Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.04.2016.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bogoljub Pantelić, vlasnik kompanije "Bosis" - Klijenti traže sve neobičniju ambalažu, poslovanje širimo na zemlje regiona

Bogoljub Pantelić
Bogoljub Pantelić
Uvek se radujemo novim izazovima koji pred nas postavljaju naši klijenti. Veliko zadovoljstvo nam predstavlja prilika da uradimo nešto novo, nešto što do tada nismo radili i što nas svrstava u red najozbiljnijih proizvođača kartonske ambalaže u Evropi, kaže u razgovoru za portal "eKapija" Bogoljub Pantelić, vlasnik i direktor kompanije "Bosis".

Ova kompanija za proizvodnju štampane i kasirane kartonske ambalaže iz sela Popučke kod Valjeva za klijente ima neke od najvećih kompanija koje posluju u Srbiji - "Štark", "Grand", "Aleva", "Bambi", "Polimark", "Nestle", "Coca-Cola", "Marbo" - kao i brojne druge.

"Bosis" je učestvovao u "Programu podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji", koji finansira Evropska unija uz podršku Ministarstva privrede Vlade Srbije, a koji se pod okriljem EBRD-a sprovodi od 2013. godine. U okviru programa, tim EBRD-a povezuje preduzeća sa domaćim konsultantima i međunarodnim savetnicima sa idejom da se podstaknu inovacije, privuku investitori, stekne odgovarajuća stručnost i na taj način poveća konkurentnost i produktivnost.

eKapija: U kom segmentu poslovanja vam je EBRD pružio podršku i na koji način? Kakvi su rezultati ostvareni nakon saradnje sa stručnjacima i konsultantima EBRD-a?

- EBRD nam je pomogao da dobijemo konsultantsku pomoć. Kroz projekat Saveti za mala preduzeća konkretno smo koristili usluge domaćih konsultanata u oblasti unapređenja proizvodnje i prodaje i upravljanja ljudskim resursima. Kroz ovaj projekat u toku 2015. godine, odabrali smo da, koristeći usluge konsultantske kuće "Mercuri", unapredimo prodaju u našem preduzeću.

Zahvaljujući ovoj obuci napravili smo potpunu reorganizaciju sektora prodaje i uspeli da se po prvi put pojavimo na nekim stranim tržištima i značajno povećamo prihode.

eKapija: Koliko je za poslovanje vaše kompanije bila značajna ta pomoć?

- Saradnja sa EBRD-om je ostvarena kroz "Program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji", koji je podrazumevao angažovanje međunarodnih i domaćih savetnika u cilju poboljšanja konkretnog segmenta našeg poslovanja. Reorganizacija procesa proizvodnje povećala je njenu efikasnost, dok je edukacija službe prodaje značajno povećala uspešnost ovog segmenta firme. Konsultantska pomoć nam je bila dragocena jer smo dobili najnovija i najbolja znanja i iskustva iz oblasti u kojoj su konsultanti bili angažovani.

eKapija: Kompanija "Bosis" proizvodi štampanu i kaširanu kartonsku ambalažu za različite industrije i namene. Koji su najvažniji klijenti vaše kompanije?

- Kompanija "Bosis" je dobavljač nekih od najvećih kompanija koje posluju u Srbiji. Tu prvenstveno mislimo na kompanije iz oblasti robe široke potrošnje poput kompanija "Štark", "Grand", "Aleva", "Bambi", "Polimark", "Nestle", "Coca-Cola", "Marbo".

Takođe naši klijenti su i kompanije iz oblasti hemijske industrije i kozmetike, "Henkel" i "Beiersdorf", kao i automobilske industrije, "MannHummel", "AL Filter", "Bosch". Sarađujemo kako sa malim domaćim proizvođačima, tako i sa velikim svetskim kompanijama, pa se naši proizvodi mogu naći na tržištima Evrope i sveta.

eKapija: Kvalitetno napravljena i upečatljivo dizajnirana ambalaža postaje sve značajnija za uspeh proizvoda na tržištu. Koliko je "Bosis" u stanju da odgovori zahtevima klijenata na tom polju?

- Mi smo u potpunosti tehnički osposobljeni da proizvodimo različitu štampanu i kasiranu kartonsku ambalažu, o čemu najbolje govori zaista veliki broj naših klijenata koji dolaze iz različitih industrija.

Pored činjenice da veoma uspešno zadovoljavamo potrebe naših klijenata u domenu kvaliteta i tehničkih karakteristika, takođe posedujemo i značajne proizvodne kapacitete koji omogućavaju da ispunimo i zahteve koji se odnosi na količinu ambalaže. Primenjujemo najstrože standarde kvaliteta propisane za grafičku industriju i za sebe sa pravom možemo da kažemo da smo lider u ovoj vrsti proizvodnje u Srbiji.

Savremene tendencije u dizajnu ambalaže su pred nas, kao proizvođače, postavile neke zanimljive zadatke kao što su proizvodnja neobično oblikovanih kutija, kutija na kojima se koriste različite vrste lakova i valova za kasiranje, kao i upotreba takozvane blister ambalaže, kombinacija kartona i plastike.

Uvek se radujemo novim izazovima koji pred nas postavljaju naši klijenti. Veliko zadovoljstvo nam predstavlja prilika da uradimo nešto novo, nešto što do tada nismo radili i što nas svrstava u red najozbiljnijih proizvođača kartonske ambalaže u Evropi.

eKapija: Ekološka svest neizostavni je deo poslovanja svake kompanije. Na koji način "Bosis" odgovara na pitanje zaštite životne sredine?

- Uvođenjem standarda ISO 14001 naše preduzeće striktno poštuje pravila u oblasti zaštite životne sredine, pa tako preduzeće "Bosis" u procesu proizvodnje ambalaže koristi ekološke boje, reciklirani karton, pri tom vodeći računa o upravljanju otpadom, te se od materijala koje koristimo ništa ne baca.

Redovno pratimo sve parametre koje naša proizvodnja potencijalno može da ima na životnu sredinu i iz godine u godinu sve više smanjujemo naš uticaj i to kroz smanjenje potrošnje električne energije, menjanjem energenata koje koristimo za zagrevanje objekata itd.

Kao dodatne mere organizujemo redovan edukativni program za naše zaposlene na temu zaštite životne sredine, a od ove godine pokrećemo i akciju sadnje drveća, kao deo težnje da prirodi vratimo bar deo onoga što smo od nje uzeli.

eKapija: Kakvi su dalji planovi kompanije? Imate li u planu zapošljavanje, nove investicije u proizvodnju i prodaju...

- U poslednjih nekoliko godina broj klijenata se konstantno uvećava, a među njima su i neke od već spomenutih najvećih svetskih kompanija "Nestle", "Henkel", "Beiersdorf", "Bosch", "MannHummel", "Heineken", "Coca Cola" itd, a u skladu sa tim se značajno povećao i obim proizvodnje. To je rezultiralo zapošljavanjem većeg broja novih radnika u različitim sektorima.

Svesni činjenice da je za rast kompanije neophodno imati i kvalifikovane ljude, "Bosis" je u prethodnom periodu dosta investirao u edukaciju svojih zaposlenih, a to nameravamo da radimo i ubuduće. To vidimo kao jedan od najvažnijih sastojaka recepta za uspeh. Iako se bavimo proizvodnjom koja zahteva posedovanje i upotrebu savremene tehnologije, mi duboko verujemo da su upravo ljudi ti koji čine razvoj.

U prethodnim godinama smo značajno povećali proizvodne kapacitete kupovinom savremenih mašina i verujemo da ćemo, ako se nastavi ovakav trend rasta, morati da kupimo i nove mašine. Planiramo i da proširimo svoje prisustvo na tržištima zemalja u regionu, što vidimo kao realno ostvariv plan. Inače, kompanija "Bosis" ima urađen petogodišnji razvojni plan u kome su detaljno definisani pravci razvoja kompanije u datom periodu.

Miloš Vlahović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE