NavMenu

Marko Matijašević, direktor kompanije HBT Logistika - Planiramo dalje unapređenje usluga u hladnom lancu

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2016. 07:48
Komentari
Podeli

Marko MatijaševićMarko Matijašević
HBT Logistika je proistekla iz sektora za logističke usluge kompanije Polimark, jednog od vodećih proizvođača hrane. Kao posebno pravno lice, počeli su da posluju u januaru 2010. godine, u prvi mah kao pružalac usluga isključivo članicama Polimark Grupe, a potom Unisol Grupe.

Marljivim radom, kvalitetnim odabirom kadrova i implementacijom warehouse management system-a, uspeli su da se za veoma kratak period razviju u prepoznatljiv brend na tržištu uslužne logistike, odnosno, započeli su novo poglavlje u razvoju, a to je poslovanje ka trećim licima.

Marko Matijašević, direktor kompanije HBT Logistika, kaže u intervjuu za eKapiju da su zadovoljni postignutim rezultatima, koji su omogućili nova zapošljavanja, širenje kapaciteta i veći portfolio usluga.

U narednom periodu kompanija planira akviziciju novih klijenata, kao i proširenje skladišnih kapaciteta.

eKapija: Kakvi su vaši poslovni rezultati u 2015. godini? Kakve su projekcije za 2016?

- U 2015. godini smo ostvarili rast prometa od 39,5% u odnosu na 2014. Rast prometa je generisan potpisivanjem ugovora sa kompanijama Carnex i Taktik u 2015. godini. Dodao bih da je navedeni rast prometa ostvaren u delu logističkih usluga ka nepovezanim licima. Naime, HBT Logistika je članica Unisol Grupe i kao takva svoj promet generiše kroz povezana lica iz grupe i nepovezana lica, odnosno eksterne klijente.

U 2016. godini očekujemo bolje poslovanje i rast prometa od 10%.

eKapija: Tokom 2015. otvorili ste dva nova logistička centra. Koji su sada vaši ukupni kapaciteti?

- Da, rast poslovanja je rezultirao otvaranjem dva nova logistička centra na novim lokacijama - Majora Zorana Radosavljevića 362-364 i Autoput Beograd - Novi Sad 96. U skladu sa tim, povećani su i skladišni kapaciteti sa 8.000 na 13.000 paletnih mesta. U ambijentalnom režimu je 9.000, a u rashlađenom taj broj iznosi 4.000 paletnih mesta.

eKapija: Koje sve usluge pružate? Koja je vaša prednost u poređenju sa konkurencijom?

- Siguran sam da neću pogrešiti ako kažem da je to širok spektar usluga i da u HBT Logistici možete dobiti sve na jednom mestu. Ono što nas odlikuje, jeste zasigurno brzina, kao i tačnost isporuka. U prilog navedenom ide nagrada koju je Delhaize dodelio kompaniji Omnico, našem klijentu i članici Unisol Grupe. Omnico je nagrađen kao najbolji dobavljač, sa tačnošću isporuke od 98%. Naravno, posebno bih izdvojio našu distributivnu mrežu, koja nas stavlja u grupu retkih logističkih provajdera na teritoriji Republike Srbije, koji su uspeli da je formiraju i na taj način zaokruže kompletnu logističku podršku za svoje partnere. Pomenuo bih i da se naša automatska komora u hladnom režimu izdvaja od konkurencije. Komora je potpuno automatizovana, kapaciteta 2.700 paletnih mesta (4 do 8 stepeni) i jedina smo kompanija na tržištu LP-a koja je uspela da razvije svoje poslovanje u tom pravcu.

eKapija: Kao prednost ističete vašu distributivnu mrežu, recite nam nešto više o tome.

- Kao što sam već naveo, to je definitivno naša najveća prednost. Našu distributivnu mrežu koriste kompanije Omnico, Carnex, Celjske Mesnine, PIP, Prima food industry, Taktik, Sam, Mitsides Point, Groser i Coning PPI. Na mesečnom nivou robu transportujemo na 6.600 istovarnih mesta, imamo oko 17.000 isporuka, a rok isporuke je 24h.

eKapija: Deo ste grupacije Unisol, čiji je najpoznatiji brend Polimark. Koliko vam to znanje i višedecenijsko iskustvo daje prednost u sektoru prehrambene industrije?

- Iskustvo koje smo stekli je u pravom smislu reči dragoceno. Nastavili smo da negujemo korporativnu kulturu koju smo nasledili i konstantno je unapređujemo. Svi naši logistički centri su standardizovani (HACCP, IFS), kao i ostali delovi grupacije, naravno u skladu sa svojim osnovnim delatnostima. Dodao bih da svi naši objekti imaju monitoring i da se temperatura i vlažnost vazduha prate 24/7/365 dana u godini.

eKapija: Poverenje su vam ukazale kompanije Carnex, Taktik, Atlantic, Coca Cola… Koje još brendove očekujete?

- Da, kao što ste naveli, pomenute kompanije su nam ukazale poverenje. Siguran sam da smo isto i opravdali. Trenutno pregovaramo sa još jednom velikom multinacionalnom kompanijom. Potpisali smo ugovor o poverljivosti i iz tog razloga ne mogu izneti više detalja. U svakom slučaju, očekujemo potpisivanje ugovora u narednom periodu.

eKapija: Koji su planovi kompanije za naredni period?

- Kapaciteti HBT-a su zasad popunjeni oko 80% i sama ta činjenica nas primorava da razmišljamo o proširenju kapaciteta. Rast poslovanja je prouzrokovao i nova zapošljavanja, pre svega, u delu skladišta i logističke administracije. Takođe, uradili smo idejno rešenje novog logističkog centra, koji bi trebalo da bude realizovan do kraja 2018. godine. Kapacitet novog logističkog centra bi iznosio 9.000 paletnih mesta i pokrivao bi sve režime od +25 do -21 stepen.

eKapija: Gde vidite razvoj transporta i logistike u hladnom lancu u budućnosti?

- Definitivno to je duboko zamrzavanje ili minusni režim. Tržište logističkog provajdinga je u deficitu kada je u pitanju navedeni režim. Osim primarnog transporta, potrebno je razvijati i distributivnu mrežu u tom delu. To je naš plan za budućnost, za koji se najiskrenije nadam i da će biti sproveden u delo.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.