NavMenu

(Biznis) Jovanka Kavran, Srpski kreditni biro - Konkurencija poželjna i kod kreditnih biroa

Izvor: Biznis Petak, 08.02.2008. 19:10
Komentari
Podeli

Za građane i banke je mnogo bolje da postoji više kreditnih biroa, jer se time širi lepeza usluga i podstiče kvalitet izveštaja - kaže za Biznis Jovanka Kavran, direktorka prvog privatnog kreditnog biroa, pod nazivom Srpski kreditni biro. Udruženje banaka Srbije ima svoj kreditni biro, ali gospođa Kavran ukazuje na to da postoji čitav niz podataka o zaduženosti građana koji ne uključuje finansijske institucije - pre svega banke. Za sada SKB ima ugovore sa 90 institucija, ali namerava da proširi bazu klijenata.

- To što postoji kreditni biro Udruženja banaka je jako dobro i smatramo da su oni uradili odličan posao - pre svega kada je reč o kontroli zaduženosti građana - kaže Kavran.

- Ali postojanje još jednog kreditnog biroa bilo bi jako, jer ima mnogo informacija na tržištu koje niko ne prati i koji su šira lepeza u odnosu na finansijske usluge. Na taj način, mi snimamo platežne sposobnosti klijenata i dovodimo do opšte finansijske discipline. Tako će doći do odvajanja dobrih od loših klijenata i time će se smanjiti rizik banaka, jer kreditna obaveza nije jedina obaveza koja se ne ispunjava. Direktorka Kavran podseća da postoje obaveze građana prema javnim komunalnim preduzećima, poreske obaveze, zatim prema mobilnim i kablovskim opareterima, telekomunikacionim kućama, obaveze prema pravnim licima na odloženo plaćanje, kao i obaveze između kompanija i sve to bi trebalo da se nađe u jednom kreditnom izveštaju, kao što je praksa svuda u svetu.

- Mi smo držali promociju našeg projekta bankama i on je jako dobro prihvaćen, pa u drugoj polovini godine očekujemo potpisivanje ugovora sa više banaka - kaže Kavran. Ideja je da sve banke pristupe SKB, mada u početku to ne mora biti slučaj.

Odgovarajući na pitanje zašto bi neko uzimao izveštaje dva kreditna biroa umesto jednog, Kavran kaže da to nije problem, jer je u razvijenim zemljama saradnja između dva kreditna biroa takva da na jednom izveštaju imate podatke iz više biroa.

- Monopol nije nikom u interesu, jer je konkurencija korist za one koje reprezentujemo, a to su banke i dobrodošao je svaki novi biro koji je na ovom tržištu. Čak i po pitanju cene izveštaja, konkurencija je dobra, jer se u okviru sadašnjih cena može uklopiti rad oba kreditna biroa. Postoje određene asocijacije u Evropi, kao što su privatni kreditni biroi i imamo nameru da se učlanimo u takvu jednu instituciju. Naši ljudi treba da imaju kreditne izveštaje koji će im koristiti kada otvaraju tekuće račune u bankama, što za sada nije moguće bez preporuke.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.