NavMenu

Zoran Đurić, generalni direktor kompanije Miele - Okrećemo se ka profesionalnim kupcima

Izvor: eKapija Petak, 15.07.2016. 14:52
Komentari
Podeli

Zoran ĐurićZoran Đurić

Od osnivanja 1899. godine, kompanija Miele je ostala dosledna obećanju svoje robne marke koje glasi "Immer Besser" (večito bolje). Fokus kompanije je proizvodnja kućnih aparata za kuhinju, perionicu veša i za održavanje podova, kao i uređaja za primenu u komercijalnim delatnostima i medicinskim ustanovama ("Miele Professional"). Ova strateška vizija je postala najomiljeniji brend u svojoj grani na svim relevantnim tržištima.

Zoran Đurić, generalni direktor kompanije Miele u Srbiji, u intervjuu govori o kompaniji, rezultatima i planovima.

Kako je tekao put Vaše karijere i koja je to vrsta motivacije koja je uticala na Vas da iz svoje vrlo uspešne privatne kompanije krenete u potpuno novu poslovnu "avanturu" sa brendom koji relativno nov na domaćem tržištu?

- Ljubav prema tehnici osetio sam još u najranijem detinjstvu, kao i mnogi dečaci, verovatno, ali tek je kasnije period odrastanja tu bliskost produbio, pa sam poželeo da se uključim u poslovanje porodične firme. To iskustvo bilo je ključ mog profesionalnog usmerenja, kao i odluke o zanimanju kojim sam poželeo da se bavim. Iako je sve upućivalo na to da ću u nekom trenutku preuzeti poslovanje porodične firme, jedan poziv je tu putanju izmenio. Naime, 2009. godine pozitivno sam odgovorio na ponudu da se pridružim Miele timu u Srbiji, koji je bio u procesu formiranja u tom trenutku. Momenat u kome sam odlučio da napustim sopstvenu firmu i započnem svoju karijeru u kompaniji koja posluje duže od decenije, a ipak nije u Srbiji toliko poznata, bio je i emotivno i profesionalno "težak", ali je ponuda predstavljala i svojevrstan izazov kome sam se prepustio i koji, evo, i dalje traje.

Relativno nov i tržištu nepoznat brend miele sinonim je za kvalitet već 110 godina, a ja sam od formiranja servisnog tima u Srbiji nastavio poslovnu "avanturu" tokom koje sam kroz iskustva iz sektora servisa i prodaje došao do pozicije na koje se danas nalazim.

Šta za Vas znači moto kompanije "Immer besser" (zauvek bolje)?

- Miele je kompanija koja decenijama postavlja tehnološke, kao i standarde kvaliteta, ali koja ne zaboravlja ideju vodilju svojih osnivača, Carla Mielea i Reinharda Zinkana, koji su još u svoje prve mašine utisnuli upravo to "Immer Besser", u želji da Miele bude sinonim za dugoročno osmišljavanje i planiranje, postojanost vrednosti i ciljeva i konstantno usavršavanje.

Zbog toga je i očekivano da tržište i potrošači za Miele postavljaju više kriterijume nego za proizvode ostalih brendova. Za mene lično "Immer Besser" znači pružiti potpunu podršku potrošačima i otiči korak dalje od onoga što već od Miele-a očekuju, i to ne samo u pogledu kvaliteta samih aparata, već i u kvalitetu servisne podrške, prezentacije proizvoda na mestima prodaje i opšteg odnosa sa kupcima, što je nama vrlo bitno.

Svi se sećamo vremena kada su kućni aparati kupovani da traju decenijama. Kakav je Vaš stav po pitanju veka trajanja najvećeg broja uređaja na tržištu, a koji se sve više skraćuje?

- Naše bake i mame se verovatno sećaju vremena kada su kućni aparati trajali mnogo duže, bez obzira na to za koji se brend odlučite. Ono što ipak malo zaboravljamo je to da su nekada aparati značajno više koštali. Svakako je nerealno i nije tržišno opravdano očekivati da nisku cena aparata prati visok kvalitet. Ipak, kupci su vremenom razvili naviku da aparati treba da koštaju upravo onoliko koliko ih većina brendova danas i ceni. Kada potrošači dođu u situaciju da njihovi relativno novi aparati prestanu sa radom zbog kvarova, a čija je popravka skupa, vrlo često i nemoguća ili neisplativa, najčešće su razočarani jer su njihova očekivanja o veku trajanja aparata izneverena.

Problem nije samo skraćen životni vek aparata. Takođe je vrlo bitno i da li aparat zaista obavlja posao kome je namenjen. Često ćete čuti da su potrošači, nezadovoljni učinkom nekog aparata, pozvali servisnu službu, koja je nakon toga utvrdila da je aparat tehnički ispravan, pa potrošačima koji ne mogu da prihvate situaciju da ispravan aparat ne služi svojoj nameni najčešće ne preostaje ništa drugo nego da pravnim sredstvima pokušaju da zaštite svoja prava, što nikada nije prijatno.


Šta je to što izdvaja brend Miele od konkurencije?

- Miele je nemačka porodična kompanija koja i dalje proizvodi aparate sa životnim vekom od najmanje 20 godina. Pre nego što napusti proizvodni pogon, apsolutno svaki proizvedeni komad, ne samo slučajni uzorak, prolazi brojne analize i testove. Miele je jedna od retkih kompanija koja i dalje svoje aparate, kao i najveći broj rezervnih delova, proizvodi u Nemačkoj. Ovo je posebno značajno kod delova za koje je neophodan vrhunski kvalitet kako bi se obezbedila dugotrajnost, kao što su elektronski moduli i motori.

I na kraju, ali ne manje važno-posvećeni smo konstantnom istraživanju i razvoju tehnologija koji će pomoći potrošačima da unaprede kvalitet života oslanjajući se na naše aparate!

Na koje proizvode Miele stavlja poseban akcenat i zbog čega?

- Ono što mi često govorimo potrošačima reći ću i sada - za koji god Miele proizvod da se odlučite zagarantovan je vrhunski kvalitet. Ipak, aparati na kojima ćete najlakše i najbrže osetiti i kvalitet i upotrebnu vrednost, a i drastičnu razliku u odnosu na druge brendove čije ste aparate koristili, su svakako mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova i usisivači.

Prvu mašinu za pranje veša Miele je napravio pre 115 godina, kao i prvu automatsku mašinu za pranje sudova, prvi potpuno automatski ugradni aparat za kafu. Kompanija je patentirala i mnogobrojna tehnička rešenja koja su kasnije i drugi brendovi usvajali.

Miele usisivači su svakako najjeftiniji i najlakši način da uđete u "Miele svet", ali i da razumete filozofiju proizvodnje aparata namenjenog da služi vama, a ne vi njemu.

Mašine za pranje i sušenje veša svakako se ističu u kategorijama čistoće i nege veša, maksimalno uvažavajući visoke standarde o energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine.

Kada je reč o pranju veša, četiri su faktora na koja možemo da utičemo - dužina pranja, temperature vode, mehanička obrada i kvalitet deterdženta. Kako smo uticaj prva tri faktora već odavno doveli do perfekcije, sa poslednjom generacijom mašina za pranje veša fokus smo stavili na deterdžente, pa smo razvili jedinstveni sistem automatskog doziranja deterdženta u dve faze, čime smo postigli najbolje efekte u kraćem ciklusu pranja, kao i veliku uštedu deterdženta.

Kakvi su planovi za brend Miele za naredni period?

- Kako je Miele i dalje relativno nov brend na srpskom tržištu, pred nama je mnogo posla, a cilj nam je da pre svega pokažemo kupcima koje su prednosti našeg brenda i da im ga na taj način i približimo.

Pored postojećeg prodajnog objekta na Novom Beogradu, koji uspešno posluje od 2012. godine, u planu je otvaranje još jednog u centru Beograda, što planiramo za kraj leta. Naravno, uvek u planu imamo i nova partnerska prodajna mesta, kako u Beogradu tako i širom Srbije.

Ono što nam je u narednom periodu posebno značajno je i aktivnije uključivanje na tržište profesionalnih aparata, nepravedno zapostavljenih do sada. Za mnoge koji ne znaju, pored najkvalitetnijih kućnih aparata, Miele proizvodi i opremu za profesionalne vešeraje, profesionalne mašine za pranje sudova, kao i medicinski i laboratorijski program u vidu mašina za pranje, termodezinfekciju i sterilizaciju laboratorijskog stakla, hirurških instrumenata i opreme.

Naravno, i ovi aparati su testirani na dvadesetogodišnji rad i kao i ostali naši aparati postavljaju standarde izdržljivosti, učinka, jednostavnosti primene, energetske efikasnosti, dizajna i usluge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.