NavMenu

Branko Urošević, predsednik UO SECCF - doktor fizike i finansija na čelu Južnoevropskog centra za savremene finansije

Izvor: eKapija Sreda, 23.04.2008. 14:52
Komentari
Podeli

Branko Urošević (Foto: lična arhiva)Branko Urošević

Prof. Branko Urošević je jedan od osnivača i predsednik Upravnog odbora "Južnoevropskog centra za savremene finansije" (South European Center for Contemporary Finance – SECCF). Rođen je i završio osnovnu i srednju školu u Beogradu, a studirao fiziku na Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov u Rusiji. Diplomirao je na smeru za teorijsku fiziku 1989. Interesovao za teme vezane za prirodu nastanka svemira i teoriju elementarnih čestica. Fizikom je nastavio da se bavi u Americi, gde je na Brown University doktorirao fiziku 1995.

Poslednje godine doktorskih studija počeo je da se interesuje za ekonomiju i finansije, pošto je shvatio da modeli koje je proučavao u fizici imaju veliku primenu u ovim veoma interesantnim i praktičnim disciplinama. Po doktoriranju, odlučio je da se oproba u konsultantskim vodama. Čuvena konsultantska kompanija "McKinsey & Co" aktivno je, kao i mnoge firme na Wall Streetu i Londonu, zapošljavala doktore nauka iz oblasti matematike, fizike, i drugih prirodnih nauka, pre svega zbog dokazane sposobnosti takvih ljudi da rešavaju kompleksne probleme. Ovoj kompaniji se pridružio 1995, kao konsultant u Čikagu. Konsultovao je kompanije u finansijskom sektoru ("American Express", Bank of America, "Allstate Insurance"). Radio je i kao menadžer u "KPMG Peat Marwick" u Čikagu.

Posle par godinu provedenih u biznisu, odlučio je da finansije prouči mnogo dublje, pa se upisao na doktorske studije na Haas School of Business, University of California, Berkeley, SAD, jednom od najprestižnijih doktorskih studija na svetu. Tu je upoznao veći broj kolega koje su kasnije zajedno sa njim formirale Južnoevropski centar za savremene finansije, ili postale članovi "Academic Advisory Board" SECCF. Od doktoriranja finansija 2002. posvećuje se razvoju vrhunskih obrazovnih programa iz finansija u Srbiji i regionu.

(Foto: lična arhiva)

Iako je imao više veoma primamljivih ponuda da radi kao profesor na vodećim američkim univerzitetima, vratio se u Evropu upravo sa ciljem da razvija obrazovne programe iz finansija u Srbiji i regionu. Od 2002. do 2005. profesor je Finansijske ekonomije na Universitat Pompeu Fabra u Barceloni, jednoj od vodećih škola ekonomije u Evropi.

SECCF osniva 2002., a od 2003. pokreće International Masters in Quantitative Finance (IMQF) na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Istovremeno je i rukovodilac Master in Finance programa na Universitat Pompeu Fabra.

Od aprila 2005 vraća se sa porodicom u Srbiju za stalno i radi kao profesor Operacionih istraživanja i Finansijske ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Pri tome nastavlja da radi kao gostujući profesor na Universitat Pompeu Fabra. Rukovodi radom SECCF i njegovom regionalnom ekspanzijom. U 2007, SECCF otvara kancelariju u Zagrebu i iste godine pokreće prvi vrhunski executive education program iz oblasti finansija i bankarstva u regionu, Dubrovnik Lectures in Banking and Finance (DBF), na ostrvu Koločep kod Dubrovnika. DBF je prvi program u istočnoj Evropi koji ima status Ovlašćenog provajdera programa za kontinuirano obrazovanje CFA Instituta.

Njegovi radovi iz oblasti finansijske ekonomije i kvantitativnih finansija objavljeni su u vodećim međunarodnim časopisima kao što su "Journal of Political Economy", "Management Science", "Economic Theory" i "Journal of Real Estate Finance and Investments". Objavio je dve knjige iz oblasti finansija na srpskom, kao i veći broj radova iz teorijske fizike. Prvi je ekonomsta u Srbiji koji je nosilac nekog istraživačkog projekta koji finansira Evropska unija. Član je redakcije svetski poznatog "Journal of Economic Dynamics and Control", kao i recenzent u većem broju vodećih međunarodnih časopisa iz finansija i ekonomije.

Jedan je od osnivača konsalting kompananije Centar za investicije i finansije (CIF) u Beogradu, gde rukovodi odeljenjem za menadžment finansijskih rizika. Član je American Finance Association (AFA), American Real Estate and Urban Economics Association (AREUEA), European Finance Association (EFA), European Financial Management Association (EFMA), Spanish Finance Association, i Professional Risk Managers International Association (PRMIA).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Država prodaje građevinsko zemljište u Kuli, Prijepolju, Novoj Crnji, Stalaću i Staroj Pazovi

Direkcija za imovinu Republike Srbije oglasila je prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije radi izgradnje, putem prikupljanja pisanih ponuda. Na prodaju je ponuđeno šest parcela u Kuli, dve u Stalaću i po jedna u Novoj Crnji, Prijepolju i Staroj Pazovi. Ponude se dostavljaju na pisarnicu Republičke direkcije za imovinu do 17. juna, a detaljnije pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.