Izvor: eKapija | Petak, 13.01.2017.| 11:59

Janez Fajfar, župan opštine Bled - Uređena jezera privlače goste

Janez Fajfar (Foto: YouTube)
Otok sa crkvicom i stari zamak na pećini iznad Bledskog jezera možda je najprepoznatljivija slika Slovenije. Ovo jezero, svakako je najpoznatiji turistički simbol zemlje zbog čega je i opština Bled široj javnosti poznata kao atraktivna turistička destinacija.

Zimi je gostima ovde na raspolaganju 6.000 kreveta, dok u letnjoj sezoni 7.000 gostiju ima mogućnost da koristi smeštaj u blizini Bledskog jezera. Prihodi od turizma teško su merljivi, kaže u razgovoru za eKapiju župan Bledske opštine Janez Fajfar, ali godišnje od turističke takse prihoduju oko 1 mil EUR. To je oko 8% ukupnih prihoda optštine, i ova sredstva se opet dalje ulažu u razvoj turizma - promociju, uređivanje okoline...

Sa prvim čovekom bledske opštine razgovarali smo o novim sadržajima na jezeru, iskustvima koje bismo mogli da primenimo u našim turističkim centrima, zajedničkoj saradnji država u regionu, te očuvanju posebnosti ove turističke destinacije.

- U 2016. godini imali smo malo više od 400.000 turista, koji su ostvarili skoro 900.000 noćenja. Najviše ih je iz Engleske, Italije i Nemačke, dok su gosti iz Srbije zabeležili 2% noćenja na Bledu - kaže Fajfar u razgovoru za naš portal.

Župan, koji ovu funkciju na Bledu obavlja od 2006. godine, najavljuje i nove smeštajne kapacitete za naredni period.

- Planirana je gradnja još jednog hotela do 150 soba i nekoliko manjih hotela do 50 soba, ali sve zavisi od privatne inicijative.

Na pitanje kakva je saradnja sa privatnim investitorima, kako podstiču ulaganja, te nude li neke olakšice, naš sagovornik napominje da opština osigurava urbanističke uslove i podršku na određenim lokacijama, ističući da je posebno u porastu uređivanje privatnog smeštaja (dozvoljeno do 50% neto tlorisa pojedinačne kuće).

Korisna iskustva

Bledski otok (Foto: YouTube)
Uprkos velikom interesovanju investitora i zahtevima za izgradnju u blizini samog jezera, Bled je godinama uspeo da sačuva elitizam turističkog kompleksa (što se za veliki broj turističkih centara u Srbiji ne bi moglo reći). Ovo se, kaže naš sagovornik, postiže restrikcijama kroz urbanističke planove, te raspolaganjem i očuvanjem prirodnih vrednosti – obala i šuma u neposrednoj blizini jezera.

- Problema sa divljom gradnjom uglavnom nemamo i ona je u najvećem broju slučajeva vezana za pomoćne objekte, garaže i manje vrtne objekte – dodaje Fajfar.

Jedna od specifičnosti turizma na Bledu jesu i turističke farme. Srbija takođe, raspolaže lepim seoskim domaćinstvima, te se čini da bi ovaj model mogao uspešno da se primeni i kod nas. Da bi on postao održiv, Fajfar kaže da je presudna lokacija.

- Na Bledu je to blizina jezera, ali su ovde važni i drugi faktori – pre svih okolina, priroda i domaći proizvodi...

Župan Bledske opštine savetuje i kako u većoj meri da razvijemo turizam na jezerima.

- Potrebno je očistiti jezera i njihove obale, urediti obalno područje, kao i izgraditi rekreacijsku infrastrukturu- trkačke i biciklističke staze, pomole... - kaže Fajfar, ističući dosadašnju vrlo dobru saradnju sa srpskim lokalnim samoupravama, naročito beogradskim opštinama Vračar i Rakovica, kao i sa Gradom Suboticom.

Poljoprivredni proizvodi su budućnost

Osim turizma, koji je sa većim brojem hotela, pansiona, seoskim, omladinskom turizmom i kempingom uz samo jezero glavna ekonomska grana, okosnicu privrede na Bledu predstavljaju šumarstvo, stolarstvo, energetska rešenja, mnogo malih privatnih firmi, kao i veliki broj pojedinaca koji rade online od kuće.

- Najveći potencijal za razvoj ipak vidimo u prozivodnji domaćih produkata, pre svega u voćarstvu, proizvodnji sira i mesa i poljoprivredi uopšte – dodaje Fajfar.

Kao najznačajnije projekte na nivou opštine u 2017. godini, župan najavljuje radove na budućem severnom i južnom zaobilaznom putu. Cilj je, kako kaže, rešiti pitanje prometa kroz Bled.

Pogled na Bledski zamak
Istorija kongresnog turizma

Bled je aktivno prisutan na svetskoj konferencijskoj sceni gotovo 3 decenije, a kongresni turizam ocenjen je kao veliki potencijal jugoistočne Evrope. Stručnjaci otuda isitiču da bi gradovi u regionu mogli da se udruže u tom cilju.

- Kongresni turizam je specifičan – napominje Fajfar.

- Opet je prvom mestu važna lokacija i pristupačnost - blizina aerodroma i druga infrastruktura, kao i kongresna infrastruktura same destinacije. Bled na kongrese i druge poslovne događaje targetira najviše do 500 osoba zbog ograničenih kapaciteta Festivalne sale – kaže sagovornik eKapije i podseća da je na Bledu 1986. godine osnovan Albatros, u to vreme prva privatna agencija za kongresni turizam u bilo kojoj socialističkoj zemlji.

Turistička atrakcija

Šetnja uz obalu jezera, vožnja fijakerom, plovidba čamcem na vesla ili u tipičnoj brodici "pletni" do otoka, zvonik crkve na otoku, uspon stepenicama kroz šumu ispod pećine na zamak, samo su deo nezaboravnih uspomena za svakog gosta koji poseti Bled.

Najveća atrakcija je samo Bledsko jezero, u koje se uliva oko petnaest potočića. Bledski otok je jedini pravi, prirodni otok u Sloveniji, a stari Bledski zamak (na slovenačkom Blejski grad), stoji već više od hiljadu godina na pećini, 130 metara iznad jezera. Svojevrsnu atrakciju predstavlja i nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita Vila Bled, od 1984. preuređena u luksuzni hotel, kao i veliki broj restorana, suvenirnica...

Ivana Bezarević
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.