NavMenu

Ulrich Spiesshofer, CEO kompanije ABB - Godišnje ulažemo milijardu dolara u istraživanje i razvoj

Izvor: eKapija Sreda, 22.06.2016. 13:49
Komentari
Podeli

Ulrich SpiesshoferUlrich Spiesshofer
Tehnologija kompanije ABB utiče na svakodnevni život u većoj meri nego što to možete i da zamislite. Gotovo da nema tog industrijskog sektora ili usluge gde proizvodi ABB nisu našli svoju primenu.

Kompanija ABB već 125 godina doprinosi tehničkom napretku Švajcarske, ali i celog sveta, naročito u domenu energetske efikasnosti i pospešivanja industrijske produktivnosti. "eKapija" je ekskluzivno imala čast da razgovara sa prvim čovekom ABB-a, Ulrihom Špishoferom .

- Kada sam postao CEO kompanije, majka me je pitala da joj ukratko objasnim čime se bavi moja kompanija. Zamislio sam se, jer ABB je mnogo toga. Ako ja, kao generalni direktor, ne znam da objasnim čime se konkretno bavimo, pomislio sam, kako to da uradi naš sektor prodaje?

Zato smo se jasno usaglasili da je ABB svetska kompanija koja posluje u oblasti energetike i industrijske automatizacije. ABB svojim tehnologijama pomaže korisnicima iz javnog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta u unapređenju njihove produktivnosti uz smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije u narednom periodu?

- Iako poslujemo u gotovo svim segmentima, ipak ima i sektora u kojima možemo da imamo mnogo veći rast. Takve su, na primer, industrija hrane i piće.

Nije dovoljno reći da želimo da postignemo da naši kupci, koji se nalaze među svim segmentima privrede, budu efikasniji. Neophodno je da i mi budemo efikasniji. ABB zapošljava 135.000 ljudi , od toga je 35.000 "plavih kragni" i 100.000 "belih kragni". Započeli smo program "White Collar Productivity" kako bismo postali brži, agilniji, više orijentisani ka kupcima... U sektoru prodaje, investiramo u zajedničku Cloud platformu, pod nazivom SalesForce.com, gde je pristupilo više od 80 zemalja u kojima posluje ABB.

eKapije: Pomenuli ste industriju hrane i pića kao sledeće investicione destinacije. Osim toga, gde ćete još ulagati?

- Fokusiraćemo se na rast u segmentima industrije hrane i pića, zatim, recimo, na polju razvoja mikromreža. Vidimo veliki potencijal za rast u Africi i manje razvijenim delovima sveta.

eKapija: Kompanija je usvojila Next level strategiju. To podrazumeva i sistematizaciju broja radnih mesta. Ukratko vršenje pojedinih zadataka biće moguće centralizovati. Da li to znači da ćete smanjiti broj radnih mesta i da planirate otpuštanja u Grupi?

- Naša ambicija je da povećamo broj proizvoda i usluga. Svakako planiramo i zapošljavanje novih radnika u narednom periodu, ali uz optimizaciju broja postojećih. Znate i sami da su tržišni uslovi poslovanja širom sveta veoma teški.

eKapija: Gde vidite rešenje za prevazilaženje privredne krize, odnosno, tržišnih uslova koji su svima nametnuti, pa i ABB-u?

- Rešenje je u pravilnom balansu između želje za rastom i troškovima. Ne treba zaboraviti da investiramo značajnu sumu, kako u istraživanje i razvoj, tako i u treninge naših zaposlenih.

eKapija: Jedna od ključnih prednosti ABB-a jesu nove tehnologije. Nije tajna da je i predsednik SAD Barak Obama, na nedavno održanom sajmu u Hanoveru, bio zainteresovan upravo za ono što je ABB prikazao. Koliko investirate na godišnjem nivou u istraživanje i razvoj?

- ABB svake godine ulaže više od milijardu američkih dolara u različite istraživačke i razvojne aktivnosti. Održavamo sedam korporativnih istraživačkih centara, zapošljavamo 8.500 naučnika i sarađujemo sa 70 univerziteta širom sveta.

Kompanija, osim toga, svake godine nudi programe stipendiranja za istraživanja, putem kojih ABB finansira odabrane univerzitetske istraživačke programe.

ABB U SRBIJI

ABB u Srbiji ove godine slavi 26 godina postojanja i kao jedna od vodećih kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizaciji pomaže kupcima u unapređenju korišćenja električne energije, povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju negativnog uticaja na okolinu.

ABB d.o.o. sa sedištem u Beogradu nadležan je za čitav asortiman ABB-ovih proizvoda i sistema na teritoriji Republike Srbije. Takođe, ima razvijenu saradnju sa lokalnim partnerima i kupcima, zadužen je za puštanje u rad, servis i održavanje ABB-ove opreme i sistema, kao i vršenje obuke korisnika.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.