Izvor: Biznis | Subota, 19.04.2008.| 21:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Biznis) Vladan Maksić, Nimax Beograd - Osvetlili i „Teslu"

(Foto: b)

Vladan Maksić, bivši direktor „Minela" upustio se 1991. u samostalan biznis, osnovavši preduzeće za proizvodnju i montažu elektrouređaja

Preduzeće „Nimaks" iz Beograda „ozarilo" je svetlošću brojne gradove, institucije i firme, postavši jedno od najuglednijih preduzeća za proizvodnju i montažu elektrouređaja.

Osvetlili su Narodnu banku Srbije, „Deltine" hipermarkete i poslovne zgrade, aerodrom „Nikola Tesla", „Interkontinental", Centar „Sava", „Tempo". Najveći „Nimaksov" projekat sa javnom rasvetom realizovan je u Subotici i koštao je oko 3,5 miliona evra, a gradu je omogućeno odloženo plaćanje na sedam godina. Ove godine radiće i rasvetu za Univerzijadu, osvetliće Gazelu, a zasijaće i periferija Novog Sada. Biće nastavljeni i radovi na javnoj rasveti Beograda, što će koštati oko pet miliona evra. Potom je na redu Niš.

Podrška „Stankoma"

A sve je počelo pre 17 godina. Vladan Maksić, osnivač i vlasnik „Nimaksa", kaže da je ideja za osnivanje preduzeća proistekla iz potrebe velikih građevinskih kompanija za ovom vrstom usluga.

- Godinama sam bio tehnički direktor u kompaniji „Minel", ali devedesetih su se pojavili brojni problemi, te sam odlučio da započnem nešto novo. Pošto sam imao dobre kontakte sa raznim kompanijama i firmama, ideja je potekla upravo od njih. Građevinska kompanija „Stankom" tražila je firmu koja će joj uraditi kompletnu rasvetu objekata. Tada sam prepoznao svoje buduće zanimanje. Zahvaljujući novčanoj podršci „Stankoma", ali i bankarskim kreditima, čije su kamate tada bile previsoke, osnovao sam firmu 1991.godine. Želeo sam da ona jednog dana postane potpun i pouzdan servis svim poslovnim partnerima - investitorima, arhitektama, projektantima, trgovačkim kućama, instalaterima i krajnjim korisnicima proizvoda i usluga - kaže Maksić.

U početku je najvažnije bilo zadobiti poverenje potencijalnih klijenata. To je devedesetih bio ozbiljan problem.

- Tada su firme uglavnom bile državne, a moja je, kao privatna, izazivala kod ljudi i saradnika nepoverenje. U zemlji je tada vladalo pravilo - ako ste privatnik, kriminalac ste. Uložio sam mnogo truda da kod potencijalnih partnera promenim to uvreženo mišljenje, pre svega kvalitetnom uslugom, predlozima i savremenim rešenjima. Onog trenutka kada su inostrane kompanije počele da dolaze na naše tržište i grade svoje objekte, to mi je i uspelo - seća se vlasnik „Nimaksa".

U korak sa svetom

Preduzeće ima svoj poslovni prostor na autoputu Beograd-Novi Sad, kao i vozni park. Zaposleno je 50 ljudi, a 28 je u stalnom radnom odnosu.

- Dugo sam iznajmljivao poslovni prostor, ali pre nekoliko godina izgradio sam sopstveni objekat površine 1.200 metara kvadratnih. Uredio sam ga po svim standardima, prvenstveno svetlosnim. Uložio sam oko milion evra. „Hedofis" je smešten na Novom Beogradu. Što se tiče „Nimaksovog" voznog parka, opremio sam ga zahvaljujući lizingu. Sada imamo četiri kombija, tri pik-apa i deset putničkih automobila - kaže Maksić.

U savremenom poslovanju, smatra on, osvetljenje je faktor koji više niko ne zanemaruje:

- Poslovni prostor prvo mora da prija oku čoveka koji radi u njemu, a potom i poslovnom partneru koji dolazi u poslovne odaje. Taj stav sam formirao zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa inostranim partnerima, jer kompanije na Zapadu posvećuju punu pažnju osvetljenju svojih objekata. Osmočasovno sedenje za kompjuterom zahteva odgovarajuću svetlost, kako bi radnik ostao koncentrisan i kako se ne bi zamarao. Ako svetlo nije dobro postavljeno, zaposlenom će se spavati, boleće ga oči, što će neminovno uticati na produktivnost. Kada je reč o spoljašnjoj rasveti objekata, ona je izuzetno značajna, jer se svetlošću može „baciti" akcenat na deo koji želimo da naglasimo, ili da prikrijemo.

Da i domaće tržište počinje da prati svetske trendove u osvetljenju, svedoči i njegovo iskustvo.

- Pre deset i više godina ni jedna domaća firma nije polagala pažnju na rasvetu svojih objekata, sve do dolaska inostranih kompanija koje su uvele taj trend. Zato je i obim našeg poslovanja porastao poslednjih godina. Pošto smo ovlašćeni uvoznici i distributeri „Filips Lajtning" proizvoda, imamo odlučnu saradnju sa njihovim stručnjacima. Trudimo se da pratimo svetske trendove i zato često šaljemo svoje radnike u Evropu, na treninge koje organizuje „Filips" - kaže Vladan.

I lepo i korisno

U Srbiji ima još mnogo objekata i gradova koji bi morali da dobiju odgovarajuću rasvetu. Razlozi nisu samo estetski, smatra Vladan Maksić.

Planovi ovog preduzeća za ovu godinu vezani su isključivo za osvetljenje Srbije.

- Važno je to učiniti i zbog smanjenja saobraćajnih nezgoda i kriminala. Drugačije je kada su putevi, škole, mostovi i ulice osvetljeni na pravi način. A da i ne govorim o poslovnim objektima kroz koje svakodnevno prolazi mnogo ljudi.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.