Izvor: eKapija | Utorak, 26.04.2016.| 07:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ivan Simić, Country Manager u kompaniji "Danos" - Srbija ima još dosta prostora za razvoj komercijalnih i stambenih nekretnina

Ivan Simić
Kompanija "Danos" prisutna je u Srbiji od 2009. godine, kada je u saradnji sa finansijskom grupacijom "BNP Paribas" otvorila predstavništvo u Beogradu. Ova vodeća konsultantska firma za nekretnine sarađuje sa klijentima kao što su "Aviv Arlon", "Big Cee", "Fishman group", Komercijalna banka, Erste banka, "Univerexport", DIS, "Delhaize", "Vero", "Robne kuće Beograd", Vojvođanska banka, Banca Intesa, NIS, "Mercator", IDEA,"Diechmann", "Takko Fashion", "McDonald's", JYSK,", "Telenor", "Gorenje" i mnogi drugi.

Tokom višegodišnjeg poslovanja u Srbiji, "Danos" se pozicionirao kao jedan od glavnih konsultanata za nepokretnosti, o čemu svedoči niz uspešnih projekata. U portfoliju kompanije nalaze se i ritejl parkovi izraelske grupe "Aviv Arlon", koja je "Danos" angažovala kao vodećeg savetnika.

Ivan Simić, Country Manager kompanije "Danos" u razgovoru za "eKapiju" istakao je koji su glavni trendovi u razvoju nekretnina u Srbiji, kako se kreću cene zakupa i koliko je Srbija atraktivna stranim investitorima u poređenju sa zemljama regiona.

eKapija: Na kojim ste projektima radili u protekloj godini i kako biste ocenili stanje na tržištu nekretnina u 2015. i na početku 2016. godine?

- "Danos" je u prošloj godini radio na ritejl parkovima "Aviv Park" u Zrenjaninu, "Aviv Park Zvezdara" i "Zemun Park" u Beogradu. Kada je reč o maloprodajnim nekretninama u Srbiji, naš utisak je da je došlo do blagog zasićenja ovog tržišta. Zabeležen je intenzivan trend gradnje ritejl parkova u sekundarnim gradovima, te su zadovoljene potrebe oko 80% gradova u Srbiji. Bitan faktor je i kupovna moć stanovništva, koja je ostala na istom nivou. Zbog toga se pojedini projekti "muče" na startu, a za rast prometa je potreban duži vremenski period.

U 2015. godini došlo je do veće potražnje za logističkim prostorima A klase. Gradnja industrijskih nekretnina se zahuktala, te očekujemo da će se taj trend nastaviti u narednom periodu. Dodao bih i da postoji fond, koji je zainteresovan upravo za akvizicije industrijskih objekata u Srbiji.

Što se tiče kancelarijskog i stambenog prostora, činjenica je da postoji interesovanje zakupaca. Trenutno je nekoliko velikih projekata u fazi izgradnje, a većina investicija fokusirana je na Beograd, sa opštinom Novi Beograd kao epicentrom ulaganja.

eKapija: Budući da ste radili na nekoliko ritejl park projekata, kako ocenjujete dalji razvoj tog maloprodajnog formata u Srbiji? Po čemu su ritejl parkovi konkurentni u odnosu na šoping centre?

- Ritejl parkovi su odličan izbor za sekundarne gradove, koji nemaju objektivnu potrebu za većim maloprodajnim formatima. Smatram da u gradovima koji već imaju ove projekte neće doći do dalje ekspanzije, dok gradovi sa manje od 50.000 stanovnika nisu spremni za ovakve objekte. S druge strane, mogli bismo da očekujemo otvaranje ritejl parkova u gradovima kao što su Kraljevo, Požarevac, Užice i Lazarevac.

Prednost tržnih centara na otvorenom sastoji se u nižim troškovima izgradnje i održavanja objekta, kao i u konkurentnim cenama zakupnina. Oni, doduše, nisu atraktivni kao šoping centri kada je u pitanju miks zakupaca. Ritejl parkovi imaju manje-više standardne zakupce, uglavnom su to brendovi nižeg cenovnog ranga, te ne nude toliku raznolikost sadržaja kao šoping molovi. Primera radi, u ove objekte ne mogu se dovesti globalni igrači, kao što je "Inditex". Da svako pravilo ima izuzetak, potvrđuje i činjenica da je H&M ušao u ritejl parkove u Srbiji ("Aviv Park" Zrenjanin i Pančevo, "Shoppi Retail Park" u Subotici). Rekao bih da je glavni razlog ovakve ekspanzije oskudna ponuda šoping centara.

eKapija: Koliko su Beogradu potrebni novi tržni centri? Da li je sa izgradnjom šoping molova došlo do pada "street retail"-a i kako se kreću cene zakupa?

- U Beogradu postoji potražnja za kvalitetnim maloprodajnim prostorom. Činjenica da u prestonici nema dovoljno šoping centara koči i ulazak novih brendova na domaće tržište. Prema našoj proceni, Beogradu je apsolutno neophodan veći maloprodajni kompleks. Govorimo o tržnom centru bruto površine za izdavanje od 80.000 do 100.000 m2. Među projektima u najavi, spomenuo bih budući šoping mol na Ibarskoj magistrali. Na toj lokaciji je planirana izgradnja tržnog centra od 50.000 m2, pored koga će se nalaziti ritejl park površine oko 20.000 m2. Ovakav projekat je posebno značajan za taj deo grada, u kome vlada oskudica maloprodajnog prostora.

"Street retail", odnosno cene zakupa lokala u centru grada jesu u padu, ali su se u poslednje vreme stabilizovale. Uglavnom se radi o dugoročnom zakupu, a cene se kreću od 40 do 130 EU po m2 u zavisnosti od veličine lokala U šoping centrima u Beogradu prosečna renta je nešto niža - oko 30 EUR po m2. Sa izgradnjom novih šoping molova, svakako će doći do pada cena zakupnina u postojećim koji sada, usled nerazvijenog tržišta, imaju veliku tražnju.

eKapija: Kako se kreću cene stanova u Beogradu i Srbiji, i predviđate li rast prometa rezidencijalnih nekretnina u 2016?

- Stanogradnja je u usponu, a tržište dobro prihvata nove projekte. Tu bih posebno naglasio projekte na Novom Beogradu, kao i stambeni kompleks "Central Garden" u beogradskoj opštini Palilula. Cene stanova dostižu i 2.000 EUR po m2, a kupaca za kvalitetnu stanogradnju ima. Primetna je i sve veća razlika između novogradnje, koja je u usponu, i starogradnje, kojoj padaju cene. Na osnovu ovih parametara, očekujemo veći promet stambenih nekretnina u tekućoj godini.

eKapija: U poređenju sa zemljama regiona, koliko je Srbija atraktivna stranim investitorima koji ulažu u nekretnine?

- Prednost Srbije u odnosu na region je nedovoljna ponuda, gde ima dosta prostora za razvoj. Investicije dodatno pospešuje rast potražnje u svim segmentima. Susedne zemlje, poput Hrvatske, ili Bugarske, imaju mnogo više šoping molova, logističkih centara, "office zgrada". Samim tim su i cene zakupa na tim tržištima niže nego na domaćem. Dobar pomak je rast broja investicionih transakcija, koji pokazuje da su investitori prepoznali potencijal Srbije. Pomak u ovom pogledu trebalo bi da ohrabri kompanije koje poslovanje zasnivanju na izlaznoj strategiji, odnosno grade nekretnine sa ciljem da ih kasnije prodaju. Postoji i sve više investitora koji žele da kupe industrijske objekte, tako da bih logističke objekte označio kao jedan od sektora sa najvećim potencijalom za nova ulaganja.

eKapija: Koje sve usluge "Danos" pruža klijentima i šta izdvaja Vašu kompaniju u odnosu na konkurenciju?

- "Danos", između ostalog, pruža usluge procene vrednosti nekretnina, izrade studija izvodljivosti, property management-a, posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Odlikuje nas izuzetna posvećenost klijentima i sposobnost za uspostavljanje i održavanje dugoročne poslovne saradnje. Kompanija "Danos" u regionu posluje u saradnji sa globalnom grupacijom "BNP Paribas", u čije ime servisiramo klijente na Balkanu. Spektar usluga iz domena investicionog savetovanja i zastupništva pružamo preko svojih kancelarija u Srbiji, Grčkoj i na Kipru. Poslovanje zasnivamo prema najvišim profesionalnim standardima u skladu sa Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) akreditacijom.

eKapija: Koji su planovi "Danosa" za 2016. godinu?

- Cilj nam je da nastavimo regionalnu ekspanziju u 2016, kao i u narednim godinama. Za sada je u planu otvaranje novih kancelarija u Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji.

Katarina Marinković

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine - novi investicioni ciklus" možete pročitati OVDE.

Firme:
Danos and Associates d.o.o. Beograd
Aviv Arlon Holding Beograd
CEE-BIG Management Beograd
Cee Group d.o.o. Beograd
Komercijalna banka a.d. Beograd
Erste Bank a.d. Novi Sad
Univerexport d.o.o. Novi Sad
PTP DIS Krnjevo
Ahold Delhaize Serbia d.o.o. Beograd
Veropoulos d.o.o. Beograd
Robne kuće Beograd d.o.o. Beograd
Vojvođanska banka a.d. Novi Sad
Banca Intesa a.d. Beograd
NIS a.d. Novi Sad
Mercator-S d.o.o. Novi Sad
IDEA d.o.o. Beograd
Deichmann trgovina obućom SRB d.o.o. Beograd
TAKKO Fashion Serbia
McDonald s Beograd
JYSK d.o.o. Beograd
Telenor d.o.o. Beograd
Gorenje d.o.o. Beograd
BIG PANČEVO
Retail park Zemun
Tagovi:
ekapija tematski bilteni
tematski bilteni ekapije
nekretnine
tematski bilten nekretnine
Nekretnine novi investicioni ciklus
tematski bilteni 2016
Ivan Simić
BNP Paribas
Fishman group
retail parkovi
ritejl parkovi
logistički prostori
industrijski objekti
ekspanzija retail parkova
opština Novi Beograd
investicije iz oblasti nekretnina
maloprodajni kompleksi
shopping centri
šoping centri
tržni centri
cena maloprodajnih lokala
zakup malopordajnih lokala
street retail
zakup lokala u šoping centrima
Inditex
H&M
zakupci u retail parkoviva
miks zakupaca u retail parkovima
Aviv Park Pančevo
Shoppi Retail Park Subotica
novi shopping centri u Srbiji
novi šoping centri u Srbiji
stanogradnja
Central Garden
novogradnja
starogradnja
cene stanova
promet stanogradnje
transakcije na tržištu nekrentina
office zgrade
poslovne zgrade
poslovni prostor
izlazna strategija
exit strategz
investitori u Srbiji
procena vrednosti nekretnina
izrada studija izvodljivosti
propertz management
posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti
Danos na Balkanu
kancelarije Danosa na Balkanu
klijenti Danosa
ekspanzija Danosa
poslovanje kompanije Danos
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.