Izvor: eKapija | Sreda, 23.11.2016.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tiziano Giovannetti, izvršni direktor MK Fintel Wind - Planiramo nove investicije u vetroparkove u Srbiji

Tiziano Giovannetti
Tiziano Giovannetti
MK Fintel Wind u oktobru ove godine otvorio je u mestu Zagajica kod Vršca prvi vetropark u južnom Banatu. Kompanija planira izgradnju još jednog vetroparka u Vršcu, kao i energetskog postrojenja u Velikom Gradištu. O ovim projektima, ostalim planovima, kao i o tome koliko je Srbija pogodna i kakve uslove pruža za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, razgovarali smo sa sa izvršnim direktorom kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, Ticijanom Djovanetijem .

eKapija: Nedavno ste otvorili prvi vetropark u južnom Banatu. Šta La Piccolina znači za građane tog dela Srbije i koliko njih će, zahvaljujući ovom projektu, biti snabdevano električnom energijom?

- Nakon što smo prošle godine otvorili prvi vetropark u Srbiji, u Kuli, kompanija je nastavila da širi zelena energetska postrojenja. Početkom oktobra u ataru sela Zagajica, nedaleko od Vršca, zvanično smo pustili generatore u redovnu proizvodnju struje. Ukupna očekivana proizvodnja energije, koja je potpuno čista, na godišnjem nivou biće oko dvadeset gigavatsati, što je dovoljno energije za oko 5.500 Vrščana i domaćinstva iz okolnih sela, ali će korist zapravo imati ceo energetski sektor Srbije.

eKapija: Koliko sredstava je uloženo u ovaj projekat i kolika je ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou?

- MK Fintel Wind je tokom svih ovih godina uložio velika sredstva u ovaj projekat, kroz angažovanje saradnika, kupovinu zemlje, istraživanja zemljišta, takse za dozvole, izradu tehničke dokumentacije i sve ostale korake koji su bili neophodni, a sva ta sredstva otišla su direktno u srpsku ekonomiju. U samu izgradnju smo uložili više od 10 mil EUR.

eKapija: Koliko radnika je bilo angažovano na izvođenju radova i pripremama, a koliko sad kada je projekat zaživeo?

- Prvi radovi u Zagajici krenuli su još u oktobru 2015, a na izgradnji je bilo angažovano ukupno 100 radnika različitih profila, dok trenutno na održavanju, praćenju parametara proizvodnje i eksploataciji vetoparka La Piccolina radi oko dvadeset radnika.

eKapija: Kakva je bila saradnja italijanskih i srpskih kompanija i radnika na ovom projektu? Šta mogu da nauče jedni od drugih?

- Pohvalio bih sve lokalne kompanije i radnike koji su bili angažovani na izgradnji, i koji su svoje veliko iskustvo stečeno u toku izgradnje prvog vetroparka, nesebično delili i tokom izgradnje Male (La Piccolina), što ne samo da nam je ubrzalo i olakšalo ceo proces, već smo i dodatno podigli kvalitet naših saradnika. Time smo im dodatno unapredili znanje i veštine iz raznih oblasti, a sve u cilju da u budućnosti ovu vrstu projekata možemo izvoditi samostalno iz sopstvenih resursa.

eKapija: Prvi vetropark vaše kompanije u Srbiji je izgrađen u okolini Kule, kolika je godišnja proizvodnja i koliko se stanovništva snabdeva strujom zahvaljujući njemu?

- Vetropark u Kuli radi u najboljem redu. On je razvijen za vetrove nešto nižih brzina koji karakterišu ovo područje i za nešto više od sedam meseci, proizvodnja je zadovoljavajuća. Nije bilo nikakvih tehničkih problema i zasad radi neometano. Izgradnjom vetroparka u Kuli doprineli smo ojačavanju domaćeg energetskog sektora, kao i ukupnoj energetskoj sigurnosti.

eKapija: Kompanija MK Fintel Wind planira da u Vršcu, nakon La Piccoline, izgradi još jedan vetropark većeg kapaciteta, sa čak 20 vetrogeneratora.

- Sada punom parom radimo na pripremama za početak izgradnje vetroparka Košava. To je sledeći veoma ozbiljan izazov koji nas očekuje. Organizacija izgradnje, sama izgradnja, kao i montaža tako velikog vetroparka, biće veoma zahtevan poduhvat.

eKapija: Najavili ste slične projekte i u Velikom Gradištu. Kada planirate tu investiciju, kada se može očekivati početak radova?

- Osim projekata u Vojvodini, dobili smo i dozvolu za izgradnju i rad vetroelektrane snage 9,225 MW u Velikom Gradištu, u centralnoj Srbiji. Reč je o vetroparku Ram, koji bi trebalo da generiše zelenu energiju za oko 7.000 domaćinstava. Ovim vetroparkom upravljaće zavisna kompanija Vetropark RAM, u kojoj Fintel Energia Group SpA drži 54% akcija, preko kompanije MK Fintel Wind, dok MK Holding drži preostalih 46%.

eKapija: Da li planirate pokretanje još vetroelektrana u našoj zemlji i u kojim delovima? Da li je Srbija generalno pogodna i kakvi su uslovi za takve projekte?

- Srbija ima veliki potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije, posebno ako govorimo o energiji vetra i vode. Ipak, velika je razlika između mogućnosti i iskorišćenosti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. U tom smislu, osim povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, u budućnosti planiramo i izgradnju još vetrolektrana, kako bi podigli sopstvene kapacitete, ali i doprineli većoj iskorišćenosti obnovljivih izvora, posebno vetra. Osim veće proizvodnje ovog važnog obnovljivog resursa energije, doprinećemo i razvoju lokalnih zajednica u industrijskom segmentu, kroz proizvodnju i zapošljavanje kao i korišćenju.

eKapija: Predviđeno je da do 2020. godine 27% električne energije Srbija dobija iz obnovljivih izvora energije. Prema vašem mišljenju, postoje li kapaciteti da naša zemlja taj cilj ispuni?

- Izgradnjom dva vetroparka u Srbiji približili smo zemlju ostvarenju postavljenog cilja u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine. Ukoliko želimo u EU, moramo da se fokusiramo na diversifikaciju energetskih izvora jer povećanje proizvodnih kapaciteta koji koriste sopstvene izvore bez sumnje jačaju ekonomsku stabilnost i nezavisnost zemlje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE