NavMenu

(Biznis)Ružica Đurđević, "Intermehanika" - poslovni rizik se isplatio

Izvor: Biznis Ponedeljak, 31.12.2007. 11:02
Komentari
Podeli

Ružica ĐurđevićRužica Đurđević

Na čelu "Intermehanike" iz Smedereva, samo naizgled tipične muške firme, nalazi se jedna uspešna žena - Ružica Đurđević. Pre sedam godina odlučila je da od privatne firme za trgovinu izolacionim i građevinskim materijalom, koju su vodili njen suprug i kćerka, napravi proizvodni pogon. Posle 20 godina provedenih u remontnom preduzeću "Želvoz" poželela je da nastavi da se bavi tim poslom, ali u privatnom sektoru. Danas njena firma ostvaruje 2,5 mil EUR godišnjeg prometa. Ovogodišnji je nosilac titule Udruženja poslovnih žena Srbije - "Žena zmaj" u kategoriji "Naj model zapošljavanja žena".

Briga za radnike

Sa samo 10 zaposlenih "Intermehanika" Smederevo se u početku bavila remontom kočione opreme na železničkim vozilima, remontom ventila na vagon cisternama za prevoz opasnih materija i remontom pumpi. Danas ima 50 zaposlenih.

- Moja ideja je bila da napravimo radionicu za remont kočionih uređaja na železničkim vozilima, jer sam znala da je u železničkom saobraćaju potrebna ovakva radionica. Iako su moji najbliži u početku bili protiv, ispostavilo se da sam bila u pravu - priča Ružica Đurđević, vlasnica "Intermehanike".

Probijanje i zauzimanje pozicije na tržištu u vreme tranzicije bilo veoma je komplikovano. Zato je dobra strategija poslovanja bila neophodna.

To za Ružicu i nije bio neki problem, jer je 15 godina radila kao pomoćnik direktora u društvenom preduzeću. I magistarski rad, koji je svojevremeno pisala, bio je na temu remontnih preduzeća u Srbiji. Svu imovinu Đurđevići su dali pod hipoteku kako bi obezbedili uređaje za prvi proizvodni pogon. S druge strane, sve velike državne firme koje su bile uključene u železnički saobraćaj polako su odlazile pod stečaj ili su bile privatizovane. To je "Intermehanici" omogućilo da preuzme ulogu lidera na tržištu.

- Već 2003. godine naišli smo na problem. Kako su sva mala i srednja preduzeća koja su radila rezervne delove za nas prestala da rade, morali smo da se upustimo u veliki rizik i kupimo fabriku "Metalac" iz Skorenovca, koja je bila pred stečajem. Za nas je to bila prilika da dobijemo fabriku koja bi nam proizvodila rezervne delove. Danas, kad pogledam na to, ne verujem da bih se upustila u toliki rizik. Ali, u to vreme nismo imali drugi izlaz - objašnjava Ružica Đurđević.

Kako bi rešila problem 12 žena iz Skorenovca, koje su bile pred gubitkom posla, Ružica im je predložila da od svog hobija heklanja, pletenja i veženja naprave unosan posao.

- Videla sam njihove radove na jednoj izložbi i izuzetno su mi se dopali. Pitala sam ih šta rade s njima i iznenadila sam se kada su mi rekle da ih slažu u ormar. Predložila sam im edukaciju kako bi te radove stilizovali. Angažovala sam modnu kreatorku i dizajnerku iz Beograda. One su ih naučile kako da svoje znanje i talenat pretvore u upotrebnu vrednost i nešto zarade. Počele su da prave kutije za poklone, da vezu peškire, rade restauraciju nameštaja i sl. Sada su samostalne, zarađuju novac prodajući te rukotvorine preko Turističke organizacije Srbije, a ja nemam višak radnika i svi smo zadovoljni - kaže naša sagovornica.

"Intermehanika" je nedavno počela da izrađuje i izvozi ispitne stolove za šinsku industriju, proizvode za poljomehanizaciju, delove za kočione uređaje, male brodove i čamce, kontejnere, cisterne, kotlove na čvrsto gorivo i opremu za dečja igrališta i parkove.

- Radimo i edukaciju kadrova iz oblasti kočione tehnike. Trenutno smo u pregovorima sa jednom zagrebačkom fabrikom koja želi da im opremimo radionicu za popravak kočionih uređaja. Sličan projekat smo imali i sa Mađarima, pa često u šali kažem da naše kočnice trče Evropom - uz osmeh kaže Ružica Đurđević.

U potrazi za tržištem mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju niz problema o kojima država uopšte ne brine, tvrdi ova uspešna žena koja je i potpredsednik Regionalne privredne komore Podunavsko-braničevskog okruga.

- Problemi kreću od toga kako dobiti kredit, potom kako napraviti proizvod, a onda kako ga plasirati i naplatiti. Zakon ne sankcioniše one koji ne izmiruju svoje obaveze. Sa svojim koleginicama iz Komore nastojim da maksimalno obučim ljude u izgradnji malih i srednjih preduzeća. Posedujemo znanje na svojim terenima, imamo mašinski park, ali nemamo tržište i to država treba da nam omogući pregovorima. Dobijanjem tržišta naši se problemi rešavaju. Kad govorimo o nevoljama sa kojima se preduzetnici suočavaju, nemoguće je zaobić i administraciju koja je potpuno neefikasna i oduzima dragoceno vreme. Dobiti sve potrebne papire za otvaranje preduzeća u Srbiji je Sizifov posao.Budućnost je u udruživanju sektora malih i srednjih preduzeća, veruje Ružica Đurđević.

(poziv na pretplatu - magazin "Biznis" (www.biznisnovine.com)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.