NavMenu

Mia Zečević, partner u firmi "Novaston Asset Management" - Očekujemo rast ulaganja u šoping centre i ritejl parkove

Izvor: eKapija Subota, 07.05.2016. 09:31
Komentari
Podeli

Mia ZečevićMia Zečević
Od početka rada u Srbiji kompanija "Novaston Asset Management" sarađivala je sa velikim kompanijama i investicionim fondovima koji su ulagali i dalje ulažu u tržište nekretnina u našoj zemlji kao što su: "Cushman & Wakefield", "Debenham Thouard Zadelhoff"-DTZ, "Nepi", "Immofinanz Group", "Aviv Arlon", UniCredit, Aik Banka, Intesa Leasing, Erste Banka, Eurobank, "Nelt" i drugi. Svojim klijentima pružaju sveobuhvatan set profesionalnih usluga u oblasti komercijalnih nekretnina.

- Od našeg nastanka ostvarili smo saradnju sa svim investitorima prisutnim na našem tržištu. Trenutno radimo na novim akvizicijama u Srbiji i regionu, kao i na razvoju novih atraktivnih projekata sa stranim i domaćim investitorima - kaže u razgovoru za "eKapiju" Mia Zečević, partner u "Novastonu".

Sa Miom Zečević razgovarali smo o trendovima ulaganja u nekretnine, zašto se u Srbiji mogu očekivati još veća ulaganja u maloprodajne prostore, kao i u čemu je specifičnost "Stop.Shop" ritejl parkova na čijoj su realizaciji u više gradova Srbije angažovani kao konsultant investitora, kompanije "Immofinanz".

eKapija: Sarađujete sa različitim domaćim i stranim investitorima koji ulažu u nekretnine na našem tržištu. Da li su Vaši klijenti zadovoljni dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i koji su njihovi utisci?

- Opšti utisak koji možemo preneti je da investitori, a posebno strani, nalaze da je naše tržište veoma izazovno i da i dalje postoje određene prepreke u odnosu na razvijenije zemlje. Napravljen je veliki pomak u prethodnim godinama, pre svega sprovođenjem temeljne reforme u oblasti planiranja i izgradnje gde su strani investitori prepoznali trud i napredak koje je Srbija dostigla u ovoj oblasti.

Uloga "Novastona" je da, kroz naše poznavanje tržišta, dodatno olakša put svojim klijentima i da znatno umanji rizike prilikom realizacije njihovih investicija. Strani investitori su u nama prepoznali pouzdanog partnera koji im može pomoći da svoje investicije prilagode potrebama i specifičnostima lokalnog tržišta. Domaćim investitorima pomažemo da primene najbolju praksu sa razvijenih tržišta.

eKapija: Kako "Novaston" vidi tržište nekretnina u Srbiji? Koje usluge nudite svojim klijentima?

- Tržište nekretnina u Srbiji je i dalje nerazvijeno u poređenju sa zapadnim zemljama, što je i očekivano, s obzirom na to da se ono počelo razvijati tek nakon 2000. godine. Ekonomska kriza je dodatno usporila ovaj razvoj, gde smo za posledicu u prethodnim godinama imali period stagnacije iz koga sada izlazimo.

"Novaston" je nastao kao moderna platforma, koja kombinuje dugogodišnje iskustvo stečeno na najrazvijenijim svetskim tržištima sa poznavanjem lokalnih prilika i specifičnosti ovog regiona. Ovakvim pristupom, sa jedne strane, omogućavamo našim klijentima da svoje projekte prilagode lokalnom tržištu dok sa druge strane pomažemo razvoj lokalnog tržišta u skladu sa najboljom svetskom praksom.

"Novaston" pruža sveobuhvatan set profesionalnih usluga u oblasti komercijalnih nekretnina. Ključ našeg uspeha je u timu ljudi koji poseduju veliko znanje i želju da u svakom poslu pruže klijentu dodatnu vrednost i nivo posvećenosti koji je neprevaziđen na našem tržištu. Pored podrške u razvoju projekata i usluga upravljanja imovinom sa komercijalnog i tehničkog aspekta (Property and Facility Management), pružamo usluge posredovanja u prodaji i izdavanju nepokretnosti kao i usluge procene vrednosti nepokretnosti. Sarađujemo sa bankama i drugim institucionalnim investitorima, kojima pružamo usluge strateškog upravljanja portfeljima nepokretnosti, kao i razvoja prodajnih mreža.

eKapija: Šta će, prema Vašem mišljenju, obeležiti ulaganja u nekretnine u Srbiji u narednim godinama?

- U narednim godinama očekujemo nastavak trendova koji su već sada vidljivi, a to je razvoj modernih maloprodajnih formata: šoping centara i ritejl parkova. Ovaj razvoj je uslovljen tražnjom za modernim maloprodajnim prostorom od strane zakupaca koji su prisutni na našem tržištu, ali i onih koji na ovo tržište žele da uđu. Trenutno smo u situaciji da postoji nedostatak odgovarajućeg modernog prostora, kako u Beogradu, tako i u ostalim gradovima i svakako možemo očekivati da se u narednom periodu realizuje značajan broj novih investicija u ovoj oblasti.

(Stop-Shop. Čačak) eKapija: Čačak je već dobio svoj ritejl park "Stop.Shop", a u Nišu je svečano otvoren 21. aprila. Koji sadržaji su dostupni u okviru "Stop.Shopa" i šta Nišlije čeka u ovom objektu?


- Ideja ritejl parkova prati potrebu savremenog potrošačkog društva za modernizacijom ali i trenutne prilike i kupovnu moć stanovništva. Nažalost, veliki broj gradova u regionu ne može opravdati investiciju kakav je tradicionalni šoping centar, ali to ne znači da stanovništvo u tim gradovima ne može da dobije moderan prostor za kupovinu i zabavu. Upravo je to koncept ritejl parka koji "Novaston" prenosi svojim klijentima i shodno tome on čini šoping centar na otvorenom, sa svim dodatnim sadržajima u vidu restorana, kafića, bioskopa, igrališta za decu, koje obično nalazimo u tradicionalnim šoping centrima.

Projekat u Nišu će biti prava slika tog koncepta, sa najmodernijim bioskopom izvan Beograda i sa renomiranim zakupcima od kojih mnogi nisu bili dostupni kupcima u ovoj oblasti.

eKapija: Najavljeno je i da će još neki gradovi dobiti "Stop.Shop" objekte. Kada ih možemo očekivati i da li će sadržaj varirati u odnosu na ove koji su otvoreni?

- U naredne tri godine, u planu je realizacija i otvaranje još 10 projekata širom Srbije. Ove godine to su Niš i Valjevo, a dinamika i redosled ostalih projekata zavisiće od brojnih faktora. Iako smo definisali jasan koncept koji želimo da vidimo na svakom projektu, postoji niz faktora koji su specifični za svaki grad i lokaciju, te se u skladu sa tim trudimo da svaki projekat u određenoj meri prilagodimo ovim specifičnostima. Time podižemo uspešnost samog projekta, a našim posetiocima dajemo mesto koje ispunjava njihova očekivanja kada su u pitanju kupovina i slobodno vreme. Svakako nam je u velikom interesu i radimo na tome da sve projekte pozicioniramo i razvijemo na teritoriji cele Srbije, od severa do juga.

eKapija: Koliko su generalno brendovi zainteresovani za zakup prostora u ritejl parkovima u odnosu na šoping centre?


Stop.Shop.NišStop.Shop.Niš
- Na našem tržištu već postoji veliki broj internacionalnih brendova koji se u zapadnim zemljama pozicioniraju u okviru ritejl parkova. Razvijeni internacionalni brendovi imaju jasno definisane standarde koje maloprodajni prostor mora da zadovolji, što je u ritejl parkovima veoma lako učiniti. Dodatno, mi smo veoma aktivno radili na promociji koncepta ritejl parkova kod svih zakupaca i veoma smo zadovoljni interesom koji do sada imamo za naše buduće projekte. Posebno se trudimo da pružimo podršku lokalnim zakupcima da prepoznaju prednosti poslovanja u okviru ritejl parkova, čime podstičemo njihov razvoj i širenje.

eKapija: Koje su prednosti "Stop.Shop" ritejl parkova u odnosu na ostale?

- Iza "Stop.Shop" projekata stoji jedan od najvećih evropskih investicionih fondova koji svojom snagom i profesionalnim pristupom stvara pouzdano okruženje za poslovanje zakupaca. U okviru "Stop.Shop" projekata prisutni su poznati internacionalni brendovi, kao i odličan miks ponude koji će zadovoljiti potrebe svih kupaca. Nastojimo na tome da svaki "Stop.Shop." projekat bude mesto na kome ljudi, pored kupovine, provode svoje slobodno vreme u društvu svojih prijatelja i porodice, a kao sinonim novog mesta za okupljanje u gradu. I u ostalim projektima koje vodi "Novaston", stremimo ka istim ovim vrednostima.

eKapija: Koliko je srpsko tržište atraktivno stranim investitorima da ulažu u ritejl parkove ili šoping centre? Šta možemo očekivati narednih godina?

- Strani kao i lokalni investitori prepoznali su neiskorišćenu mogućnost i kapacitet lokalnog tržišta, odnosno jako mali broj maloprodajnih objekata i neznatno ulaganje u iste (šoping centre ili ritejl parkove). Za manje gradove, adekvatan model ovakvog objekta jeste ritejl park, te će se ovakve investicije nastaviti i u godinama koje su ispred nas.

eKapija: Šta sve utiče na izbor određenog grada za izgradnju ritejl parka?

- Kao svaku investiciju, tako i ritejl parkove prate određeni parametri – kupovna moć, veličina grada, broj stanovnika zajedno sa njihovim kupovnim navikama a takođe i već postojeći objekti i brendovi. Precizno istraživanje tržišta kao predikcija ekonomske i geopolitičke situacije daju bitne smernice koje se upotpunjuju iskustvom investitora i na taj način donosi ispravna odluka.

eKapija: Na koje prepreke se obično žale investitori? Kako im "Novaston" pomaže u savladavanju problema?

Vivo Shopping park u JagodiniVivo Shopping park u Jagodini
- Uvek prisutna problematika je birokratija i nepristupačnost lokalnih institucija. I ako se radi na reformama, i dalje je lokalni "know how" najbitnije oruđe koje omogućuva efektivnost i efikasnost u radu. Pored usluga u posredovanju sa institucijama, lokalno tržište nosi određene specifičnosti projekata gde se investitori oslanjaju na našu ekpertizu i poznavanje tržišta u svim segmentima, od početka samog projekta pa sve do svakodnevnih Property Management odluka i aktivnosti.

eKapija: Koje je još projekte "Novaston" razvijao i bio uključen u realizaciju?

- Od svog nastanka "Novaston" je imao prilike da sarađuje sa skoro svim najvećim kompanijama u Srbiji, kao i sa internacionalnim investicionim fondovima koji su prisutni na našem tržištu. U 2014. godini smo posredovali u prodaji šoping centra "Kragujevac Plaza" i tom prilikom vodili ceo "due dilligence" proces na strani kupca. Svojim klijentima takođe pružamo konsultantske usluge, usluge Asset Management-a kao i usluge Property i Facility Management-a. Zahvaljujući ovakvom pristupu tržištu razvijali smo i bili direktno uključeni u vođenje jednih od trenutno najatraktivnijih šoping centara i ritejl parkova širom Srbije: "Forum Shopping Center" u Nišu, "Vivo Shopping Park" u Jagodini, "Kragujevac Plaza", "Stop.Shop" u Čačku, Nišu, Valjevu i drugi.

Trenutno radimo na novim akvizicijama u Srbiji i regionu, kao i na razvoju novih atraktivnih projekata sa stranim i domaćim investitorima.

eKapija: Koji su planovi "Novaston"-a u ovoj i u narednim godinama?

- Planovi "Novastona" u ovoj, a tako i u narednim godinama, jasno su određeni željom da na tržištu celog regiona pružimo set usluga u skladu sa najvišim svetskim standardima i da time doprinesemo rastu naše firme, ali i razvoju samog tržišta. Naš cilj takođe teži i ka tome da kroz proaktivan pristup i veliku posvećenost utičemo na brži i održiviji rast celog tržišta nekretnina. "Novaston" je za manje od tri godine svog postojanja, postao prepoznatljiv brend kako na tržištu Srbije tako i na tržištu regiona i veoma smo ponosni na to što iza ovog uspeha stoji samo profesionalnost i posvećenost našeg tima ljudi. To nam uliva nadu i uverenje da nas očekuju još veći uspesi u narednim godinama.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine - novi investicioni ciklus" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.