Izvor: eKapija | Sreda, 07.12.2016.| 16:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aleksandra Đurđević, generalna direktorka Delta Auto Group - Od filozofije do automobilske industrije

Aleksandra Đurđević
Aleksandra Đurđević
Upisala je Filozofski fakultet sa idejom da promeni svet. Nakon završne godine, ostala je na fakultetu verujući da će se baviti naučno-istraživačkim radom, ali ju je potreba za većom dinamičnošću, brzim promenama i samostalnošću već posle godinu dana odvela najpre u agenciju McCann Erickson, a zatim u automobilsku industriju i svet nekretnina. Danas je Aleksandra Đurđević na čelu Delta Auto Group-e i kaže da posle 10 godina sebe ne doživljava kao "ženu u muškom svetu automobila", jer joj je teren dobro poznat.

- Oduvek sam imala izraženu potrebu za uređivanjem sistema, organizovanjem ambicioznijih projekata i postizanjem visoko postavljenih ciljeva. S druge strane, uživam da provodim vreme i radim sa pametnim, kreativnim i vrednim ljudima, tako da se dan-danas takvima i okružujem. Neke uloge u životu odaberemo, a u nekima se prosto nađemo. Usput se iskristališe ko smo – počinje svoju životnu priču Aleksandra.

Prema sopstvenom priznanju, propustila je nekoliko prilika da isproba život u nekim drugim zemljama i ponekad se zapita ko bi bila danas da je donela drugačiju odluku. Ipak, svesna je da bi vezanost za porodicu, prijatelje i zemlju u kojoj je odrasla, na kraju uvek prevagnula.

Brze promene

Aleksandra Đurđević kaže da je imala prilično lepo i srećno detinjstvo, uprkos okolnostima u kojima je njena generacija odrastala. Kroz školovanje, posebno za vreme studija, dosta je putovala učestvujući u mnogobrojnim projektima nevladinih organizacija.

- Moj prvi posao u McCann Ericksonu bio je vrlo zahtevan angažman, ali je tih nekoliko godina konstruktivno uticalo na moju sliku o biznisu, nakon čega sam prešla u Delta Automoto (Honda, Fiat, Alfa, Lancia), gde sam upravljala sektorom marketinga. Nakon toga, došla sam na mesto direktora Honde, na kojem sam bila tri godine, što mi je omogućilo veliko iskustvo u upravljanju složenijom organizacijom i različitim sektorima – ističe sagovornica eKapije.

Nakon automobila, godinu dana provela je u potpuno drugoj sferi - nekretninama, u kompaniji Delta Real Estate kao direktor razvoja, gde je iskusila sasvim drugačije dimenzije biznisa, koje gotovo da nisu imale dodirnih tačaka sa njenim dotadašnjim iskustvom.

- Čini mi se da sam u toj poslovnoj ulozi pre svega upoznala sopstvene domete. Nakon toga, vratila sam se u auto biznis, na poziciju generalnog direktora Delta Auto grupe, i osim Honde uključila i brendove BMW i MINI, od kojih sam za ovih devet meseci mnogo toga naučila.

Aleksandra ističe da iznenadne i nagle promene zahtevaju često "nadljudske" napore cele organizacije - od dramatičnog pada auto industrije 2008. godine, do prirodnih katastrofa (u Japanu) i promena kursa koje čitav biznis preokrenu u danu. U njenom slučaju nije zanemarljiva ni promena područja biznisa (auto industrija, pa nekretnine), jer je bilo potrebno mnogo učenja, vere u sebe i samopouzdanja.

- U auto industriji sam skoro deset godina, pa ne doživljavam sebe kao ženu u "muškom svetu" automobila, odnosno kao nešto neuobičajeno, jer mi je teren dobro poznat. Takođe, kompanija u kojoj radim vodi računa i promoviše kulturu u kojoj su žene u potpuno ravnopravnom položaju, pa su samim tim žene na menadžerskim pozicijama daleko od retke pojave. Bilo da su kolege, koleginice, mladi kadrovi ili oni sa dugim radnim stažom, svi komuniciramo i radimo na ravnopravnim principima, drugačije nije prihvatljivo.

Kaže da je u ovom poslu naučila mnogo o automobilima, ali i o tome koliko se industrija brzo menja. Šest meseci nakon premijere automobil više ne važi za "nov model", a koliko će drastično drugačije izgledati taj automobilski segment u nekoj relativno bliskoj budućnosti, verovatno ne možemo ni da zamislimo.

- Još više sam naučila o željama i potrebama kupca i na koji način pristupiti tom složenom zadatku. Proizvođači automobila se trude da u što većoj meri odgovore na sve kompleksnije zahteve i potrebe klijenata, pa je budućnost prodaje upravo u tome - uvesti što više pravih inovacija za što kraće vreme.

Zahtevna prema sebi i drugima

Aleksandra ističe da je prilično operativna i voli da ima posao "u rukama" i da na taj način bude u direktnoj komunikaciji sa kolegama, kad god je moguće. Sebe smatra zahtevnom i prema timu i prema sebi. Izuzetno se trudi da bude pravična i dosledna, jer je to i za tim i za klijente jedini ispravan način u saradnji.

- Ranije sam mnoge stvari doživljavala suviše dramatično, a sada sam svesna koliko stvari u biznisu mogu biti zabavne, brze i promenljive. Naučila sam da je posvećenost ključna i da je nemoguće prevideti dve stvari - da se uvek vidi koliko neko radi i koliko neko ne radi. Sve na kraju dođe na svoje. Takođe, uvek je dobro boriti se za stavove i ideje, ako se o tome ćuti uspeha nema. Važno je biti hrabar u inovacijama i najbolji u onome što radiš.

Naša sagovornica kaže za sebe da poseduje "talenat za ljude i međuljudske odnose". Ume da sluša i kvalitetno savetuje druge, ali – "ne uvek i sebe". Kao vrlinu ističe veru u ljude i ogromne potencijale. Ipak, ima i velika očekivanja. Kod kolega ceni što su radni i vredni, što žele da uče i da se usavršavaju. Ceni stručnost i posvećenost, a ponekad i povremenu poslovnu tvrdoglavost.

- Kompanija u kojoj radim, još malo pa deceniju, ulaže u ljude i insistira na osavremenjavanju procesa, edukaciji i motivisanju ljudi da ostanu baš tu i da ne žele da odu drugde.

I poslovni planovi Delta Automoto za narednu godinu su više nego ambiciozni, pa je tako u planu uvođenje novih programa, i to u segmentu hibridnih i električnih vozila.

- To će biti izazov, uzevši u obzir da su i infrastruktura i regulativa u našoj zemlji na veoma nerazvijenom nivou, odnosno ne postoje. Međutim, BMW kao jedan od globalnih lidera u ovoj oblasti će se uključiti sa predlozima i rešenjima, kao što je i u gotovo svim zemljama u regionu, i verujemo da ćemo i sa ovim segmentom, kao država, biti korak bliže evropskim standardima. Takođe, sledeće godine se u Beogradu održava i Međunarodni sajam automobila, kao i predstavljanje novih BMW, MINI i Honda modela, što su ključni događaji svake godine i ono za šta tržište uvek postavi visoka očekivanja – navodi Aleksandra.

Putovanja kao najveća strast

Sagovornica eKapije veoma voli životinje i prirodu, a najveća strast su joj putovanja.

- Volim da putujem na daleka mesta i da upoznajem svet u potpuno drugačijim i neverovatnim oblicima. Volim Daleki istok, volim Afriku, na takvim putovanjima dobijem pravu dozu realnosti, veličine i veličanstvenosti sveta u kome živimo.

Svoje retko i dragoceno slobodno vreme voli da provodi sa prijateljima, a najznačajnije joj je da ono bude kvalitetno, dinamično i kreativno. Poslednji meseci bili su joj veoma intenzivni, pa zato svaki slobodan trenutak nastoji da provede sa porodicom.

Svojim najvećim životnim uspehom u ovom trenutku smatra "nivo samosvesti i ključnih životnih vrednosti koje se nisu vremenom promenile i poremetile". Ističe da je važno da pojedinac ima svest o tome ko je, bez obzira na kojoj je poziciji, i da ne bi smeo da dozvoli da ga ta okolnost drastično menja. U poslovnom smislu, kao uspehe izdvaja liderske rezultate u više navrata i "best practice" poziciju, koju su ino-partneri dodelili i za BMW i za Hondu poslovanje u našoj zemlji.

- Prioriteti životnih vrednosti se vremenom menjaju. Majčinstvo i porodica su mi na prvom mestu, ali i prijatelji i karijera su nešto oko čega se moj svet trenutno okreće.

Izuzetno ceni empatiju, pravičnost i dobrotu i tvrdi da ne postoji mogućnost da se bilo čijem i bilo kakvom uspehu divi ukoliko ove vrednosti izostaju. Nastoji da se okružuje pozitivnim, pametnim i plemenitim ljudima i da radi na sebi na tom kursu, jer je "to ono što mora uvek pobeđivati u zivotu".

- Kao verovatno svakom roditelju, životni motiv mi je da dete izvedem na pravi put, da se rukovodi pravim vrednostima i da odrasta u srećnoj porodici. Priroda mi je takva da sam tip osobe koji teži da rešava probleme i organizuje stvari tako da funkcionišu dobro. Iako volim posao koji radim i uživam radeći sa svojim timom, rezultat je takav da dosta vremena provodim u napetosti i žurbi. U ovoj životnoj fazi mi je jedan od ključnih motiva da nađem balans u važnim stvarima u životu – zaključuje Aleksandra Đurđević u razgovoru za eKapiju.

Marko Andrejić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE