NavMenu

Miroljub Aleksić, vlasnik kompanije Alco Group - Potreban je brži rad kako bismo nadoknadili decenije stagnacije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 19.12.2016. 15:50
Komentari
Podeli
Miroljub AleksićMiroljub Aleksić
Ekonomske reforme aktuelne vlade su prekretnica koja je omogućila da 2017. Srbija ima razvojni budžet, ali potreban je brži rad, kako bismo nadoknadili decenije stagnacije i nazadovanja, izjavio je vlasnik kompanije Alco Group Miroljub Aleksić.

Aleksić je u intervjuu za Srpsku ekonomiju rekao da ova vlada ima priliku da napravi razvojni "bum", ali da mora brže da se dela, kako bismo nadoknadili gubitak zapadnih investicija, koje su u periodu embarga Srbiji, preporodile države istočne Evrope i omogućile im prijem u Evropsku uniju.

Kako je objasnio Srbija bi, kao zemlja sa privlačnim privrednim ambijentom, na značajnom mestu i dobrim resursima, privukla dodatno i kapital iz Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim rečima Srbija bi tada mogla da prati razvoj najjačih ekonomija.

- Zato rast od 5% ili 8% na 5.000 EUR po čoveku nije isti kao onaj koji beleže zemlje sa, na primer, 30.000 EUR po glavi stanovnika. Nadam se i uveren sam da ćemo u Srbiji dostići privredni rast od 7-8% i da ćemo držati to u kontinuitetu deceniju-dve, tri, da bismo dostigli ono što smo propustili - podvukao je Aleksić.

Govoreći o svom biznisu, Aleksić je konstatovao da je moguće napraviti uspeh kada se udruže rad, znanje i ulaganje, ali da je potrebno utrošiti mnogo energije zbog problema sa okruženjem i sistemom, i sa zakonodavnom i poslovnom politikom. Kao primer je naveo činjenicu da se, za razliku od svetske konkurencije, domaći proizvođači suočavaju s velikom papirologijom i nepotrebnom administracijom, pravljenjem neporebnih izveštaja...

Osim kursa evra, koji je, kako kaže, nerealno nizak i nestimulativan za pretežne izvoznike, problem predstavlja i odsustvo stimulacija izvoznicima, gde nema ni mehanizma bescarinskog uvoza, radi izvoza.

- Mnoge zemlje indirektno i te kako stimulišu svoje izvoznike. I umesto da se brzo razvijamo i radimo akvizicije drugih fabrika van ove zemlje, mi smo zbog ovih državnih makaza predmet preuzimanja, što se već dogodilo nekima - rekao je Aleksić i naglasio da je potrebno mnogo napora kako bi se premostilo bar 15% tog inicijalnog opterećenja.

Potrebno je i smanjiti porez na zarade sa 67% na bar 50%, jer će time u regularne tokove biti uvedeno na stotine hiljada plata iz sive zone, smatra Aleksić, koji dodaje da su porezi u Hrvatskoj 40%, a u Albaniji 20%.

- Time će se stvoriti uslovi da ostane više novca za investicije, za plate, viši standard, veći obrt robe, a suzbiće se siva ekonomija i šverc - naglašava Aleksić.

Za bolji poslovni ambijent vlasnik Alco grupe, između ostalog bi preporučio da se vlasnički definišu problematični pravni subjekti koji prave dugove, ili da budu likvidirani, kako bi prestalo izvlačenje sredstava iz budžeta za njihovo pokrivanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.