NavMenu

(Ekonomist) Najavljena izgradnja regionalnog distributivnog centra i berze cveća u Beogradu

Izvor: Ekonomist magazin Četvrtak, 24.01.2008. 19:09
Komentari
Podeli

Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji<EM>Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji

Za jedanaest meseci 2007. godine Srbija je uvezla cveća i semena cveća u vrednosti od 11,7 miliona dolara, što je tri miliona više nego u istom periodu prošle godine, a pet puta više od izvoza cvećarstva Srbije.

Od malog izvoza, vrednog nepunih dva miliona dolara, preko 50 odsto odlazi u zemlje regiona, oko 30 odsto u Evropsku uniju, a na rusko tržište oko osam odsto.

Iako ima sve potrebne prirodne predispozicije za proizvodnju kvalitetnog cveća, semena, kalemova i drugog cvetnog materijala, u Srbiji je ova proizvodnja sasvim nerazvijena, nisko produktivna, tehnološki zastarela, uz veoma malo domaćih investicija.

Udruženje proizvođača cveća i ukrasnog bilja FloraSrbija, sa sedištem u Beogradu, formirano je u decembru 2006. godine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Početkom januara ove godine preraslo je u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, rešeno da poradi na formiranju berze i distributivnog centra cveća u Srbiji i na podizanju sopstvene konkurentnosti na svetskom tržištu. Podršku dobijaju od holandske vlade, koja u Srbiji vidi veliki potencijal, kako za proizvodnju cveća - zbog dobrih klimatsko-geografskih uslova, tako i za distribuciju cveća i cvetnog sadnog materijala na ostala obližnja tržišta. Prednosti takvog tržišta u Evropi postaju jasnije ako se uzme u obzir da Holandija najviše cveća uvozi iz Kenije.

Sa ukupno 40 osnivača iz oblasti proizvodnje cveća, u planu novoformiranog akcionarskog društva je da, kada se steknu uslovi, svoja vrata otvori i za distributere, ali i druge delove lanca, kaže Ekonomistov sagovornik, Zoran Radovanović, predsednik Udruženja FloraSrbija.

Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji<EM>Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji

Zašto uvoz toliko dominira na tržištu cveća u Srbiji i koliko Udruženje može da doprinese promeni trenutnog stanja?

Zoran Radovanović: U Srbiji je snaga uvozničkog lobija još uvek veoma velika. Kad je došlo do pada proizvodnje devedesetih godina, uvoznički lobi razvio je distributivnu mrežu koja i dan danas funkcioniše. Holandska vlada je, na primer, radila studiju tokom 2007. godine i prema njihovim podacima te godine je u Srbiju uvezeno cveća u vrednosti od 45 miliona evra, što se u mnogome razlikuje od zvaničnih podataka i govori da velika količina cveća ulazi ilegalnim kanalima. Udruženje je formirano, između ostalog, kako bi omogućilo veći uticaj na zakonsku regulativu ove oblasti; trenutno se zalažemo za formiranje novog radnog mesta pri Ministarstvu poljoprivrede, savetnika za cveće i ukrasno bilje, čime bi to bilo znatno olakšano.

Primarni zadatak Udruženja jeste saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede na planu otvaranja berze cveća u Beogradu.

Kako je zamišljeno da funkcioniše buduća berza cveća i ko radi na izradi projekta?

Z. Radovanović: Ideja je da berza bude istovremeno i veliki distributivni centar koji će sve proizvođače iz Srbije dovesti na jedno mesto. Distributivni centar će biti izgrađen u Beogradu, pokretač ideje je Udruženje, koje bi trebalo da bude i nosilac projekta, uz podršku države. Ministarstvo poljoprivrede već finansijski pomaže razvoj samog Udruženja. Udruženje od osnivanja ima veliku podršku holandske vlade, koja je uključena u izradu plana budućeg distributivnog centra. Na izradi plana centra radiće holandski ekspert Henk Van der Rot, koji je već učestvovao u izradi projekata berzi cveća u Kini, Meksiku i Brazilu. Napraviće procenu i studiju kapaciteta i potreba na ovom prostoru u narednih deset godina, koju će kasnije prezentovati holandskoj vladi. Rot dolazi u februaru, i na osnovu činjenica koje će pripremiti naš tim - radiće na izradi studije. Prve procene su da je vrednost investicije oko 1,5 miliona evra, a početak realizacije projekta očekuje se krajem 2008. godine.

Koliki bi bili kapaciteti jednog takvog distributivnog centra, a kolike su realne potrebe?

Z. Radovanović: U početku bi centar trebalo da zadovolji isključivo kapacitete Srbije, ali će prateća oprema i postavka samog centra biti urađena tako da lako može da proširi kapacitete za potrebe regiona, jer takav centar ne postoji na Balkanu. Verujemo da će sa pokretanjem stvari u oblasti cvećarstva doći vrlo brzo i do povećanja broja proizvođača cveća u Srbiji. Mnogi su taj posao zbog neisplativosti napustili poslednjih godina.

Trenutno u Srbiji ima oko 1.300 proizvođača, godišnje se proizvede oko sto miliona saksijskog cveća, a komadnog i u busenu između deset i dvanaest miliona komada. Što se rezanog cveća tiče, kapaciteti Srbije su ogromni, iako je ta grana na veoma niskom nivou razvoja. Prvenstveno, jer je u pitanju veoma rizična i specifična proizvodnja, potrebne su velike investicije. Sa druge strane, problem je, recimo, što je PDV za rezan cvet 18 procenata, što je potpuni apsurd, jer je na ostali sadni i reproduktivni materijal osam odsto. To prilično destimuliše proizvodnju rezanog cveća, a zanemaruje se činjenica da u svetu osamdeset odsto finansijskog kapaciteta u oblasti cvećarstva čini proizvodnja rezanog cveća.

Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji<EM>Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji

Kakvi su trenutni kapaciteti Srbije za proizvodnju rezanog cveća, ako bi i došlo do izmene zakona i izjednačavanja PDV-a?

Z. Radovanović: Kapaciteti su mali, a dodatna prepreka za dalje uvećanje jeste i činjenica da je nemoguće dobiti kredit za proizvodnju rezanog cveća, jer proizvodnja rezanog cveća ne postoji u šifrarniku delatnosti Ministarstva poljoprivrede. Srbija ima odlične geografsko-klimatske uslove za razvoj i uz ozbiljne mere države mogla bi da postane konkurentan izvoznik određenih kultura, kao što je, recimo, ukrasni suncokret. Postoje odlični uslovi za gajenje ukrasnog suncokreta u Srbiji, a cvet je boljeg kvaliteta od izraelskog, gde se trenutno najviše odgaja. Kada je u pitanju proizvodnja saksijskog cveća tropskih i suptropskih kultura, kao nepremostiv problem javlja se razvojni nivo postignut u svetu.

U drugim zemljama je ta proizvodnja toliko multiplikovana da je tu gotovo nemoguće ući u ozbiljnu konkurenciju. Isto je i u oblasti proizvodnje semena, koja je tehnološki veoma razvijena, posebno u Holandiji, odakle Srbija i uvozi najviše semena, a zatim u SAD-u i Japanu. Ono što se srpskim proizvođačima trenutno isplati je razvijanje određenih kultura koje imaju potencijal na ovim prostorima i za kojima postoji realna potreba u svetu. Trenutno se dešava, i sve više će se dešavati, da veliki svetski proizvođači cveća prepoznaju potencijale Srbije u ovoj oblasti i započinju ovde sopstvenu proizvodnju. Sigurno je da nećemo zaustavljati strane investitore u razvoju cvećarske proizvodnje u Srbiji, već treba da obezbedimo dobru organizacionu strukturu koja će ih dočekati, ali da istovremeno činimo sve što možemo za uspešnije uključivanje i opstanak domaćih proizvođača u ovoj oblasti.

Podrška u PKS

“Projekat formiranja berze cveća koji vodi Udruženje FloraSrbija ima punu podršku Privredne komore Srbije, kaže Slavica Stevanović, samostalni stručni saradnik u Udruženju za poljoprivredu PKS. U 2007. godini izdvojena su sredstva iz budžeta Skupštine grada Beograda za formiranje berze cveća, a dobijena je i puna podrška Ministarstva poljoprivrede za projekat.”

Zgoda tople vode

Prosečan proizvođač saksijskog cveća u Srbiji ima oko deset do dvanaest ari zasada. Najveći procenat proizvođača još uvek radi u primitivnim uslovima i najčešće se istovremeno bavi i proizvodnjom povrća. Kod proizvodnje rezanog cveća, koja je slabo zastupljena, zasadne površine su veće i iznose u proseku 60 ari. Manje od deset odsto proizvođača razvilo je uslove za proizvodnju cveća tokom cele godine, a samo jedan proizvođač koristi geotermalne izvore energije. Mogućnost korišćenja geotermalnih izvora energije, kao najčešće korišćene obnovljive energije u zemljama razvijene proizvodnje cveća, u Srbiji je potpuno neiskorišćena - i pored bogatstva prirodnih izvorišta tople vode, kao i vruće vode koju ispuštaju termoelektrane.

Primer najboljih

Holandija, država bez pedlja neiskorišćene zemlje, koja drži preko 60 odsto svetskog tržišta cveća, obrne godišnje oko 18,8 milijardi evra u toj oblasti, sa ukupno 6.000 odgajivača i oko 10.500 hektara - što pod staklenicima, što pod otvorenim nebom. Dike Faber, predsednik Asocijacije aukcijskih kuća u Holandiji, kaže da bi ministar agrikulture u Holandiji trebalo da sebe naziva ministrom hortikulture - s obzirom da cvećarstvo donosi godišnje u budžet oko devet milijardi evra. U svom sastavu Asocijacija aukcijskih kuća Holandije ima tri velike berze i dve male, a spajanje svih pod isti krov najavljeno je za 2009. godinu. Ove berze godišnje ukupno obrnu oko četiri milijarde evra, od čega se 64 odsto odnosi na sečeno cveće.
Primera radi, na najvećoj aukciji, FloraHolland obavi oko 40.000 transakcija dnevno, u intervalu od šest do deset časova prepodne. Učesnici na aukciji prisutni su direktno, u samom aukcijskom prostoru, ali i on-line. Prema rečima Fibera, transport ima najvažniju ulogu, pogotovo što se veliki deo cveća dovozi iz Kenije, Izraela i drugih zemalja, a zatim preko holandskih berzi biva distribuirano dalje u svetske centre.
Najveći akcionari na berzama upravo su proizvođači cveća. Peter Van der Lans ima 27 godina i nastavlja porodični biznis u WestLandu, najvećem celovitom prostoru pod cvećem i staklenicima na svetu, koji ukupno ima oko 3.000 hektara staklenika. Gerbera, porodična kompanija u svom posedu ima četiri hektara pod staklenicima, ali je udružena sa još šest uzgajivača, sa kojima se nalaze u kooperaciji i ukupno imaju oko 24 hektara staklenika. Kao udruženje, kaže der Lans, dobijaju bolju ponudu, ali i veće premise. Gerber prodaju za deset centi po komadu, a proizvode u proseku 500 cvetova po kvadratnom metru. U Holandiji, iako još uvek opstaje po neki mali odgajivač, sve češće se dešava da ili prodaju svoje hektare ili se udružuju, a svake godine oko 700 odgajivača nestane.

poziv na pretplate na

Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji<EM>Zoran Radovanović: Radićemo na tome da se uveća broj proizvođača cveća u Srbiji
- www.emportal.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.