NavMenu

(eM na kvadrat)Advokat Dragoslav V. Petrović o pitanjima državljanstva i vlasništva nad nekretninama

Izvor: eM na kvadrat Petak, 08.02.2008. 15:43
Komentari
Podeli

(Dragoslav V. Petrović)

U poslednje vreme stiglo je više pitanja slične sadržine koja se tiču ispravki pogrešno upisanih podataka u zemljišnim i drugim javnim knjigama. Najčešće su greške u pogrešno napisanim prezimenima, bilo zbog slovnih grešaka ili zbog promene prezimena kod osoba ženskog pola.

U takvim situacijama mora se podneti zahtev za promenu podataka ako je u pitanju promena prezimena zbog udaje ili usled razvoda braka, odnosno zahtev za tehničku ispravku ukoliko je u pitanju ispravka pogrešno upisanih podataka prilikom prethodno izvršene uknjižbe.

Uz zahtev se mora podneti originalni dokument kojim se dokazuje postojanje greške, a to je najčešće izvod iz matične knjige rođenih ili venčanih, odnosno ugovor ili drugi dokument na osnovu kojeg je stečeno pravo vlasništva na predmetnoj nekretnini.

Ovo ne predstavlja veći problem prilikom prodaje nekretnine ukoliko kupac ne podiže kredit, što je u poslednje vreme sve češći slučaj. U toj situaciji banka ne želi da odobri kredit dok se u zemljišnim i drugim javnim knjigama ne isprave pogrešno upisani podaci, odnosno dok se ne dobije izvod iz zemljišnih knjiga ili lista nepokretnosti sa ispravno upisanim podacima za prodavca. Potrebno je podneti molbu nadležnom starešini organa koji sprovodi promenu za prekoredno rešavanje ovih podataka kako bi kupac mogao dobiti kredit od banke.

Prema tome, čim se odlučite za prodaju proverite da li je u zemljišnim i drugim javnim knjigama izvršen upis vašeg prava vlasništva kao i da li su vam svi podaci pravilno upisani kako bi ste predupredili nastajanje problema.

Više sličnih pitanja stiglo je i u vezi sa trenutno aktulenom situacijom vezanom za državljanstvo građana Srbije i Crne Gore, pa i drugih država u okruženju i šire. Iz tih razloga za sve njih dajemo jedan zajednički odgovor.

Sticanje prava vlasništva na teritoriji Republike Srbije je moguće za sve državljane stranih država sa kojima Srbija ima zaključen ugovor o reciprocitetu. Drugim rečima, u svim državama u kojima državljani Srbije mogu sticati pravo vlasništva na nekretninama isto pravo imaju i njihovi državljani.

Državljani Crne Gore bez obzira da li su podneli zahtev za dobijanje dvojnog državljanstva ili samo državljanstva Srbije nakon razdvajanje ove dve države imaju pravo sticanja odnosno kupovine i prodaje nekretnina u Srbiji. Isto pravo imaju državljani svih bivših republika SFRJ osim državljana Slovenije sa kojom država Srbija još uvek nema takav dogovor. Državljani Slovenije mogu samo nasleđivati imovinu u Srbiji i tako stečenu imovinu prodavati.

Da bi ste znali da li sa određenom državom imamo potpisan ovakav sporazum treba da u sudu u kojem overavate ugovor proverite ovu činjenicu pošto svi sudovi imaju spisak ovih država, i to na šalteru za overu ugovora ili kod nadzornog sudije.

U krajnjem slučaju proveru možete učiniti lično ili putem advokata u nadležnom ministarstvu Vlade Republike Srbije.

poziv na pretplatu na

- www.stanart.co.yu




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.