosti putovanja i smeštaja.

eKapija: Koje posetiocima?

- Posetiocima nudimo informacije o sajmovima i pratećim programima, kupovinu ulaznica pod najpovoljnijim uslovima, pomoć kod traženja povoljnih mogućnosti putovanja i smeštaja, informacije o gradu Berlinu sa osnovnim promotivnim materijalima.

eKapija: Imate li još neki vid podrške?

- Jako važno je informisanje stručne javnosti o svim događajima kao što su kongresi, konferencije, stručni skupovi, B2B susreti, ali veoma važna je i saradnja sa predstavnicima medija. Izlagače obaveštavamo o mogućnostima sufinansiranja koje nude državne institucije zadužene za internacionalizaciju privrede.

eKapija: Koliko se i kako sajamska industrija menjala prethodnih godina?

- U velikom porastu su stručni sajmovi koji traju od tri do najviše pet dana i koji široj publici nisu dostupni. Trajanje sajmova je kraće, ali je dodatni stručni program, koji je namenjen posetiocima i izlagačima, sve važniji i intenzivniji.

eKapija: Kako internet i moderne tehnologije utiču na sajamsku industriju?

- Naravno da je internet sve važniji u našem životu, ali na razvoj sajmova utiče pozitivno, jer se putem internet programa izlagači mogu povezivati i dogovarati sastanke. Svi kontakt podaci o izlagačima ostaju na internet katalozima izlagača najmanje godinu dana, sve do naredne priredbe.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Kongresni turizam i poslovna putovanja - Iskoristi šansu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.