Izvor: eKapija | Sreda, 30.11.2016.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ksenija Karić, direktorka divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni Siemens Srbija - Vizija Industrije 4.0 pokazuje put u budućnost

Ksenija Karić
Iako je Industrija 4.0 revolucija globalnog karaktera, već sada je jasno vidljivo da ona neće imati uticaj samo na velike internacionalne kompanije, već će biti potrebe da se svi akteri u lancu proizvodnje uključe u proces inovacija, koje nosi sa sobom. To je naročito značajno za mala i srednja preduzeća u Srbiji, kaže u razgovoru za eKapiju Ksenija Karić, direktorka divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni u kompaniji Siemens Srbija.

Prelazak na Industriju 4.0, koja podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa u jednoj fabrici, uvodi svet u novu eru proizvodnje, eru koja preduzećima omogućava mnogo veću fleksibilnost u odgovorima na sve zahteve kupaca. Industrija 4.0 doneće tako fabrikama sigurnost na sve turbulentnijem tržištu. To je za svaku kompaniju ujedno i veliki izazov, jer predstavlja potpuno nov način gledanja na proces proizvodnje.

Digitalizacija je jedna od centralnih tema kojima se Siemens bavi i kojima će se baviti u budućnosti, a ova kompanija pionir je u primeni inovativnih rešenja, koja nas uvode u novo industrijsko doba. Na značaj četvrte industrijske revolucije, ukazali su i tokom konferencije "Siemens - Partner za održivu tranziciju ka Industriji 4.0", koja je u maju održana u Beogradu.

eKapija: Kako digitalizacija menja način na koji se kompanije razvijaju i proizvode?

- Digitalizacija je svuda oko nas i danas teško da možemo zamisliti svet koji bi funcionisao bez nje - prisutna je u našoj svakodnevici, ali i u poslovanju, odnosno industriji. Ona predstavlja značajnu temu za sve današnje kompanije, povećavajući njihovu produktivnost i unapređujući konkurentnost na tržištu. I u Siemens-u digitalizacija je jedna od centralnih tema, ona osim elektrifikacije i automatizacije predstavlja pravac našeg daljeg razvoja kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Siemens-ova rešenja za digitalizaciju čine nas pionirom u primeni inovativnih rešenja, onih koja sve proizvodne kompanije uvode u novu eru proizvodnje. Digitalizacija nudi kompanijama niže troškove, unapređenje kvaliteta proizvodnje, fleksibilnost i efikasnost, kraći vremenski period odgovora na zahteve kupaca i tržišta, dok u isto vreme kreira nove i inovativne delove tržišta na kojima je moguće poslovati. Time kompanije imaju priliku da pružajući bolja rešenja, rastu i razvijaju svoje poslovanje, i naravno opravdaju inicijalna ulaganja.

eKapija: Korišćenje digitalizacije u industrijskoj proizvodnji doprinosi kreiranju novih poslovnih modela. Kakve promene to donosi za preduzeća?

- Kompanije koje žele da nastave da ostvaruju uspehe i u budućnosti, uviđaju da prednosti koje digitalizacija pruža treba odmah prihvatiti. Bez obzira na deo industrije u kojoj kompanija posluje, svi donosioci odluka treba da idu ka tome da u budućnost investiraju već danas. Novi poslovni modeli zahtevaju nove načine pristupa korišćenju raspoloživih podataka. Podaci danas predstavljaju najvažniji "osnovni materijal" i njihova karakteristika je da se stalno uvećavaju. Naša kompanija pruža mogućnost povezivanja virtualnog i realnog sveta pomoću Siemens-ovih Digitalnih Usluga, kao i obradu velike količine podataka kroz Sinalytics platformu. Digitalizacija u obradi podataka omogućava uočavanje grešaka pre nego što se one dese u realnom vremenu, kao i kreiranje novih načina optimizacije u procesima proizvodnje. Kupci na taj način ostvaruju benefite zbog većeg stepena dostupnosti, uvećanog outputa i značajnih ušteda energije.

eKapija: Koji su ključni izazovi koje svetu donosi četvrta industrijska revolucija?

- Vizija Industrije 4.0 pokazuje put u budućnost, kako dostići veći nivo fleksibilnosti, veće autonomnosti sistema, ujedinjenje virtualnog i stvarnog sveta. Ovakav pristup značajno skraćuje potrebno vreme, troškove, ali i umanjuje greške tokom realnog procesa. Ovo je za svaku kompaniju veliki izazov jer predstavlja potpuno nov način gledanja na proces proizvodnje, ali zato uspešan odgovor na ovaj izazov pruža brojne prednosti, one koje sam već pomenula.

eKapija: Siemens je pionir u primeni inovativnih rešenja koja nas uvode u novu eru proizvodnje. Koja su najznačajnija rešenja i oprema koju vaša kompanija nudi preduzećima, na putu ka Industriji 4.0?

- Industrijska proizvodnja je ušla u novu eru, onu koju joj donosi četvrta industrijska revolucija. Veoma je bitno da sve kompanije, bilo one multinacionalne ili lokalne, prepoznaju značaj korišćenja novih poslovnih modela koje nam digitalizacija pruža, kako bi odgovorili na sve zahteve tržišta i osnažili svoju poziciju u odnosu na konkurenciju. Snaga digitalizacije se najbolje može videti kroz Siemens-ov softver PLM (Product Lifecycle Management), koji danas za više od 77.000 kupaca širom sveta pruža mogućnost da efikasno i uz adekvatnu kontrolu troškova upravljaju svim informacijama kroz čitav životni ciklus proizvoda. Time kompanije stalno unapređuju svoj tradicionalni portfolio, privlače pažnju na sebe imajući u vidu da je konkurencija iz godinu u godinu sve snažnija, ali i uspešno rukovode svojim troškovima.

eKapija: Šta su najznačajnije i "najsvežije" inovacije kompanije Siemens u ovoj oblasti?

- Najnovija Siemens-ova rešenja u oblasti digitalizacije su predstavljena na ovogodišnjem Hanoverskom sajmu, održanom u aprilu. Tokom tog sajma, Siemens nije samo predstavio nova rešenja, već demonstrirao na koji način se naši osnovni proizvodi za digitalnu transformaciju u industriji, kao što je Digital Enterprise Software Suite, dalje razvijaju. Istakla bih tri najznačajnija: Integrated Mechatronics Engineering, koji pruža rešenja za automatizaciju, simulaciju i virtualno puštanje u rad; Manufacturing Operations Management (MOM), koji omogućava da se ujedinjuju proizvodi i razvoj poizvodnih sistema sa delom proizvodnog planiranja i kontrole procesa; i MindSphere – Siemens-ov "cloud" za industriju, pomoću koga dajemo rešenja za prvu "cloud" infrastrukturu koja našim kupcima omogućava da ponude usluge korišćenjem podataka iz celog sveta objedinjenih pomoću njihovih aplikacija, kroz koje "internet of things" postaje realnost.

eKapija: Zbog čega je termin Industrija 4.0 značajan za srpsku industriju i srpsko tržište? Da li naša zemlja prepoznaje mogućnosti koje joj ovaj koncept nudi?

- Siemens d.o.o. Beograd je prvi u Srbiji predstavio značaj Industrije 4.0 tokom konferencije "Siemens - Partner za održivu tranziciju ka Industriji 4.0", koja je u maju održana u Beogradu.

Naša kompanija smatra da iako je Industrija 4.0 revolucija globalnog karaktera, već sada je jasno vidljivo da ona neće imati uticaj samo na velike internacionalne kompanije, već će biti potrebe da se svi akteri u lancu proizvodnje uključe u proces inovacija, koje ona nosi sa sobom. To je naročito značajno za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Veoma smo ponosni na odziv industrijskih preduzeća, čiji su predstavnici prisustvovali konferenciji, i kroz čije komentare smo videli da se i u Srbiji u dovoljnoj meri koriste mogućnosti koje su se ukazale ovim konceptom. Takođe, svi smo svesni da ovo nosi značajne izazove za dalje poslovanje, ali i da je veoma bitno ispratiti tok ove revolucije, kako bi domaće proizvodne kompanije zadržale svoje pozicije na lokalnom i regionalnom tržištu.

eKapija: Šta je krajnji cilj četvrte industrijske revolucije? Koliki je, prema vašem mišljenju, vremenski period potreban za njegovo dostizanje?

- Cilj četvrte industrijske revolucije je da proizvodnim preduzećima omogući fleksibilnost u pružanju odgovora na zahteve, koji se pojavljuju kao posledica sve turbulentnijih promena na tržištima. Zahtevi za kreiranjem novih proizvoda su sve učestaliji i proizvodna preduzeća se nalaze pred velikim izazovima. Potrebno je dostaviti rešenja po meri u što kraćem roku, a pri tome voditi i računa da troškovi proizvodnje budu optimalni.

Siemens u svom portfoliu već ima rešenja koja sve ovo mogu omogućiti našim kupcima, i u mnogim kompanijama već možemo videti kako se ona uspešno primenjuju. Stoga, ova revolucija je već obuhvatila veliki broj preduzeća i verujemo da ćemo u narednim godinama prisustvovati njenom još bržem razvoju.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije Siemens za naredni period, kada govorimo o ovoj oblasti?

- Dobra vest je da je već danas postoje rešenja za kreiranje digitalnih preduzeća, ona utiču na našu privredu i celokupno društvo. Kompanija Siemens, koja ima uticaja u ovim promenama svojim inovativnim tehnološkim rešenjima, nadalje će raditi na unapređenju i razvoju digitalnih poslovnih modela, koji će pružati prava rešenja u svim oblastima u kojima se primenjuju.

Povezujući realni i virtualni svet, oblikujemo proces digitalizacije. Kroz procese koje unapređujemo uvećavamo dobit naših kupaca i osiguravamo dugoročni uspeh na tržištu.

Milica Milosavljević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Buđenje industrije u Srbiji" možete pročitati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.