NavMenu

Abdulah Numan, muftija - Od Ivana preko Nepala do Abdulaha

Izvor: Tanjug Utorak, 31.05.2016. 08:56
Komentari
Podeli

Muftija Abdulah Numan (Foto: rts.rs)Muftija Abdulah Numan
Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić. Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas.

To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, Indija, gde je učio o islamu.

Numan je doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu "Viktori" u Melburnu.

Pre toga, u svoju biografiju ubeležio je tri fakultetske diplome Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment.

Magistrirao je na temi - islamska teologija.

Vrhovni Sabor Islamske zajedice saopštio je ranije danas da je Abudlah Numan izabran za srbijanskog muftiju i predsednika srbijanskog Mešihata umesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

(Foto: phoelix/shutterstock.com)
Na jučerašnjoj sednici Vrhovnog sabora u Novom Pazaru raspušten je kompletan Rijaset u tehničkom mandatu na čelu sa reisom Ademom Zilkićem, kome je odavno istekao mandat.

U jednom od intervjua Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt sa muslimanom bio je 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu Republike u Beogradu, od kojeg je kupio 300 dolara za put do Indije i koji ga je tada naučio kakvi su lažni dolari.

Sa četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala.

Njegovi drugovi su se vratili, jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se tražeći istinu zatekao kod budističkog sveštenika u mestu Meroli, kod Nju Dehija, gde se nalazi najviši minaret na svetu, minare Kutub.

Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao.

Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svet, ovog puta u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo versko opredeljenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.