Izvor: eKapija | Petak, 21.10.2016.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eleonora Detki, vlasnica agencije za računovodstvo i konsultantske usluge Elde Senta - Pronašla sam radost u poslu

Eleonora Detki
Eleonora Detki
Eleonora Detki jedna je od ljudi čija ljubav prema poslu koji rade jednostavno isijava iz svake reči. Uz osmeh, za eKapiju ispričala je priču o svom preduzetničkom putu, otkrila šta je motiviše više od novca, kako je prevazišla trenutke kada joj "niko nije otvarao vrata" i zašto želi da pronađe nekog sa kim bi podelila svoje znanje.

Naša sagovornica radila je dve decenije kao konsultant i računovođa na vrlo odgovornom radnom mestu, u privatnoj kompaniji. Ostavila je dobro plaćen i siguran posao i rešila da ostvari svoje snove: njen hobi - tumačenje privrednih propisa, prerastao je u profesionalni biznis. U rodnoj Senti početkom ove godine osnovala je agenciju Elde, koja se samostalno bavi vođenjem poslovnih knjiga, analizom poslovanja, izradom ugovora o radu, tumačenjem ekonomskih, finansijskih i poreskih propisa...

Eleonora kaže da joj se ideja o sopstvenom biznisu rodila krajem 2014, pri susretu sa jednom direktorkom iz Budimpešte.

- Svojim ponašanjem i rečima snažno je uticala na mene. Ona mi je pokazala da čovek najbolje radi ono što voli, da ne treba da čekamo da drugi nađu rešenje umesto nas, da treba da pokušamo da pronađemo ljude koji slično razmišljaju, vole da rade stvari drugačije od ostalih, kojima je bitna sloboda i samostalnost i među kojima nema vlastoljubivosti.

Jedno vreme je samo razmišljala o sopstvenom biznisu, a nakon smrti bivšeg direktora, koji je dve decenije vodio jako uspešnu ekipu, konačno se odlučila da radi samostalno. Sa jedne strane, porodica, na čelu sa suprugom Robertom pružila joj je nesebičnu podršku. Sa druge, svi poznanici i prijatelji smatraju da je "neodgovorna i da će sigurno propasti, u sadašnjoj tržišnoj situaciji". Eleonora ne haje, jer je rešila da uspe.

- Ponovo sam pronašla radost u poslu, zbog čega i mogu da izgradim dobre odnose sa ljudima. Volim da pazim na sitnice, da "čitam između redova". Ne prestajem da tražim mogućnost da doprinesem nečem velikom i globalnom stvaranju vrednosti. Tako nešto bi me dugoročno motivisalo, mnogo više nego materijalna korist - kaže naša sagovornica.

Od samog početka postavila je sebi visoke ciljeve.

- Volim da se udubim u detalje propisa i da svakom privredniku nađem najbolji mogući odgovor na nedoumice u poslovanju. U Senti i okolini pojam "konsultacije" skoro uopšte ne postoji, a želim da privrednicima dokažem da postoji potreba za dobrim konsultantima - kaže naša sagovornica.

Početni kapital, koji joj je bio potreban za biznis, iznosio je oko 180.000 dinara. Iznajmila je jedan mali lokal u centru Sente, preuredila ga i tu otvorila kancelariju.

- Pogledala sam tačno osam lokala, razgovarala sa gazdama, i na kraju se ipak odlučila za jedan mali prostor od 17 kvadrata koji mi se i na prvi pogled izuzetno dopao. Bio je u dobrom stanju, iako godinama nije korišćen, a jedina mana bila je što je od poda do plafona u lamperiji. Dosta napora i vremena je trebalo da to očistimo i prefarbamo. Radila sam naizmenično sa suprugom - dok je jedan farbao, drugi je brinuo o deci, od 4 i po i 16 godina. Nameštaj smo kupovali u okolini, delom nov, a delom prepravljen. Sećam se da sam dugo tražila odgovarajući radni sto.

Stariji sin Viktor pomagao je u poslu - nacrtao je nekih desetak logoa za firmu, a zajednički su odlučili koji im se najviše sviđa.

Početak je bio jako težak, otkriva naša sagovornica, više puta je pomislila da nema smisla da sama radi i da neće izdržati. U tim trenucima, mnogo joj je značila podrška supruga koji ju je hrabrio i nije dozvoljavao da odustane.

- Prvi potencijalni klijent, posle konkretnog dogovora nije se više javio za vođenje poslovnih knjiga. Na početku se dešavalo da mi danima niko ne otvori vrata kancelarije i često sam mislila da neću izdržati. Onda sam počela sa snažnim marketingom, koristila sam sve moguće načine preko interneta i drugih medija za reklamiranje svoje ponude. Klijenti su postepeno počeli da dolaze.

Kako kaže, shvatila je da je dobro organizovani marketing osnov za opstanak i razvoj. Nedavno je dobila i ponudu za saradnju u toj oblasti - jedan lokalni menadžer čuo je za nju, zahvaljujući konkursu Cvet uspeha za ženu zmaja, čiji je Eleonora finalista. Sada se saradnja polako kristališe.

Mišljenje naše sagovornice je da se na preduzetnice u Srbiji, nažalost, i dalje gleda kao na domaćice, koje na prvom mestu treba da brinu o porodici.

- Muškarcima je često teško da shvate da imamo iste vrednosti i da smo zajednički jači, jer imamo isti cilj - rast i razvoj. Nije retkost da ne žele da sarađuju sa preduzetnicama, ali na sreću, ima i pozitivnih izuzetaka.

Kako je Elde mlada agencija, a posao tek mora da se razvija, Eleonori ne ostaje vremena za hobije - čitanje i grafiku, ali se nada da će u budućnosti moći da drugačije organizuje posao. Ova optimistična preduzetnica sa osmehom najavljuje zanimljive ideje koje priprema.

- Planiram da više vremena posvetim startapovima, da im dajem konkretnu pomoć u pokretanju i razvijanju sopstvenog biznisa u različitim delatnostima. Njima treba veća i dugotrajna podrška i stalno ohrabrenje. Takođe, namera mi je da organizujem seminare o aktuelnim temama, a počela sam pregovore sa lokalnim udruženjem preduzetnika, kako bismo oformili zajedničke projekte.

Naša sagovornica ističe i da će veliku pažnju posvetiti mladim budućim kolegama.

- Najviše me interesuje kako bih mogla da mlade kroz igru uvedem u svet propisa, konsultacija i računovodstva. U novembru ću preko svog sajta organizovati učenje poslovne konsultacije i računovodstva, kako bih još nekome otkrila veštine koje sam savladala tokom dve decenije rada u ovom biznisu - kaže Eleonora Detki.

M.M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.