NavMenu

(Blic) Mirko Kovač, prvoplasirani kupac RTB „Bor“, o planovima za vađenje rude bakra - Nisam optužen i imam pare za rudnik

Izvor: Blic Subota, 01.12.2007. 13:57
Komentari
Podeli

Nakon što se u srpskoj javnosti povela polemika da li bi prilikom prodaje RTB „Bora“ trebalo uzeti u obzir veću ponudu za kupovinu ili veću ponudu za investicije, vlasnik kompanije „A-tek“ Mirko Kovač najavio je da će u kombinat sigurno investirati više nego što je ponudio na tenderu, odnosno preko 200 miliona dolara. U intervjuu za „Blic“ Kovač tvrdi da nije optužen za stečaj preko 30 preduzeća i da se radi o nesporazumu. Očekuje fer privatizaciju i kaže da će mu prioriteti biti modernizacija i ekologija.

Mislite li da će privatizacija RTB „Bora“ biti fer?
- Mislim da hoće.

Da li mislite da „Strajkfors“ kao ruska kompanija ima političku podršku?
- Napravio sam kompaniju sa nekoliko hiljada zaposlenih i to govori samo za sebe. Ne želim da komentarišem druge ponuđače. Mi smo ponudili veću cenu za kupovinu, a rečeno je na tenderu da će cena biti preovlađujući faktor. Za sada niko iz srpske vlade sa nama nije kontaktirao.

Da li ćete imati da platite 466 miliona dolara?
- Mi smo odredili tu ponudu, znači jasno je da hoćemo. To o čemu pričate je bilo 1995. i nema veze sa „A-tekom“. Tako da možete biti sigurni da će pare biti položene u slučaju da dobijemo RTB „Bor“.

U Beogradu ste rekli da vas tuže zbog nekih kupovina?
- Radi se o kompaniji „Univerzal BM“ sa Kajmanskih ostrva. Tužili su nas da nismo imali pristanak deoničara kada smo kupovali deonice fabrika bakra „Komerijan“ i „Oldojče“. Ali prema austrijskom zakonu to nije neophodno, već je samo potrebno da imamo supervizora, što smo naravno imali. Ovih dana ćemo im odgovoriti na tužbu.

Da li ste radili nešto sa njima?
- Ne znam ni ko su, ni ko stoji iza njih. Ne znam čak ni da li imaju deonice u ovim firmama, ali zakonski ako imate samo jednu akciju, možete tužiti koga hoćete.

Optuženi ste da ste oterali u stečaj preko trideset kompanija?
- Nisam optužen za to. To je pominjao jedan austrijski novinar, ali bi o tome trebalo njega da pitate. Mislim da se radi o nesporazumu. Uglavnom, to nije tačno.


Znači, niste ugasili tolike kompanije?
- Sigurno nisam zatvorio toliko preduzeća. U toku svoje karijere jesam zatvarao neke firme, ali kada gradite poslovni imetak, normalno je da želite profit, a da gasite neprofitne firme.

Koji će vam biti investicioni prioriteti u RTB „Bor“?
- Najveće investicije nas očekuju u oblasti ekologije, ali i za automatizaciju i modernizaciju. Bor je ekološki veoma problematičan i biće potrebno nekoliko godina da se očisti. Trebaće nam nekoliko godina da postavimo evropske ekološke standarde u RTB „Boru“, ali je normalno da ćemo to uraditi jer sve velike kompanije moraju da ispunjavaju te standarde.

Imate li strategiju za pregovore sa sindikatom?
- Mora se znati da sindikat nije prodavac, ali naravno da ćemo raspravljati o socijalnom programu jer želimo da napravimo dugoročni dogovor sa njima. I kada smo došli u subotički „Sever“, imali smo socijalni program koji je bio u skladu sa zahtevima Agencije za privatizaciju.

Da li planirate da smanjite broj radnika u RTB „Boru“?
- U početku mislim da će nam svih 4.500 radnika trebati zato što je stepen automatizacije i mehanizacije na veoma niskom nivou. Naravno, restrukturiraćemo kombinat i doći će do automatizacije. Ipak, za to će biti potrebne godine, ali ćemo o svemu razgovarati sa sindikatima kao što smo uradili u svim drugim svojim fabrikama.

Prerađivćete rudu isključivo u Boru ili ćete nešto uvoziti?
- U početku ćemo kupovati i koncentrat iz inostranstva, ali prirodno želimo da koristimo rudu iz Srbije u što većoj meri, jer ne želimo da imamo gubitke. Trebaće nam najmanje dve godine da dignemo vađenje rude na nivo kao što je bio u boljim vremenima RTB „Bora“. Razlog što „A-tek“ nije konkurisao na prvom tenderu za RTB „Bor“ je taj što smo u posao s bakrom krenuli ozbiljnije tek 2005, a tada je bilo suviše rano za ovakvu kupovinu - kaže on.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista

od 01.12.2007

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.