NavMenu

Mladen Martin Selak, čovek koji u devetoj deceniji života realizuje projekat Hi-Tec centra u Šimanovcima

Izvor: GM Busines&Lifestyle Nedelja, 24.02.2008. 18:14
Komentari
Podeli

Mladen Martin Selak je primer čoveka koga životne nedaće nisu uspele da ubiju, već je od njih postao jači.

Rođen je i školovanje otpočeo u Novom Sadu. Tu ga je zatekao rat. Godine 1941. je uhapšen i odveden u Jasenovac, a od streljanja je spašen tek sticajem srećnih okolnosti.
Nakon toga sledi prinudni rad u u borskom rudniku, odakle je izašao 1943. godine. Oslobođenje je dočekao u Beogradu.

Fakultet je upisao 1950. godine. Studirao je uz rad, izdržavajući porodicu koju je u međuvremenu stekao i sa kojom 1955. odlazi u Austriju, a zatim u Sjedinjene Američke Države. U Njujork stiže 1956. godine i kao svaki vredni emigrant najpre radi teške fizičke poslove.

Uporedo uči engleski jezik i nastavlja studije, koje nakon tri godine završava. Nedugo zatim osniva i svoju prvu privatnu firmu, a dobija i prve ideje za svoje patente, kojih je do danas registrovano i svetski poznato osamnaest. Godine 1973. trajno se nastanjuje
u Čikagu.

Mlad duhom i u devetoj deceniji, Martin Selak ne odustaje od sna da u domovini otvori naučni i univerzitetski centar, gde bi se sretali i zajednički radili naučnici iz sveta i iz Srbije.

Mladen Martin Selak je svoju humanost i privrženost domovini dokazao brojnim donacijama bolnicama, različitim ustanovama i pojedincima, kao i stipendiranjem mladih talenata.

Učestvovao je u gradnji gotovo svih pravoslavnih hramova od Ohrida do Slovenije. Član je Međunarodnog udruženja za borbu protiv etničkog čišćenja i Međunarodnog udruženja Jevreja za borbu protiv genocida. Svojim vrednim radom, životom i pružanjem drugima,
Martin Selak je primer i dokaz da su snovi ostvarivi ukoliko se pretoče u jasne vizije i ciljeve i ukoliko se na njima istrajno, ozbiljno i vredno radi.

izvor :

- www.gmlifestyle.biz

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.