Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.05.2016.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF - Za regionalna inovativna preduzeća 270 mil EUR

Pier Luigi Gilibert
Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa potpisali su prošle nedelje u Solunu sporazum o kreditiranju inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) u Grčkoj kroz InnovFin - EU finansijski fond za inovatore u ukupnom iznosu od 20 mil EUR u naredne dve godine.

Prednost ovog programa za banku leži u mogućnosti korišćenja garancije koju obezbeđuje EIF, čime joj je omogućeno da inovativnim preduzećima ponudi dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

Ovo je drugi sporazum ove dve institucije u okviru InnovFin fonda. Prvi, o finansiranju malih i srednjih preduzeća u sedam zemalja u regionu jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, potpisan je početkom godine. Srpskim privrednicima na raspolaganju je ukupno 40 mil EUR, a sredstva su počela da se odobravaju od marta.

U ekskluzivnom intervjuu za eKapiju, Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, na regionalnom okupljanju klijenata ProCredit banke 9. maja u Solunu, ističe posebno zadovoljstvo zbog još jednog InnovFin SME garantnog sporazuma sa ProCredit grupom, a sve, kako kaže, za dobrobit inovativnih preduzeća.

eKapija: Kakvo je interesovanje u zemljama čiji preduzetnici već mogu da koriste novac iz InnovFin fonda? Koliko sredstava je do sada odobreno?

- Sporazum kojim je ProCredit grupi omogućeno da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 mil EUR, preko ProCredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji potpisan je u januaru i sada je proširen na Grčku. Još je rano govoriti o interesovanju malih i srednjih preduzeća, jer je sporazum relativno nov, ali sudeći po razgovoru sa partnerima u ProCredit banci, verujemo da postoji dovoljan interes kompanija da u naredne dve godine sva sredstva budu odobrena.

ekapija: Zašto ste se odlučili baš za finansiranje inovativnih preduzeća?

- Razlog zašto je ovaj program izazvao interesovanje širom Evrope je što su inovativna mala i srednja preduzeća komplikovani klijenti za banke i, ako nemaju dodatni podsticaj, banke nisu u mogućnosti da ponude inovativnim preduzećima kreditiranje po povoljnim uslovima. Po InnovFin SME garantnom sporazumu, EIF garantuje finansijskim posrednicima povraćaj srazmernog dela sredstava u slučaju gubitka kod kreditiranja, pa je banci omogućeno da ponudi inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje tako što će smanjiti zahtev za kolateralima bez prenošenja troškova povećanog rizika na klijenta.

eKapija: Da li su i u kojoj meri kompanije iz ovog regiona spremne da investiraju u nove, inovativne projekte, ako znamo da kriza još traje i da većina vodi računa prvenstveno o svakodnevnom biznisu?

- Mala i srednja preduzeća širom Evrope koja su posvećena inovacijama prolaze kroz krizu relativno dobro i znatno lakše za razliku od tradicionalnih kompanija, koje su manje konkurentne, pa im je samim tim i teže da se izbore na tržištu.

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
eKapija: Nedostatak izvora finansiranja navodi se kao glavna prepreka razvoju MSP u ovom delu Evrope. Koliko su mala i srednja preduzeća upoznata sa alternativnim izvorima finansiranja?

- Ovaj vid finansiranja važan je za unapređenje malog i srednjeg preduzetništva i na tržištu postoje značajni alternativni izvori finansiranja, počev od 'venture capital' fondova. Problem je u tome što su neki od njih novi, inovativni i potrebno je vreme da se za njih sazna i da postanu bliski sektoru MSP.

eKapija: U poslednje vreme naročito se ističe značaj mikrofinansiranja. Šta biste izdvojili kao njegovu najznačajniju prednost?

- Prednost ovog izvora finansiranja ne leži samo u obezbeđivanju sredstava, već celom paketu koji ide sa njim. Sporazum o mikrofinansiranju podrazumeva i tehničku podršku, mentorstvo i obuku, naročito u oblastima, kao što su računovodstvo i finansije, pa na taj način preduzeća ne dobijaju samo finansijska sredstva već prolaze i kroz svojevrstan proces učenja.

eKapija: Koji modeli preduzetništva su nam najpotrebniji danas i u kojim oblastima privrede?

- Mislim da su upravo svi vidovi inovativnog preduzetništva oni koji imaju najviše šanse da uspeju na tržištu i od čijeg delovanja društvo u celini može da ostvari najviše koristi.

Ivana Bezarević

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.