NavMenu

(Biznis)Marinko Ukropina, SGS Beograd - sa našim pečatom bar 20% veća cena

Izvor: Biznis Ponedeljak, 14.01.2008. 11:56
Komentari
Podeli

Marinko UkropinaMarinko Ukropina

Standardi koje nam nameće Evropska unija doveli su u našu zemlju i kompanije koje se bave kontrolisanjem kvaliteta i sertifikacijom. "SGS Beograd" je u proteklih sedam godina zahvaljujući profesionalnom iskustvu, poštovanju standarda osnivača i podršci globalne mreže postala vodeća međunarodna kompanija u toj oblasti, a prema rečima Marinka Ukropine, direktora "SGS Beograd" d.o.o, cilj im je da uskoro postanu vodeći i u oblasti pružanja usluga ispitivanja kvaliteta robe.

Zašto je Srbiji potrebna sertifkacija?

- Ukoliko želimo da budemo deo sveta, ona nam je neophodna. To se, pre svega, odnosi na protok robe, slobodnu trgovinu i interese koje naši proizvođači i isporučioci usluga dobijaju jednom takvom verifikacijom kvaliteta. Današnji svet prepoznaje trgovinu na osnovu proverenog kvaliteta i dobijenih sertifikata koji se u krajnjem slučaju koriste za eventualne arbitraže prilikom eventualnih reklamacija. Mi smo tu da apsolutno potvrdimo da li je roba zahtevanog kvaliteta, da li je proizvod usaglašen sa evropskim direktivama. Isto tako, naš je zadatak da utvrdimo da li je određena kompanija pouzdana, odnosno registrovana da isporučuje svoj proizvod, pošto za apsolutno svaku vrstu proizvoda i delatnosti postoje standardi i propisi koji vladaju ne samo u Evropskoj uniji, već u celom svetu.

Šta to znači u praksi?

- To znači da jedan proizvođač, ukoliko želi da izveze svoju robu na zahtevno evropsko tržište, mora da iskontroliše svoje proizvode koji moraju da budu usaglašeni sa tehničkim i tehnološkim standardima koji tamo vladaju. Kada se govori o kvalitetu proizvoda, ti standardi su jasno definisani i oni se uglavnom odnose na bezbednost, zdravlje i zaštitu potrošača uopšte. Dakle, jedno je pitanje kvaliteta proizvoda, a drugo je da roba bude bezbedna i da se može slobodno koristiti, što najviše zanima krajnjeg kupca. To, naravno, mora da potvrdi neko neutralan, neko ko ima kredibilitet i odgovarajuća ovlašćenja. Ali nije dovoljno da kompanija samo jednom postigne taj kvalitet. Ona mora i da ga održi. Ovaj segment posmatra se kroz standarde sistema menadžmenta kvalitetom koji se odnose na organizaciju kompanije ili firme i njenu sposobnost da održi nivo kvaliteta i svi ti standardi su granski definisani. Oni koji žele da izvoze neće moći, ako njihov proizvod ne poseduje potrebni standard. Ako im se i desi da ga izvezu bez njega, cena tog proizvoda će praktično biti za 20 do 30 odsto niža od cene proizvoda koji ima traženi standard.

Koje kompanije su klijenti "SGS Beograd"?

- Do sada smo u zemlji sertifikovali 300 klijenata i reč je, uglavnom, o velikim kompanijama kao što su "U.S. Steel" , "Holcim", TE "Obrenovac", Hidroelektrana "Đerdap", Privredna komora Srbije, Luka Bar, "Hemofarm" iz Vršca, "Sojaprotein" i druge. Broj klijenata čije proizvode kontrolišemo prevazilazi dve hiljade. Između ostalog, sve banke koje daju kredite veće od pola miliona evra nas angažuju da za njih procenimo vrednost nekretnina koje su predmet hipoteke i obavljamo monitoring nad založenom robom.

Kada vas proizvođač angažuje da iskontrolišete jedan njegov proizvod, koliko novca mora da izdvoji za tu uslugu?

- To zavisi od veličine akreditiva, ali po pravilu cena kontrolisanja robe manja je od jedan odsto njene vrednosti. To se otprilike kreće od 200 do čak 10.000 hiljada evra.

A kada je reč o sertifikovanju kompanija?

- U tom slučaju se proverava proces upravljanja i njegova usaglašenost sa određenim standardom, kao i to da li praksa odgovara dokumentaciji koja je propisana. Cena takve usluge zavisi od standarda koji će biti izdat i kreće se od 1.500 EUR za manje kompanije, do 20.000 za veće.

Ko u vašoj kompaniji procenjuje kvalitet?

- To su visokoobrazovani ljudi iz različitih sfera, tehnolozi, ekonomisti, hemičari i drugi stručnjaci. Svoj kadar, i pored toga što je reč o stručnim ljudima, konstantno dodatno obučavamo, jer stalno ima novina u metodologiji kontrole, a s vremena na vreme uvode se i novi standardi.

Imate li konkurente u zemlji i u svetu ?

- U Srbiji smo u prednosti u odnosu na naše konkurente, s obzirom na to da smo prvi počeli sa sertifikovanjem. U sedmoj godini poslovanja imamo skoro 60 stalno zaposlenih i prihod od pet miliona i 300 hiljada švajcarskih franaka (tri miliona 250 hiljada evra). Naša konkurencija zapošljava deset do 15 osoba. Za razliku od drugih kompanija, u "SGS grupi" je striktno definisana poslovna politika i strategija, kao i profesionalna odgovornost, to potvrđujemo osiguranjem usluga koje nudimo. Mi smo pokrili najveći deo tržišta. U svetu smo broj jedan. Najveća svetska kontrolna kuća i sertifikaciono telo broj jedan po veličini mreže, po prihodu, po broju zaposlenih. SGS je izdala 13 odsto od ukupnog broja sertifikata na svetskom tržištu.

Šta je merilo poslovanja kompanije koja se bavi sertifikacijom ?

- Merilo našeg poslovanja jesu prihod i profit, kao i portfolio naših klijenata. Naša je primarna delatnost kontrola kvaliteta i kvantiteta roba i usluga, sertifikacija kompanija i ispitivanje proizvoda, za šta imamo svoju sopstvenu laboratoriju u Novom Sadu. Kroz sve to se provlači procena vrednosti kapitala kompanija u ime investitora koji žele da ulažu u našu zemlju. Oni angažuju kuću kakva je SGS da proceni stvarnu vrednost kapitala kompanije koja ih zanima.

Koliki je, prema tome, prihod "SGS grupe" na svetskom nivou?

- U toku 2006. godine cela grupa je ostvarila prihod od 3.000.200.000 evra.

Šta je ono što preporučuje "SGS grupu"?

- To je vrsta profesionalne odgovornosti i garancije da za učinjene greške mi snosimo odgovornost, odnosno materijalni trošak. Suština je da dajemo osiguranje za naše usluge. Osigurani smo od strane "Swiss insurance", pa će tako, ako se desi da pogrešimo u proceni, naš klijent biti obeštećen. Još jedna garancija je dokument "Integritet poslovanja" koji potpisuju svi zaposleni u našoj kompaniji, a kojim garantuju da u predmetima neće doći do sukoba interesa.

(poziv na pretplatu - magazin "Biznis" (www.biznisnovine.com)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.