NavMenu

Svetlana Miljković, vlasnica preduzeća Sweet Home - Ne treba se bojati izazova

Izvor: eKapija Subota, 22.10.2016. 16:02
Komentari
Podeli

Svetlana MiljkovićSvetlana Miljković
Firma Sweet Home osnovana je 1997. godine u Brusu zahvaljujući preduzetničkom duhu Svetlane Miljković, koja je uvidela da se srpska ekonomija transformiše iz pretežno državne svojine u pretežno privatnu svojinu. U želji da pokrene svoj sopstveni biznis, osnovala je firmu za uvoz i trgovinu milka čokoladama, pa joj je zbog toga i dala ime Sweet Home.

Gotovo dve decenije firma svoje poslovanje bazira na tradicionalnim porodičnim vrednostima – poštenju, poštovanju, odgovornosti i lojalnosti. Danas je Sweet Home jedan od najvećih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije sa kompletno integrisanim poslovanjem.

O preduzetništvu, položaju žena u poslovnim krugovima i podršci porodice razgovarali smo sa Svetlanom Miljković, vlasnicom preduzeća Sweet Home koja se svojim rezultatima kandidovala za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja, koja se dodeljuje najuspešnijim ženama u privredi.

- Moja odluka za pokretanje privatnog biznisa vođena je jasnim ciljem da obezbedim bolju budućnost, a s obzirom na to da budućnost ne sme sama za sebe da brine, ja sam se potrudila da je stvaram, odnosno, obavezala sam se da ću svoje ciljeve ostvariti. Mislim da sam u tome uspela, naravno uz jaku podšku svog supruga i porodice.

Sweet Home je porodična firma, 100% u privatnom vlasništvu, a danas broji 45 stalno zaposlenih radnika.

Sedište firme u Brusu (Foto: sweethome.rs)Sedište firme u Brusu
- Kada smo osnivali firmu, imali smo samo viziju šta će ona jednog dana postati. Danas je "Sweet Home" jedan od većih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije. Najviše plasiramo maline, višnje, kupine i šljive. Osim proizvodnje i prerade voća već nekoliko godina pravimo tradicionalne srpske proizvode - ajvar i domaće pekmeze koji se pripremaju po tradicionalnim receptima. Sweet Home je pretežno izvozno orjentisan - 95% naših proizvoda završava na tržištu EU, Amerike i Kanade, a 5% završava u Srbiji – kaže naša sagovornica.

Napominje i da se nikada nije pokajala što se bavi ovim poslom, jer je u biznisu svako plaćen na dva načina - kešom i iskustvom.

- Uvek sam se rukovodila iskustvom - svojim, tuđim, a najviše iskustvom svog supruga koji je bio i moj "glas razuma" u svakom prelomnom trenutku. Njegov moto me je uvek vodio - postavi jasan cilj ispred sebe i napredovaćeš i ako postoji prepreka. Ako nemaš jasan cilj, nećes uspeti. Nikada se nisam vraćala unazad i uvek sam bila spremna za veće, nove izazove, što je i moto firme Sweet Home.

Ipak, nije lako biti preduzetnik, dodaje Svetlana.

- Izazovi su svuda oko nas, počev od konkurencije, imitiranja, kopiranja i tako dalje. Ali ukoliko volite vaš posao, ako ga radite sa elanom i kvalitetno, onda se ne treba bojati izazova, ni navedenih, ni mnogih drugih. Što znači, uvek treba biti korak ispred situacije, jer onaj koji je iza retko doseže daleko.

(Foto: Shebeko/shutterstock.com)
Govoreći o dugoročnim planovima firme, sagovornica navodi da će nastaviti da tragaju za tržištem na kome mogu da se postignu još bolji rezultati.

- Uspeh se postiže prodajom pravih proizvoda na pravom mestu, po pravoj ceni, na pravi način, proverenim i pravim kupcima.

Proizvodnja i prerada po najvišim standardima

Sweet Home voće gaji na sopstvenim plantažama, primenjujući najmodernije mere za bezbednost i kvalitet voća, kao i kod pouzdanih proizvođača sa kojima imaju dugogodišnju saradnju. Prerada voća se vrši u savremenoj hladnjači kapaciteta 1,100t, primenjući IFS standard, odakle se isporučuje kupcima širom sveta.

Voćnjaci se nalaze na sunčanim padinama planine Kopaonik, što omogućava izuzetan kvalitet plodova.

Vizija preduzeća je da postane jedan od najprepoznatljivijih proizvođača voća i proizvoda od voća iz Srbije.

- Naša posvećenost vrhunskom kvalitetu proizvoda je primetna u svim delovima našeg lanca snabdevanja - od uzgajanja, preko berbe i prerade do kontrole kvaliteta i pakovanja. Sve što radimo, radimo sa željom da isporučimo najbezbedniji i najkvalitetniji proizvod od voća ili paprika, kako bismo ispunili očekivanja naših kupaca - zaključuje naša sagovornica.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

Vlada Srbije i kompanija Pfizer partneri u BIO4 kampusu

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Fajzer (Pfizer) Srbija danas su potpisali Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu pod nazivom BIO4 kampus. Taj centar okupiće akademiju, privatan sektor, startap kompanije i sve druge relevantne činioce, kako bi Srbija postala poznata po inovacijama i nauci, navodi se u saopštenju Fajzera. Premijerka Ana Brnabić je na potpisivanju memoranduma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.