Izvor: eKapija | Utorak, 26.04.2016.| 07:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Roman Klott, generalni direktor kompanije "NAI Atrium" - Najveća potražnja vlada za modernim poslovnim prostorom u Novom Beogradu

Roman Klott
Roman Klott
"NAI Atrium" je "full service" agencija. U Srbiji pružaju usluge istraživanje tržišta, izrade studija izvodljivosti i upošljavaju tim eksperata iz oblasti procene vrednosti nekretnina. Zajedno sa matičnom firmom "Atrium Consulting" pozicionirani su kao vodeća kompanija iz oblasti sertifikacije zelene gradnje i održavanja objekata (facility management).

Upravo je sertifikacija zgrada po sistemu zelene gradnje trenutno najtraženija usluga ove kompanije. Koliko su ovih sertifikata obezbedili, koji su im najzahtevniji projekti, kakva je potražnja za poslovnim prostorima, kao i kakvo je tržište nekretnina u Srbiji razgovarali smo sa Romanom Klottom, generalnim direktorom kompanije "NAI Atrium".

eKapija: Možete li da navedete projekte na kojima ste nedavno radili? Postoji li neka usluga za koju su klijenti posebno zainteresovani?

- Trenutno su najtraženije usluge sertifikacije zgrada po sistemima zelene gradnje. U protekla tri meseca, NAI je registrovao sertifikacione sisteme za nekretnine ukupne površine preko 350.000 m2 u Srbiji, Rumuniji i Sloveniji. Navedeni projekti uključuju LEED i BREEAM sertifikate, energy modeling i razne druge usluge iz ove oblasti.

eKapija: Kakvi su zahtevi klijenata za koje obezbeđujete poslovni prostor?

- S obzirom na to da je "NAI Atrium" deo globalne mreže kompanija, konstantno dobijamo nove zahteve klijenata. Najveća potražnja vlada za modernim poslovnim prostorom u Novom Beogradu, a pojedini klijenti su zainteresovani za lokacije u centru grada.

eKapija: Postoji li određeni projekat iz vašeg portfolia koji biste izdvojili kao najzahtevniji do sada?

- Trudimo se da svakom projektu posvetimo veliku pažnju i obezbedimo konsultantske usluge vrhunskog kvaliteta. Kao zahtevnije projekte istakao bih saradnju sa bankama, budući da je neophodno rešiti mnogobrojna zakonska pitanja pre nego što se otpočne proces komercijalizacije.

(Foto: LI CHAOSHU/shutterstock.com)
eKapija: Srbiju čeka usvajanje novog zakona o stanovanju. Kakva su vaša očekivanja po tom pitanju i mislite li da će primena ovog zakona pospešiti razvoj "facility management"-a?

- Ne bih rekao da će novi zakon doneti značajnije promene po tom pitanju. Za problem neadekvatnog održavanja zgrada glavni razlog je nedostatak finansijskih sredstava. Jedan od faktora je i nedovoljna ažurnost sudskih organa kada je reč o naplati prihoda za održavanje objekata.

eKapija: Kako biste ocenili nivo potražnje za poslovnim prostorom u Beogradu?

- Potražnja je u ovom trenutku vrlo stabilna. Kvalitetne poslovne zgrade imaju visoke stope popunjenosti, te kompanije koje žele da iznajme veće prostore ugovaraju zakup unutar budućih projekata. Ovakva kretanja na tržištu kancelarijskog prostora su znak dobrog razvoja.

eKapija: Koliko je tržište nekretnina u Srbiji razvijeno u poređenju sa zemljama regiona?

- Ponuda nekretnina u svim segmentima je relativno oskudna u poređenju sa regionom. Akcenat je uglavnom na Beogradu, dok su u Novom Sadu i drugim sekundarnim gradovima zabeležene samo manje investicije. Tržište svakako ima prostora za rast u narednom periodu. Dodao bih i da će proces pridruživanja Evropskoj uniji dodatno pospešiti razvoj naše kompanije u Srbiji u sledećih 5 do 10 godina.

eKapija: Koje lokacije u Beogradu su najtraženije kada je u pitanju poslovni prostor?

- Međunarodne kompanije su uglavnom zainteresovane za Novi Beograd. Razlog je što u centru Beograda nisu još izgrađeni adekvatni poslovni kompleksi, kao i činjenica da tom delu grada nedostaje odgovarajuća infrastruktura.

eKapija: Kakva je ponuda rezidencijalnog i kancelarijskog prostora u drugim gradovima?

- Sekundarni gradovi nisu toliko atraktivni stranim investitorima. U njima stambene i poslovne objekte uglavnom grade domaći investitori. Jedini format na tržištu nekretnina koji se uspešno razvija van Beograda su ritejl parkovi.

Slobodana ŠubaraKompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine - novi investicioni ciklus" možete pročitati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE