Izvor: GM Busines&Lifestyle | Nedelja, 24.02.2008.| 18:14

Mladen Martin Selak, čovek koji u devetoj deceniji života realizuje projekat Hi-Tec centra u Šimanovcima

Mladen Martin Selak je primer čoveka koga životne nedaće nisu uspele da ubiju, već je od njih postao jači.

Rođen je i školovanje otpočeo u Novom Sadu. Tu ga je zatekao rat. Godine 1941. je uhapšen i odveden u Jasenovac, a od streljanja je spašen tek sticajem srećnih okolnosti.
Nakon toga sledi prinudni rad u u borskom rudniku, odakle je izašao 1943. godine. Oslobođenje je dočekao u Beogradu.

Fakultet je upisao 1950. godine. Studirao je uz rad, izdržavajući porodicu koju je u međuvremenu stekao i sa kojom 1955. odlazi u Austriju, a zatim u Sjedinjene Američke Države. U Njujork stiže 1956. godine i kao svaki vredni emigrant najpre radi teške fizičke poslove.

Uporedo uči engleski jezik i nastavlja studije, koje nakon tri godine završava. Nedugo zatim osniva i svoju prvu privatnu firmu, a dobija i prve ideje za svoje patente, kojih je do danas registrovano i svetski poznato osamnaest. Godine 1973. trajno se nastanjuje
u Čikagu.

Mlad duhom i u devetoj deceniji, Martin Selak ne odustaje od sna da u domovini otvori naučni i univerzitetski centar, gde bi se sretali i zajednički radili naučnici iz sveta i iz Srbije.

Mladen Martin Selak je svoju humanost i privrženost domovini dokazao brojnim donacijama bolnicama, različitim ustanovama i pojedincima, kao i stipendiranjem mladih talenata.

Učestvovao je u gradnji gotovo svih pravoslavnih hramova od Ohrida do Slovenije. Član je Međunarodnog udruženja za borbu protiv etničkog čišćenja i Međunarodnog udruženja Jevreja za borbu protiv genocida. Svojim vrednim radom, životom i pružanjem drugima,
Martin Selak je primer i dokaz da su snovi ostvarivi ukoliko se pretoče u jasne vizije i ciljeve i ukoliko se na njima istrajno, ozbiljno i vredno radi.

izvor :

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.