NavMenu

(Biznis)Ginter Tumzer, predsednik "Henkel CEE" - "Henkel" u Inđiji ulaže 4 mil EUR

Izvor: Biznis Utorak, 15.04.2008. 11:57
Komentari
Podeli

Ginter TumzerGinter Tumzer

"Henkel" za centralnu i istočnu Evropu (CEE), poznat po tome što dobro zna koliko su važni lokalni brendovi i nastoji da ih održi i dalje razvija, uložiće u Srbiju više od 4 mil EUR u toku ove godine, prvenstveno u fabriku građevinskih hemikalija u Inđiji, najavio je za Biznis Ginter Tumzer, predsednik "Henkela CEE".

- Kad je reč o Srbiji, priznajemo važnost brenda "merima" i to je i bio argument kad smo se odlučivali za akviziciju kruševačke fabrike. Takvo opredeljenje je vidljivo i po tome što "Henkel" gotovo nikada ne gradi fabrike na mestima gde do tada ništa nije postojalo, već preuzima postojeće - kaže Tumzer.

Predstavite mi ukratko "Henkel CEE" i njegovu poziciju u austrijskoj privredi?

- Takoreći smo bili prvaci na ovom području i vrlo smo ponosni na rezultate koje smo postigli. Prošle godine obeležili smo 20 godina postojanja "Henkela" u ovom regionu. Naša prva fabrika izgrađena je u Budimpešti i to već davne 1987. godine. U međuvremenu smo otvarali fabrike u 31 državi u regionu. Sedište je u Beču i odatle vodimo poslove razvoja i uprave. To ne znači administrativan vid poslovanja, već da aktivno učestvujemo u upravljanju i razvoju lokalnih preduzeća.

Koji su vam planovi za 2008. godinu?

- Investiraćemo u regionu 150 mil EUR do kraja godine. Naše investicije su već treću godinu zaredom u tako visokim iznosima i predstavljaju i znak našeg razvoja. Želimo da ostvarimo još veći rast na tržištima Rusije, Ukrajine i Turske. U okviru toga, mislim na delove zemalja koji nisu na evropskom kontinentu. Ako uzmemo Rusiju kao primer, mislim na područje istočno od Urala. Kad je reč o Turskoj, nameravamo da povećamo naše prisustvo i na deo istočno od Ankare - na područje Anadolije. Investiramo dosta i u Mađarskoj, u proizvodnju tečnih proizvoda.

Gde je Srbija u vašim planovima?

- Jako me raduje što mogu ovde, u Beču, da vam saopštim da naši poslovi u Srbiji imaju veoma važnu ulogu u poslovanju "Henkel CEE". Zadovoljni smo razvojem u Srbiji, ukupan obrt u odnosu na 2006. godinu povećan je za 18,5%. Moram da vam kažem da smo ove rezultate postigli na području lepkova, građevinskih hemikalija i kozmetike, a ne na području deterdženata. U 2008. planiramo dalja ulaganja od više miliona evra na lokacijama u Kruševcu i Inđiji. Tako će, na primer, fabrika za građevinske hemikalije u Inđiji biti duplo veća već u toku ove godine. To je vredno spomenuti zato što smo tek pre godinu dana otvorili prvi deo te fabrike.

Koliko će tačno iznositi ove investicije?

- Četiri miliona evra investiraćemo u halu za punjenje građevinskih lepkova, odnosno masa za niveliranje. U Inđiji proširujemo sam objekat, uz neizbežna ulaganja u opremu. U Kruševcu ćemo preduzeti dodatne mere u proizvodnji praškova i investiraćemo u mašine.

Pošto je "Merima" već imala svoje poznate brendove u Srbiji, da li planirate da neke od njih uvrstite u portfolio da bi se oni proizvodili u EU?

- Rekao sam već da "Henkel" vrlo ozbiljno shvata lokalne brendove i želi da ih održi i u budućnosti. "Henkel Merima" ima u svojoj ponudi deterdžent "meriks", "mer" za pranje posuđa i više proizvoda za čišćenje sa prefiksom "mer", kao i "dečji sapun". U Kruševcu proizvodimo sapune za izvoz, a izvozimo i prašak "meriks".

Gde je ovdašnji "Henkel" u odnosu na druge u okruženju po kapacitetu, stručnom kadru i primeni standarda?

- Prošle godine u Kruševcu je proizvedeno 60.000 tona deterdženata i tečnih sredstava za čišćenje, kao i onih u vidu praška. Pritom su međunarodni kriterijumi i standardi bili ispunjeni godinu i po dana nakon akvizicije, što je i obaveza koju smo imali. Kad kupimo neku fabriku težište našeg rada su zaposleni i saradnici. Poklanjamo veliku pažnju zaštiti radnika i njihovoj bezbednosti i tu imamo interne standarde kojih se pridržavamo.

Koji od sektora će se najviše razvijati?

- Ovde je reč o regionu koji raste tako da i dalje očekujemo taj trend u sva tri sektora poslovanja (deterdženata, kozmetike i lepkova). Nadamo se dvocifrenom rastu.

Ko su vam glavni konkurenti?

- Naš najveći konkurent na svim tržištima je američka kompanija "Procter and Gamble". U poslovima sa kozmetikom to je "Loreal".

Rusija je za "Henkel CEE" najveće pojedinačno tržište. Kako izgleda redosled ostalih zemalja i gde je tu Srbija?

- Ako posmatramo ukupan obrt "Henkela CEE", Srbija se nalazi na devetom mestu, a Rusija na prvom. Ako se posmatra dinamika rasta u okviru "Henkela CEE", Srbija se nalazi na šestoj poziciji iza Rumunije, Ukrajine, Rusije, Slovačke i Bugarske. Ali, zemlja koja ima manje od deset miliona stanovnika ne može da se upoređuje sa zemljom koja ima 140 miliona stanovnika, ili oko 74 miliona stanovnika, kao što je slučaj s Turskom. Postoje i drugi kriterijumi kao što je potrošnja po stanovniku i tu je Srbija na dosta dobroj poziciji.

Da li vas s poslovnog aspekta brine zaoštravanje političke situacije u Srbiji?

- Za privredu nikada nije dobro kada je politička situacija konfliktna. Dolazi do toga da su i potrošači nesigurni, što se odražava i kroz njihovo ponašanje, manje se troši i nastoji se da se uštedi gde god je moguće. U takvim situacijama obično se i manje ulaže, a sve to može da utiče i na ostvarivanje poslovnih planova. Zbog toga je situacija sa manjim rizicima sigurno poželjnija i bila bi nam draža.

Šta biste poručili stranim investitorima? Da li vredi ulagati u Srbiju?

- Srbija je tržište sa velikom perspektivom. Isto tako bi i glasila moja preporuka. Investicije u Srbiju moraju da se posmatraju srednjoročno. Kratkoročno gledano, ne može odmah da se očekuje neki rezultat, pored ostalog, i zbog političke nestabilnosti. Ne mislim da je sve ovo vezano za Kosovo, već i za okvirne uslove, odnosno ambijent za poslovanje privrede. A tu još nemamo onu sigurnost koju smo već mogli da očekujemo 2008. godine.

Da li ste zainteresovani za još neku od srpskih firmi kojoj predstoji privatizacija?

- Trenutno ne. Već smo investirali mnogo miliona evra u Srbiju. Osim iznosa za akviziciju u Kruševcu, bili smo u obavezi da uložimo i 43,5 miliona evra. Tu sumu smo prekoračili, jer smo uložili preko 50 mil EUR. Sada investiramo i dalje u sektoru građevinskih hemikalija.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.